Zupa kminkowo – grzybowa
Składniki na 4 porcje:
20 g kminku
1/2 szklanka mleka
1/2 szklanka wody
1 szklanka suszonych grzybów
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki wody
1 litr rosołu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki śmietany + odrobina zimnej wody
pieprz kolorowy świeżo mielony
Grzyby zalewamy mlekiem, wodą i moczymy około 45 minut (można oczywiście dłużej), po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę (aż będą miękkie). Kminek wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 35 minut. Ugotowane grzybki wyjmujemy z wywaru, który przelewamy do czystego garnka a grzyby kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Kminek przecedzamy i wywar wlewamy do grzybów, dodajemy rosół i wszystko razem gotujemy pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) na wolnym ogniu 30 minut. Śmietanę łączymy z zimną wodą, następnie dodajemy odrobinę gorącej zupy, mieszamy i zaciągamy zupę, gotujemy jeszcze 5 minut. Do gotowej zupki dodajemy pietruszkę i przyprawiamy pieprzem kolorowym (i ewentualnie wg potrzeby Kucharkiem).
Podajemy z dowolnym makaronem (ja ugotowałam makaron nitki i wrzuciłam go do gorącej zupy tak by odrobinę napęczniał).