Zielona rozkosz. Pyszne i lekkie kotlety brokułowe prosto z piekarnika
Kotlety brokułowe to pyszne danie sprawdzające się w kuchni wegetariańskiej. Kotlety wykonane z brokułów i z sera są niezwykle sycące i można je podać jako główną część posiłku obiadowego, albo serwować na kolację lub przekąskę. Kotlety brokułowe można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku, jeśli chcemy aby były mniej kaloryczne. Wypróbujcie ten łatwy przepis na pyszny domowy obiad.
Brokuły to bardzo zdrowe warzywo, które według ekspertów każdy powinien jeść. Można z niego robić pyszne zupy, sałatki, przekąski, ciasta, a nawet kotlety. Brokuły zaliczają się do kategorii superżywności i są szeroko znane ze swoich właściwości prozdrowotnych.
Kotlety brokułowe to jeden z najlepszych sposobów na przemycenie brokułów do diety. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu oraz wymaga minimalnej ilości składników. Przygotowanie tych pysznych zielonych kotletów zajmuje zaledwie 20 minut.
Kotlety z brokułów można przygotować wcześniej i usmażyć lub upiec, kiedy chcemy je podać. Kotlety najlepiej smakują z ketchupem lub chutneyem, ale równie znakomicie smakują podane z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki. Możemy, tsk naprawdę, podawać je z dowolnym dipem według własnego wyboru. Można ich również użyć do zrobienia burgerów, wystarczy dodać sałatkę, majonez i ketchup, a zdrowy burger będzie gotowy do lunchboxa.
Najbardziej kalorycznym dodatkiem w kotletach jest ser. Jest jednak niezbędny, bowiem stanowi spoiwo i pomaga zachować kształt kotleta z brokułów. Jednak musi to być ser cheddar lub podobny twardy ser, bowiem inne miękkie sery, takie jak ser topiony lub mozzarella, w ogóle się nie sprawdzą w tym przepisie. Natomiast dodanie płatków owsianych do kotletów to prosty sposób na wzbogacenie diety w błonnik i inne cenne składniki odżywcze. Płatki owsiane mają też właściwości zagęszczające i sklejające, co sprawia, że kotlety są kształtne i apetyczne.
Kotlety z brokułów mogą być podawane jako przekąska lub jako pyszne menu lunchowe. Są fantastyczne jako obiad albo kolacja, zwłaszcza kiedy mamy mało czasu na gotowanie. Możemy je podawać z ziemniakami lub ryżem i surowymi warzywami, sałatką mieszaną lub mizerią. Zawsze smakują pysznie.
Jak przygotować kotlety z brokułów?
Składniki:
– 250 g świeżego brokuła
– 1 jajko
– ½ średniej wielkości cebuli
– 30 g startego sera
– 50 g płatków owsianych
– 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pokroić brokuły i gotować przez 1 minutę we wrzącej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Wrzucić brokuły do miski i dodać jajko, ser, płatki owsiane, koperek, pietruszkę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować małe kotleciki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 18-25 minut, aż będą złote. Należy je przewrócić w połowie pieczenia. Jeżeli chcemy smażyć, to uformowane kotleciki wkładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i obsmażamy na złoto. Po zdjęciu z patelni warto wyłożyć je na papierze, aby odsączyć kotlety z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!