Zupa podana w dyni

18 października 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jak podać zupę w dyni? To świetny pomysł na oryginalną wazę, w której znajduje się smakowita, aromatyczna zupa lub gulasz. Podajemy przepis na zupę z dyni, jednak można podawać w niej różnego rodzaju warzywne potrawy. Dynię należy wcześniej dokładnie wyszorować i ściąć od góry na wysokość 4 cm, aby powstała pokrywka wazy. Można ją też dodatkowo fantazyjnie wyciąć w ząbki – będzie jeszcze bardziej dekoracyjna. Powinno sie wybierać dynie bez plamek, zdrową i zadbac o stabilność od spodu, żeby nie wylała nam się zawartość kociołka.

Przepis na zupę z dyni:

  • duża dynia około 2,5 kg
  • woreczek ryżu
  • litr mleka
  • 2 łyzki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 40 dag startego żółtego sera
  • cytryna
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka pieprzu
  • sól

Ze środka dyni wybrać pestki oraz miąższ. Masło utrzeć z 1/2 łyżeczki soli i pieprzu na gładką masę i wysmarować wnętrze dyni. Mleko zagotować i wlać do dyni, dodać ryż, tymianek, posiekana natkę i skórkę startą z cytryny i tymianek. Przykryć pokrywką z dyni i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  – piec około 2,5 godziny. Potem dodać ser, przyprawić do smaku. Metalową łyżką wyskrobać ugotowany miękki miąższ ze ścianek dyni i dodać do zupy, Dokładnie wymieszać i podawać gorącą z bagietką.

Oto pozostałe przepisy naszych czytelników na zupę z dyni w innych odsłonach:

  1. Gładka zupa z dyni
  2. Hiszpańska zupa z dyni
  3. Zupa krem z dyni
  4. Zupa z dyni 2