Jak podać zupę w dyni? To świetny pomysł na oryginalną wazę, w której znajduje się smakowita, aromatyczna zupa lub gulasz. Podajemy przepis na zupę z dyni, jednak można podawać w niej różnego rodzaju warzywne potrawy. Dynię należy wcześniej dokładnie wyszorować i ściąć od góry na wysokość 4 cm, aby powstała pokrywka wazy. Można ją też dodatkowo fantazyjnie wyciąć w ząbki – będzie jeszcze bardziej dekoracyjna. Powinno sie wybierać dynie bez plamek, zdrową i zadbac o stabilność od spodu, żeby nie wylała nam się zawartość kociołka.
Przepis na zupę z dyni:
- duża dynia około 2,5 kg
- woreczek ryżu
- litr mleka
- 2 łyzki masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 40 dag startego żółtego sera
- cytryna
- łyżeczka tymianku
- łyżka pieprzu
- sól
Ze środka dyni wybrać pestki oraz miąższ. Masło utrzeć z 1/2 łyżeczki soli i pieprzu na gładką masę i wysmarować wnętrze dyni. Mleko zagotować i wlać do dyni, dodać ryż, tymianek, posiekana natkę i skórkę startą z cytryny i tymianek. Przykryć pokrywką z dyni i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C – piec około 2,5 godziny. Potem dodać ser, przyprawić do smaku. Metalową łyżką wyskrobać ugotowany miękki miąższ ze ścianek dyni i dodać do zupy, Dokładnie wymieszać i podawać gorącą z bagietką.
Oto pozostałe przepisy naszych czytelników na zupę z dyni w innych odsłonach: