Zupa z dyni
Artykuł zewnętrzny
- Składniki
- wywar z warzyw
- średnia dynia
- masło
- imbir
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- tymianek
- gałka muszkatołowa
- śmietana
- pestki z dyni
- mąka
- jajko
- 3 kromki razowca
- Pokrojoną na kawałki dynię po obraniu ze skóry i wydrążeniu pestek wrzucamy do rondelka z łyżką masła i łyżeczką świeżego imbiru dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy ok 1-1/2 wywaru z warzyw, miksujemy, dodajemy sól, pieprz do smaku i suszone zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową i tymianek. Podajemy z grzankami z chleba razowego i podrumienionymi pestkami z dyni, bądź z lanymi kluseczkami z mąki razowej i 1 jajka, lanymi bezpośrednio do zupy.