Ziemniaczane cudo czyli „ciapkapusta”

10 października 2010, dodał: Antalis
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kapusty białej lub kiszonej
  • skwarki
  • szkl. wody
  • ok łyżka octu
  • cukier
  • vegeta
  • maga
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, kapustę białą szatkujemy i  gotujemy ( jeśli używamy kiszoną to lekko ją siekamy by miała krótsze „nitki” ). Boczek wytapiamy na skwareczki i wraz z tłuszczem dodajemy to utłuczonych ziemniaków wymieszanych z kapustą. W małym garnuszku robimy „miksturę” z wody, ostu, magi, vegety, ok. łyżeczki cukru i pieprzu – czekamy aż się zagotuje i gorące wlewamy do masy ziemniaczano-kapuścianej. Mieszamy i  gotowe.

Proporcje ziemniaków i kapusty można zmienić. Ilość składników „mikstury” też podałam na oko bo różnie bywa – jeśli robimy z kapusty kiszonej, to octu wtedy mniej, konsystencja całości taka „ciapowata”. Całość ma mieć smak taki leciutko kwaśnawy

Podajemy z mielonymi kotletami, pieczonymi żeberkami i sosem, lub np. roladą :)

file1286721435