Zupa marchewkowo-pomarańczowa

17 stycznia 2022,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Zupa marchewkowo-pomarańczowa to bardzo aromatyczne danie o przepięknym kolorze, w sam raz na ponure, szare dni. Jest lekka, pyszna i zaskoczy domowników oryginalnym smakiem. Dostarczy mnóstwa beta-karotenu, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A, niezbędną dla zachowania dobrego widzenia, ochrony przeciwnowotworowej i odporności. Marchewkowy krem zaspokoi także zapotrzebowanie naszego organizmu na inne karotenoidy – luteinę, zeaksantynę i likopen. Koniecznie spróbujcie!

Zupa marchewkowo-pomarańczowa

 


Składniki:

– 4 duże marchewki (około 270 g),
– mała cebula biała,
– 10 g świeżego kłącza imbiru,
– 3 szklanki bulionu warzywnego,
– łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
– łyżeczka kolendry,
– pieprz czarny,
– 3 łyżki oliwy,
– szklanka soku pomarańczowego,
– tarta skórka z pomarańczy.

 

Przygotowanie:

Cebulę posiekać na drobno. Marchewkę i imbir pokroić w krążki. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucić na nią pokrojone warzywa oraz przyprawy (kumin i kolendrę). Dusić przez około 3 minuty. Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Wierzchnią warstwę skórki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Następnie do duszonych warzyw dolać 3 szklanki gorącego bulionu warzywnego i tartą skórkę. Gotować do momentu, w  którym marchew będzie miękka. Zmiksować na gładki krem. Dodać szklankę soku z pomarańczy i wymieszać. Doprawić czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać ze świeżą kolendrą lub pietruszką.

Bardzo polecam. Skusicie się na wykorzystanie tego przepisu?



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.