Ziemniaczane cudo czyli „ciapkapusta”
- Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg kapusty białej lub kiszonej
- skwarki
- szkl. wody
- ok łyżka octu
- cukier
- vegeta
- maga
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, kapustę białą szatkujemy i gotujemy ( jeśli używamy kiszoną to lekko ją siekamy by miała krótsze „nitki” ). Boczek wytapiamy na skwareczki i wraz z tłuszczem dodajemy to utłuczonych ziemniaków wymieszanych z kapustą. W małym garnuszku robimy „miksturę” z wody, ostu, magi, vegety, ok. łyżeczki cukru i pieprzu – czekamy aż się zagotuje i gorące wlewamy do masy ziemniaczano-kapuścianej. Mieszamy i gotowe.
Proporcje ziemniaków i kapusty można zmienić. Ilość składników „mikstury” też podałam na oko bo różnie bywa – jeśli robimy z kapusty kiszonej, to octu wtedy mniej, konsystencja całości taka „ciapowata”. Całość ma mieć smak taki leciutko kwaśnawy
Podajemy z mielonymi kotletami, pieczonymi żeberkami i sosem, lub np. roladą :)