Zupa meksykańska z mielonego mięsa z fasolą
Składniki:
– pół kg mielonego mięsa z indyka
– mały kalafior
– pietruszka
– 2 marchewki
– pół pora
– słoiczek koncentratu pomidorowego
– słoik leczo pieczarkowego
– puszka czerwonej fasoli
– 4 ziemniaki
– sól, pieprz
– olej do smażenia
– 2 cebule
– 4 łyżki ketchupu pikantnego
– 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
– pół łyżeczki papryczki chili w proszku
Sposób przygotowania:
1. Marchewki i pietruszki oczyść, umyj, pokrój w kostkę. Por umyj, pokrój na plasterki. Pokrojone warzywa włóż do rondla. Dodaj groszek, zalej trzema litrami wody, oprósz solą i pieprzem. Gotuj na półtwardo do około 10 minut.
2. Kalafior podziel na różyczki, oczyść. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w dużą kostkę. Dodaj do warzyw z kalafiorem, wymieszaj. Gotuj do miękkości.
3. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, razem z mięsem mielonym z indyka. Dodaj koncentrat pomidorowy i ketchup, przypraw do smaku, wymieszaj. Włóż do zupu, dodaj leczo pieczarkowe i czerwoną fasolę razem z zalewą, wymieszaj. Gotuj 15 minut. Przypraw do smaku imbirem i papryką w proszku.
Podawaj posypaną natką pietruszki bądź szczypiorkiem.