Ogromna precyzja towarzysząca zbiorowi liści wiąże się z odpowiednio wysoką jakością żółtej herbaty. Ta wyjątkowa herbata produkowana jest tylko w Chinach, w bardzo małych ilościach, dlatego bywa obiektem poszukiwań koneserów z całego świata, osiąga też bardzo wysokie ceny na rynku. Herbata żółta jest trudno dostępna i bardzo mało znana nie tylko w Polsce, ale i w Europie. W jej skład wchodzą młode listki krzewu herbacianego wraz z nierozwiniętymi pączkami.
Proces wytwarzania żółtej herbaty jest bardzo czasochłonny i skomplikowany. Teraz nawet słynne żółte herbaty często pozostają pod swoją oryginalną nazwą, mimo że nie zostały wyprodukowane według oryginalnej receptury, ale za pomocą technik produkcji herbaty zielonej. Być może wraz ze wzrostem zainteresowania tą najrzadszą z herbat będzie się ona pojawiać w ilości większej niż 300 kg na rok.
Napar z żółtej herbaty jest koloru bladożółtego; ma świeży, niezwykle przyjemny smak, o prawie nie wyczuwalnej cierpkości i subtelny, delikatny aromat. Ma w swoim smaku i aromacie lekką nutkę ciemnej czekolady i kawy. Nie zawiera jednak żadnych dodatków. Jest bardzo mocny. Istotną częścią żółtej herbaty są patyczki – elementy liścia, nadające naparowi niepowtarzalny aromat. Charakterystyczną cechą jest również to, że jej napar odbija się od ścianki porcelanowej filiżanki lub spodka bladoróżową barwą. Po tej właściwości łatwo jest odróżnić prawdziwą żółtą herbatę.
Zaparzanie
Żółtą herbatę należy parzyć przez około 3-5 minut zalewając susz herbaciany wodą o temperaturze około 80 stopni. Większość gatunków można zaparzać tylko raz, choć są też takie, które nadają się do kilkukrotnego parzenia.
Zdrowotne działanie żółtej herbaty związane jest przede wszystkim z oczyszczaniem organizmu z toksyn. Poza tym dobrze działa na układ trawienny, co jest dość charakterystyczne dla herbat chińskich. Herbata ta ma również właściwości relaksujące i uspakajające. Dlatego jej picie zalecane jest w okresach zwiększonego napięcia emocjonalnego i nerwowego oraz przed snem.