Pyszne i zdrowe śniadanie to dawka pozytywnej energii na wiele godzin często spędzonych poza domem. Wybierz przepis na który akurat masz ochotę. Na słodko i na słono. Szybkie, łatwe i smaczne.
Koreańskie jajka na parze
Składniki:
– 3 duże jajka
– 2/3 szklanki wody
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki cukru
– 2 łyżki posiekanej zielonej cebuli i więcej do dekoracji
– olej sezamowy i nasiona sezamu do dekoracji
Przygotowanie:
W średniej misce wymieszać wodę, jajka, sól i cukier, aż konsystencja będzie gładka. Wmieszać zieloną cebulę i odstawić. Posmarować powierzchnię garnka olejem sezamowym. Wlać mieszankę jajeczną i ustawić ogień na średnio-niski. Ciągle mieszając i gotować, pamiętając o skrobaniu dna garnka łyżką, aby zapobiec przypaleniu. Gdy mieszanina jajek będzie ugotowana w około 80%, umieścić na wierzchu miskę w kształcie kopuły i zmniejszyć ogień. Smażyć przez 2 min. Udekorować olejem sezamowym, zieloną cebulką i sezamem.
Tortilla a’la naleśniki
Składniki:
– serek puszysty śmietankowy biały
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 mała żółta cebula, pokrojona w kostkę
– 1 czerwona papryka , pokrojona w cienkie paski
– szczypta soli
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– 1 torebka młodych liści szpinaku
– sól i świeżo mielony pieprz do smaku
– 2 zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
– 1/4 szklanki rozdrobnionego parmezanu
– 1/3 szklanki pokruszonego sera feta
– 6 do 8 tortilli o temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Nasmarować naczynie do pieczenia olejem i odstawić. Włożyć serek śmietankowy do miski. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni, dodać cebulę i pieprz. Doprawić solą i smażyć przez 3-4 min. do miękkości. Dodać czosnek i smażyć przez 30 sek. Dodać szpinak, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i dalej smażyć i mieszać przez 3 min. Zdjąć z ognia i dodać mieszankę szpinaku do serka śmietankowego. Dodać zieloną cebulę i sery i mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Umieść około 1/4 szklanki nadzienia na każdej tortilli i zwinąć jak naleśnik. W przygotowanym wcześniej naczyniu do pieczenia ułożyć zawijane tortille. Lekko posmarować każdy olejem. Piec przez 15 min. do lekkiego zrumienienia.
Koreański omlet zawijany
Składniki:
– 5 dużych jaj
– 1 łyżka wina ryżowego
– 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
– 1 łyżka posiekanej zielonej cebuli
– 1/4 szklanki posiekanego sera mozzarella
– olej
Przygotowanie:
Rozbić jajka do średniej wielkości miski i lekko ubić. Dodać wino ryżowe i sól, a następnie dobrze wymieszać. Dodać posiekaną zieloną cebulę. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i dodać trochę oleju. Wylać cienką warstwę masy jajecznej na patelnię i rozprowadzić ją przechylając patelnię. Gdy brzeg omleta jest usmażony, a górna część jajka usmażona w 80-85%, dodać warstwę sera na środku patelni i zwinąć omlet szpatułką i/lub pałeczkami. Wylać kolejną cienką warstwę masy jajecznej na pustą przestrzeń patelni i postępować jak wyżej. Powtarzać, aż mieszanina jajek się zużyje. Zdjąć zwinięty omlet z patelni, lekko schłodzić i pokroić na kawałki wielkości kęsa.
Tortilla z jajkami
Składniki:
– 2 duże tortille
– 3 jajka ubite
– 1/4 średniej posiekanej czerwonej cebuli
– 1 łyżka posiekanej papryczki
– 25 g sera Cheddar
– 1 szczypta świeżego pieprzu czarnego
– 1 szczypta soli do smaku
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie)
– 1 łyżka masła
Przygotowanie:
W misce ubić jajka, aż się wymieszają. Postawić patelnię na dużym ogniu i dodać masło. Po rozgrzaniu wlać jajka. Natychmiast posypać cebulą i papryczkami, a następnie dodać starty ser. Przyprawić. Usmażyć lekko mieszając. Umieść tortillę na wierzchu jajek i wcisnąć. Odwrócić. Przykryć drugą tortillą. Podgrzać i pokroić.
