Hiszpańska zupa z dyni
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 dynia (1,5–2,5 kg)
2 cebule
3 ziemniaki
3 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki ostrej papryki
pieprz
sól
olej
1 śmietana
2 cebule
3 ziemniaki
3 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki ostrej papryki
pieprz
sól
olej
1 śmietana
Przygotowanie:
Dynię obrać, wypestkować, pokroić na małe kawałki. Cebule obrać i pokroić na plasterki. Podsmażyć na oleju cebule, dodać dynię i chwilę razem smażyć. Dodać 2 litry wody oraz obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i wypestkować. Dodać do zupy pomidory, koncentrat pomidorowy, kurkumę, ostrą paprykę i gotować 30 – 40 min. Zupę zmiksować, zagotować. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Doprawić pieprzem i solą.