Zupa krem kalarepkowy

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lekka wiosenno-letnia zupka

Czas : 30 minut

Składniki

  • 2 kalarepki ( ok .0,5 kg wagi )
  • 1,5 szklanki bulionu ( lub wywaru z duszenia faszerowanych kalarepek )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1/3 pęczka pokrojonego koperku
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła

Zupkę z reguły robię jako wynik wcześniejszego gotowania faszerowanych mięsem mielonym kalarepek (w wyniku wydrążenia zostają kawałki kalarepki – można oczywiście użyć obranych kalarepek , a po duszeniu kalarepek zostaje wywar)

Kawałki kalarepki zalać wywarem lub bulionem ( może być z kostki ) .Wsypać połowę kopru i gotować 30 minut na małym gazie. Dodać masło , śmietankę i zmiksować w malakserze na puszysty krem.

Doprawić solą , cukrem .Podawać posypaną koperkiem – samą lub z np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

file1306827012



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...