Owsianka z pieczonym jabłkiem
Składniki:
– 4 duże jabłka
– ½ grejpfruta, sok i skórka
– 200 g płatków owsianych
– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¼ łyżeczki soli
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
– ¼ łyżeczki mielonego imbiru
– 2-gwiazdkowy anyż
– 50 g migdałów, prażonych i posiekanych (opcjonalnie)
– 50 g opieczonych i posiekanych orzechów pekan (opcjonalnie)
– 750 g mleka zwykłego lub migdałowego
– 125 ml miodu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C, posmarować żaroodporne naczynie i wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Przekroić dwa jabłka na pół i umieścić je na przygotowanej blasze do pieczenia, skropić ¼ szklanki oliwy z oliwek i posypać połową cynamonu. Zetrzeć dwa jabłka i włożyć do dużej miski z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, solą, oliwą z oliwek, pozostałym cynamonem, imbirem i 3/4 posiekanych orzechów oraz migdałami i orzechami pekan. Wymieszać. Wymieszać mleko z miodem i skórką grejpfruta oraz pozostałym sokiem grejpfrutowym. Do natłuszczonego naczynia przełożyć płatki i jabłko. Polać mieszanką mleka, ułożyć na wierzchu plasterki jabłka, skropić dodatkową oliwą. Piec przez 35-40 min., aż owsianka się zarumieni. Podawać z pozostałymi orzechami i skropić miodem.
Jajka rougaille
Składniki:
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 1 średnia cebula, drobno posiekana
– 2 dymki, posiekane
– 1 pomidor, posiekany
– 1 kawałek świeżego imbiru (2 cm), drobno posiekany
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 chili
– 4 duże jajka
– 4 gałązki tymianku
– 400 g posiekanych pomidorów z puszki
– 2 łyżki drobno posiekanej łodygi kolendry (liście do podania z grubsza posiekane)
– sól
Przygotowanie:
Rozgrzać olej roślinny na dużej patelni żaroodpornej na średnim ogniu i dodać posiekaną cebulę. Smażyć przez 2 min., następnie dodać imbir, czosnek, chilli i tymianek. Smażyć przez 3-4 min., od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojony świeży pomidor, smażyć przez 1 min., następnie dodać pokrojone pomidory z puszki, łodygi kolendry i odrobinę wody. Doprawić solą i gotować przez 5 min. Rozgrzać grill lub piekarnik i wbić jajka na patelnię nad sosem pomidorowym. Smażyć przez kilka minut lub do momentu, gdy białka zaczną twardnieć, a następnie umieścić pod grillem lub w piekarniku i pic aż białka będą ugotowane, a żółtka nadal będą płynne. Wyjąć, posypać kolendrą i szczypiorkiem i podawać.
Zapiekanka śniadaniowa
Składniki:
– 1 łyżka masła
– włoska kiełbaska
– 10 dużych jaj
– 2 szklanki pełnego mleka
– sól koszerna
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 4 szklanki chleba pokrojonego w kostkę
– 1 1/2 szklanki posiekanego sera Fontina
– 1 szklanka mrożonego szpinaku, rozmrożonego, odsączonego i posiekanego
– 1 szklanka pokrojonych w plasterki grzybów Bella lub pieczarek
– 1 szklanka przekrojonych na pół pomidorów winogronowych
– 1/4 szklanki bazylii, do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i posmarować masłem naczynie do pieczenia. Na dużej patelni na średnim ogniu smażyć kiełbasę, rozdrabniając łyżką na duże kawałki, smażyć na złoty kolor, około 7 min. Zdjąć z ognia i ostudzić. W dużej misce wymieszać jajka i mleko, doprawić solą i pieprzem. Dodać chleb, 1 szklankę sera, szpinak, pieczarki, pomidory i gotowaną kiełbasę. Mieszankę wlać do przygotowanego naczynia do pieczenia. Na wierzch dodać 1/2 szklanki sera i piec 50 do 55 min., aż ser się zarumieni. Udekorować bazylią przed podaniem.
Naleśniki wytrawne
Składniki:
– 140 g chorizo, pokrojonej w plastry
– 1 papryka pokrojona w plasterki
– 4-6 łyżek łagodnej salsy
– 140 g mąki pszennej
– 50 g drobnej polenty lub mąki kukurydzianej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 125 ml mleka
– 4 duże jajka
– 140 g kukurydzy z puszki, odsączonej
– mała garść posiekanej kolendry plus kilka listków do podania (opcjonalnie)
– 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
Przygotowanie:
Włożyć mąkę, polentę, proszek do pieczenia, mleko i 2 jajka do robota kuchennego z dużą szczyptą soli i ubić razem. Dodać kukurydzę i kolendrę i krótko miksować, aż się połączą. Rozgrzać piekarnik. Wrzucić chorizo i papryki na nieprzywierającą patelnię i smażyć przez 5-10 min., aż papryka zmięknie, a oleje wyciekną z chorizo na patelnię. Wymieszać salsę, przełożyć do miski i odstawić. Wytrzeć patelnię i podgrzać z połową oleju. Wlać na patelnię porcje masy naleśnikowej i smażyć przez 3-4 min., aż spód będzie złoty, a na górze pojawią się bąbelki. Odwrócić i smażyć przez kolejne 3-4 min., aż się zarumieni. Dodać resztę oleju i smażyć dalej, aż masa się zużyje (w sumie 6 naleśników), trzymając naleśniki w ciepłym piekarniku. Po upieczeniu wszystkich naleśników usmażyć 2 pozostałe jajka. Podawać naleśniki z salsą z chorizo i jajkami posypanymi liśćmi kolendry.
Składniki:
– 2 szklanki kostek dyni piżmowej
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
– 1/4 łyżeczki soli koszernej
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 4 kromki chleba pełnoziarnistego
– ser burrata
– 1 szklanka zielonych ziół
– 2 łyżki pestek dyni
– ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Włożyć dynię piżmową do średniej miski, skropić oliwą i posypać solą i pieprzem. Rozłożyć w jednej warstwie na wyłożonej blasze do pieczenia. Piec dynię piżmową przez 30 do 35 min., przewracając ją w połowie. Podpiec chleb. Ułożyć na dużym talerzu z burratą i dynią piżmową. Udekorować zieleniną, pestkami dyni i skropić octem balsamicznym.
Kanapki z jajkiem w koszulce
Składniki:
– 2 jajka
– 1-2 kromki chleba żytniego lub chleba żytniego na zakwasie
– 1/2 awokado
– 3 rzodkiewki pokrojone w plasterki
– liściasta rukola, szpinak lub rukiew wodna
– biały ocet
– sól
– pieprz
– płatki chili
Przygotowanie:
W małym rondelku zagotować wodę, doprawić solą i octem. Delikatnie zamieszać wodę i ostrożnie zanurzyć jajka w gotującej się wodzie. Gotować jajka przez około 3-4 min. lub według własnego uznania. Wyjąć jajka łyżką cedzakową i osuszyć je na kawałku papieru kuchennego. W międzyczasie posmarować żytni chleb awokado, posypać zieleniną i rzodkiewką. Na wierzch ułożyć jajko w koszulce i posypać solą morską, pieprzem i podawać z płatkami chilli.
Tosty francuskie z owocami
Składniki:
– 1-1/2 szklanki pół i pół śmietany
– 3 duże żółtka
– 3 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 8 kromek jednodniowego chleba
– dodatki opcjonalne: masło, syrop klonowy, świeże jagody, bita śmietana i cukier
Przygotowanie:
W płytkim naczyniu wymieszać pierwsze 7 składników. Rozgrzać nasmarowaną patelnię. Zanurzyć chleb w mieszaninie jajek, pozwalając mu namoczyć się przez 5 sek. z każdej strony. Smażyć na patelni na złoty kolor z obu stron. Podawać z dodatkami według uznania.
