Zupa kminkowo – grzybowa

20 lutego 2014, dodał: AgataB
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje:

20 g kminku

1/2  szklanka mleka

1/2 szklanka wody

1 szklanka suszonych grzybów

1/2  szklanki mleka

3/4 szklanki wody

1 litr rosołu

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/3 szklanki śmietany + odrobina zimnej wody

pieprz kolorowy świeżo mielony

Grzyby zalewamy mlekiem, wodą i moczymy około 45 minut (można oczywiście dłużej), po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę (aż będą miękkie). Kminek wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 35 minut. Ugotowane grzybki wyjmujemy z wywaru, który przelewamy do czystego garnka a grzyby kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Kminek przecedzamy i wywar wlewamy do grzybów, dodajemy rosół i wszystko razem gotujemy pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) na wolnym ogniu 30 minut. Śmietanę łączymy z zimną wodą, następnie dodajemy odrobinę gorącej zupy, mieszamy i zaciągamy zupę, gotujemy jeszcze 5 minut. Do gotowej zupki dodajemy pietruszkę i przyprawiamy pieprzem kolorowym (i ewentualnie wg potrzeby Kucharkiem).

Podajemy z dowolnym makaronem (ja ugotowałam makaron nitki i wrzuciłam go do gorącej zupy tak by odrobinę napęczniał).

file1358882827