Zespół jelita drażliwego – dieta i porady

10 października 2016, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Zespół jelita drażliwego jest chorobą jelit u wielu osób które mijamy codziennie na ulicy. ZJD charakteryzuje się długotrwałymi bólami brzucha, kłopotem ze stolcem (dłuższy czas towarzyszy chorym zatwardzenie lub rozwolnienie), wzdęciami oraz uczuciem niepełnego wypróżnienia.

Do dziś trwają badania starające się określić przyczynę zespołu jelita drażliwego. Przypuszcza się że głównymi czynnikami mającymi wpływ na pracę jelit są: nadwrażliwość trzewna, zaburzenia motoryki jelit, zaburzenia jelitowego układu nerwowego. Wpływ mogą mieć też zaburzenia odżywiania, czynniki psychogenne, genetyczne, wiek i płeć.

Osoby z zespołem jelita drażliwego powinny bardzo uważać na spożywane produkty aby nie wzmocnić objawów, sugeruje się takim osobą przestrzeganie diety bogatoresztkowej, której zadaniem jest uregulowanie pracy jelit, by uzyskać regularne wypróżnienia, bez stosowania środków farmakologicznych. Dieta stanowi modyfikację jedzenia podstawowego polegając na zwiększeniu ilości spożywanych produktów obfitujących w błonnik pokarmowy oraz płynów.

jeli

Ilość spożywanego błonnika powinna wynosić 50-60g dziennie. Zwiększenie jego ilości można uzyskać, zastępując pieczywo białe pieczywem razowym, włączając do diety kasze gruboziarniste (gryczana, jęczmienna) ryż brązowy, płatki owsiane, spożywając duże ilości warzyw i owoców (około 1kg z czego 2/3 powinny stanowić warzywa, 1/3 natomiast owoce).

warzywa

Błonnik powoduje namnażanie ilości bakterii w jelicie grubym i nasila procesy fermentacyjne, co powoduje zwiększenie ilości gazów oraz poprawę konsystencji i objętości stolca. Błonnik i powstałe produkty jego fermentacji podrażniają ściany jelita, przyśpieszając tym samym perystaltykę jelit. Ponadto rozmiękczanie mas kałowych jest możliwe poprzez zdolność błonnika do wiązania wody.

pije

Zwiększenie zawartości błonnika powinno następować stopniowo, Można zacząć od gotowanych warzyw, a następnie włączyć do diety warzywa surowe. Później można również włączyć do diety pieczywo razowe i otręby. Suszone owoce (figi, śliwki) również mogą być znaczącym źródłem błonnika. Jeżeli zwiększenie błonnika w diecie nastąpi gwałtownie, może dojść do występowania wzdęć i dyskomfortu w obrębie jamy brzusznej. Spożywając otręby  należy wypijać duże ilości płynów, ponieważ tylko wtedy błonnik pokarmowy będzie w stanie zwiększyć swoją objętość, a tym samym spełniać swoją funkcję zmniejszania nasilenia zaparć. Najlepiej wypijać minimum 2 l płynów dziennie. Aby nie zwiększać spożycia kalorii najlepiej aby była to woda. Spożywając zwiększone ilości otrąb, może dojść do zmniejszenia wchłaniania składników mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, fosforu). Dlatego może istnieć konieczność zwiększenia ich w tej diecie. W diecie bogatoresztkowej zaleca się unikanie produktów wysoko oczyszczonych, czyli: cukru, wyrobów z białej mąki (kluski, białe pieczywo), mąki ziemniaczanej, białego ryżu, kaszy manny, ciast i słodyczy.

W diecie bogatoresztkowej dozwolone są wszystkie techniki obróbki cieplnej potraw.

zobacz również:

 

  1. Dieta bogatoresztkowa
  2. Czy masz zdrowe jelita? Test
  3. Pułapki jedzeniowe
  4. Najlepsze spalacze tłuszczu
  5. Jajka w dietach podchudzających