Zupa krem kalarepkowy
Artykuł zewnętrzny
Lekka wiosenno-letnia zupka
Czas : 30 minut
Składniki
- 2 kalarepki ( ok .0,5 kg wagi )
- 1,5 szklanki bulionu ( lub wywaru z duszenia faszerowanych kalarepek )
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
- 1/3 pęczka pokrojonego koperku
- sól
- szczypta cukru
- 1 łyżka masła
Zupkę z reguły robię jako wynik wcześniejszego gotowania faszerowanych mięsem mielonym kalarepek (w wyniku wydrążenia zostają kawałki kalarepki – można oczywiście użyć obranych kalarepek , a po duszeniu kalarepek zostaje wywar)
Kawałki kalarepki zalać wywarem lub bulionem ( może być z kostki ) .Wsypać połowę kopru i gotować 30 minut na małym gazie. Dodać masło , śmietankę i zmiksować w malakserze na puszysty krem.
Doprawić solą , cukrem .Podawać posypaną koperkiem – samą lub z np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami.