Żeń-szeń dla zdrowia – właściwości i kto powinien go stosować?
Żeń-szeń posiada mnóstwo właściwości i już w starożytnych Chinach uważany był za lek na wszystko. Czy wiesz jak i kiedy spożywać żeń – szeń, aby w pełni korzystać z jego dobrodziejstw? Zobacz w czym pomoże Ci ta cudowna roślina, na jakie dolegliwości i przypadłości możesz ją stosować.
Co nieco o żeń – szeniu
Żeń – szeń posiada dwie potoczne nazwy – ginseng oraz wszechlek. Pochodzi z rodziny araliowatych i należy do gatunku reliktowej byliny. Dawniej żeń – szeń można było znaleźć na północy Półwyspu Koreańskiego, północno – wschodnich Chinach, Japonii oraz wschodniej części Rosji. Niestety intensywny zbiór wpłynął na zmniejszenie się obszaru występowania rośliny. Aktualnie rośnie na terenie Rosji oraz Chin.
Żeń – szeń należy do gatunków zagrożonych co czyni go jeszcze bardziej wyjątkowym. Nazwa oznacza człowiek – korzeń i wzięła się z wyglądu rośliny przypominającej kłącze. Po osiągnięciu dwóch lat roślina zaczyna tworzyć nagą i obłą łodygę, która jest w środku pusta i osiąga do 50 cm. Na początku powstaje tylko jeden trójpalczasty liść pełniący rolę łodygi. W późniejszym czasie tworzy się jeden pięciopalczasty liść. Dopiero po upływie 10 lat żeń-szeń wytwarza rozetę z większą ilością liści.
Żeń–szeń, jak wspomniano, występuje w kilku odmianach. Żeń–szeń koreański – Panax Ginseng – w azjatyckim obszarze kulturowym nazywany był „korzeniem życia”, ponieważ jego lecznicze właściwości były znane od tysięcy lat, a korzeń żeń–szenia był na wagę złota. Żeń–szeń syberyjski – Eleutherococcus senticoccus – rośnie dziko we wschodniej Syberii, na Sachalinie w Japonii, Korei i północnych prowincjach Chin i również posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Inną odmianą jest również żeń–szeń amerykański, który charakteryzuje się jednak słabszym działaniem.
Na stres
Żeń – szeń oddziałuje na oś podwzgórzowo – przysadkową oraz na gruczoły nasienne. Dzięki temu zwiększają metabolizm oraz ułatwia naszemu organizmowi powrót do równowagi po dużym stresie. Podczas stresujących sytuacji uwalniają się hormony stresowe i trafiają do krwiobiegu. Kiedy nerwy opadną, hormony wracają do normalnego poziomu.
Pijąc wyciąg z żeń – szenia pozwolisz organizmowi na uwolnienie większej ilości hormonu stresowego, ale tym samym o wiele szybciej powrócą one do stabilizacji. Dzięki temu żeń – szeń sprawia, że wytrzymanie ogromnego stresu nie jest już takie trudne i ciężkie dla naszego organizmu.
Na zmęczenie i kondycję
Naukowiec Brekhman przeprowadził liczne badania i próby wytrzymałościowe na sportowcach. Wyniki były jednoznaczne – ta cudowna roślina zwiększała odporność fizyczną oraz poprawiała zdolności umysłowe.
Co ciekawe po upływie półtora miesiąca sportowcy nadal odczuwali efekty przyjmowania wyciągu z żeń – szenia a ich efektywność nadal wzrastała. Jak się okazuje żeń – szeń może być naturalnym wspomagaczem dla naszego organizmu. Zwiększy mięśnie ciała i umysłu bez trującej chemii.
Z kolei Rosjanie postanowili wykorzystać żeń – szeń u astronautów. Dzięki temu przystosowali się oni do stresu, poprawili swoją skuteczność a także odczuwali znacznie mniej zmęczenia. Ponad to astronauci mogli o wiele łatwiej poradzić sobie z przyzwyczajeniem się do braku grawitacji.
Na odporność i choroby
Żeń – szeń wzmacnia odporność organizmu oraz aktywność makrofagów. Jest w stanie nawet naprawić system obrony immunologicznej oraz chroni nas przed grypą. Żeń – szeń znacznie zwiększa produkcję przeciwciał oraz interferonu, czyli chroni nas przed wszelkimi wirusami.
Dodatkowo żeń – szeń to doskonały lek na opryszczkę, którą wywołuje zmęczenie, stres, czy choroby zakaźne. Roślina ta idealna będzie również na przeziębienia. Moc działania żeń–szenia właściwego kryje się w tzw. ginsenozydach. Do tej pory znanych jest ok. 16 ginsenozydów. 7 z nich wykazuje właściwości przeciwzapalne, dlatego wyciąg z tego korzenia sprawdza się także w leczeniu stanów zapalnych.
Zwiększa poziom estrogenów w kościach, zmniejsza więc ryzyko osteoporozy. Obniża poziom złego cholesterolu i glukozy, wykazując działanie antymiażdżycowe oraz przeciwcukrzycowe. Hamuje podział komórek nowotworowych, zapobiega arytmii serca. Pobudza do działania makrofagi i limfocyty, wzmacniając układ immunologiczny.
Zalecenia
Kto powinien brać żeń–szeń:
1. Osoby starsze i przemęczone
Żeń-szeń, dodaje wigoru, zmniejsza zmęczenie, poprawia koncentrację, sprawność układu immunologicznego, obniża poziom cholesterolu we krwi i poziom cukru, według badań przeprowadzonych przez Vanderbilt–Ingram Cancer Center w Nashville żeń–szeń hamuje podział komórek nowotworowych.
2. Osoby podatne na infekcje
Preparaty z żeń–szeniem pobudzają do działania makrofagi i limfocyty, wzmacniając układ odpornościowy.
3. Sportowcy
Żeń–szeń sprzyja efektywniejszemu wykorzystaniu tlenu podczas wysiłku, opóźnia zatem moment zmęczenia. Obniża też poziom kwasu mlekowego we krwi, przeciwdziała więc dokuczliwym bólom mięśniowym.
4. Kobiety po 30.
Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym żeń–szeń spowalnia procesy starzenia. Zwalcza wolne rodniki.
Jeżeli chodzi o dawkowanie to kuracja powinna trwać maksymalnie dwa miesiące. Należy pamiętać o regularność, gdyż jest ona bardzo ważna. Jeżeli nie zachowamy ciągłości w braniu żeń – szenia, to nie osiągniemy efektów i rezultatów. Kurację można powtarzać dwa razy w roku najlepiej na wiosnę oraz lato.