Ziemniaczane cudo czyli „ciapkapusta”

10 października 2010, dodał: Antalis
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kapusty białej lub kiszonej
  • skwarki
  • szkl. wody
  • ok łyżka octu
  • cukier
  • vegeta
  • maga
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, kapustę białą szatkujemy i  gotujemy ( jeśli używamy kiszoną to lekko ją siekamy by miała krótsze „nitki” ). Boczek wytapiamy na skwareczki i wraz z tłuszczem dodajemy to utłuczonych ziemniaków wymieszanych z kapustą. W małym garnuszku robimy „miksturę” z wody, ostu, magi, vegety, ok. łyżeczki cukru i pieprzu – czekamy aż się zagotuje i gorące wlewamy do masy ziemniaczano-kapuścianej. Mieszamy i  gotowe.

Proporcje ziemniaków i kapusty można zmienić. Ilość składników „mikstury” też podałam na oko bo różnie bywa – jeśli robimy z kapusty kiszonej, to octu wtedy mniej, konsystencja całości taka „ciapowata”. Całość ma mieć smak taki leciutko kwaśnawy

Podajemy z mielonymi kotletami, pieczonymi żeberkami i sosem, lub np. roladą :)

file1286721435



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...