Zupa z dyni

21 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny
    Składniki
  • wywar z warzyw
  • średnia dynia
  • masło
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • śmietana
  • pestki z dyni
  • mąka
  • jajko
  • 3 kromki razowca
  • Pokrojoną na kawałki dynię po obraniu ze skóry i wydrążeniu pestek wrzucamy do rondelka z łyżką masła i łyżeczką świeżego imbiru dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy ok 1-1/2 wywaru z warzyw, miksujemy, dodajemy sól, pieprz do smaku i suszone zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową i tymianek. Podajemy z grzankami z chleba razowego i podrumienionymi pestkami z dyni, bądź z lanymi kluseczkami z mąki razowej i 1 jajka, lanymi bezpośrednio do zupy.