Zupa marchewkowo-pomarańczowa
Zupa marchewkowo-pomarańczowa to bardzo aromatyczne danie o przepięknym kolorze, w sam raz na ponure, szare dni. Jest lekka, pyszna i zaskoczy domowników oryginalnym smakiem. Dostarczy mnóstwa beta-karotenu, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A, niezbędną dla zachowania dobrego widzenia, ochrony przeciwnowotworowej i odporności. Marchewkowy krem zaspokoi także zapotrzebowanie naszego organizmu na inne karotenoidy – luteinę, zeaksantynę i likopen. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
– 4 duże marchewki (około 270 g),
– mała cebula biała,
– 10 g świeżego kłącza imbiru,
– 3 szklanki bulionu warzywnego,
– łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
– łyżeczka kolendry,
– pieprz czarny,
– 3 łyżki oliwy,
– szklanka soku pomarańczowego,
– tarta skórka z pomarańczy.
Przygotowanie:
Cebulę posiekać na drobno. Marchewkę i imbir pokroić w krążki. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucić na nią pokrojone warzywa oraz przyprawy (kumin i kolendrę). Dusić przez około 3 minuty. Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Wierzchnią warstwę skórki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Następnie do duszonych warzyw dolać 3 szklanki gorącego bulionu warzywnego i tartą skórkę. Gotować do momentu, w którym marchew będzie miękka. Zmiksować na gładki krem. Dodać szklankę soku z pomarańczy i wymieszać. Doprawić czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać ze świeżą kolendrą lub pietruszką.
Bardzo polecam. Skusicie się na wykorzystanie tego przepisu?