Zupa krem kalarepkowy

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lekka wiosenno-letnia zupka

Czas : 30 minut

Składniki

  • 2 kalarepki ( ok .0,5 kg wagi )
  • 1,5 szklanki bulionu ( lub wywaru z duszenia faszerowanych kalarepek )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1/3 pęczka pokrojonego koperku
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła

Zupkę z reguły robię jako wynik wcześniejszego gotowania faszerowanych mięsem mielonym kalarepek (w wyniku wydrążenia zostają kawałki kalarepki – można oczywiście użyć obranych kalarepek , a po duszeniu kalarepek zostaje wywar)

Kawałki kalarepki zalać wywarem lub bulionem ( może być z kostki ) .Wsypać połowę kopru i gotować 30 minut na małym gazie. Dodać masło , śmietankę i zmiksować w malakserze na puszysty krem.

Doprawić solą , cukrem .Podawać posypaną koperkiem – samą lub z np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

file1306827012



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...