Grzanki po holendersku
Składniki:
– 2 bułeczki
– 4 plastry szynki lub boczku
– 1 łyżeczka białego octu
– 4 jajka
Do sosu holenderskiego:
– 2 żółtka
– 1 szczypta pieprzu cayenne
– ¼ łyżeczki musztardy Dijon
– 1 łyżka soku z cytryny
– 4 łyżki masła
Przygotowanie:
Zagotować jajka w garnku z wodą. Przekroić bułeczki i podsmażyć. Podsmażyć plastry bekonu lub szynki. Włożyć żółtka, cayenne, musztardę i sok z cytryny do pojemnika blendera i zmiksować na gładką konsystencję. Roztopić masło i wlać do mieszanki z żółtkiem, zblendować. Dodać ocet do wrzącej wody, a następnie ostrożnie wbić jajka do gotującej się wody. Gotować przez około 3-4 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Na bułkę położyć plasterek boczku lub szynki, następnie położyć jajko i polać sosem holenderskim.
Kubeczki Taco
Składniki:
– kiełbasa drobiowa lub inna, rozdrobniona
– 1/2 łyżeczki koszernej soli
– 1 łyżeczka chili w proszku
– 1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
– 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
– 1/2 łyżeczki kminku
– 1/2 łyżeczki papryki
– świeżo zmielony pieprz do smaku
– 12 tortilli kukurydzianych wielkości taco
– 1/2 szklanki mieszanki serów
– 12 jajek
– świeże pomidory
– zielona cebula posiekana
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Podsmażyć kiełbasę na patelni i doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Zawinąć tortille w wilgotny ręcznik papierowy i włożyć do mikrofalówki na 1 min., aż będą miękkie i giętkie. Spryskać patelnię do muffinek olejem i umieścić tortillę w każdej foremce do muffinek. Ponownie spryskać tortille olejem. Podzielić kiełbasę na tortille, a następnie ser. Do każdego kubka wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Piec przez 15-18 min., aż białka jajek się zestalą. Posypać świeżymi pomidorami, zieloną cebulką, awokado, salsą i/lub ostrym sosem.
Słodka przyjemność
Składniki:
– 1 bajgiel z rodzynkami i cynamonem
– 1/4 łyżeczki nasion chia
– 1 łyżka masła migdałowego
– 2 truskawki, pokrojone w plastry
– 1 łyżeczka pokrojonych migdałów
– 1 łyżka chipsów czekoladowych
– 1 łyżka Nutelli lub innej pasty z orzechów laskowych
– 1 łyżka serka śmietankowego
– 1 banan, pokrojony
Przygotowanie:
Wymieszać Nutellę i serek śmietankowy i schować do lodówki. Pokroić bajgla i przygotować grzanki. Bajgla posmarować masłem migdałowym. Na każdą połówkę bajgla nałożyć 3 krople masy serowej Nutella i śmietanki. Udekorować każdą połowę bajgla pokrojonymi truskawkami i bananami. Następnie posypać prażonymi migdałami i nasionami chia.
Zielone grzanki z miodem
Składniki:
– prosciutto, cienko pokrojone
– ser ricotta
– rukola
– bagietka (francuska, włoska itp.)
– miód
– czarny pieprz
Przygotowanie:
Chleb tostowy pokropić odrobiną oliwy z oliwek i podpiec w piekarniku. Posmarować kawałki chleba serem ricotta. Zwinąć jeden plaster szynki i ułożyć na wierzchu ricotty. Udekorować rukolą, skropić miodem i posypać czarnym pieprzem.
Babeczki cytrynowe
Składniki:
Na twaróg cytrynowy:
– 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, z około 3 cytryn
– 1 szklanka białego cukru
– 2 duże jajka
– szczypta soli morskiej
– 3 1/2 łyżki masła niesolonego, zimnego, pokrojonego w kostkę
Do ciasta:
– 7 łyżek niesolonego masła, miękkiego
– 5 łyżek białego cukru plus 1 łyżka do posypania
– 2 duże jajka
– 2 łyżki mleka pełnego
– 1 łyżeczka skórki z cytryny
– 3/4 szklanki mąki uniwersalnej (3/4 szklanki + 1 łyżka stołowa)
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki na twaróg cytrynowy z wyjątkiem masła w średnim rondlu na średnim ogniu. Podgrzewać, ciągle ubijając przez 5-8 min., aż masa zgęstnieje. Zmniejszyć ogień i ubić masło, kostka po kostce. Zdjąć z ognia, gdy całe masło całkowicie się rozpuści. Wlać do miski, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Posmarować masłem sześć kokilek i posypać je obficie białym cukrem. Ułożyć na blasze do pieczenia i odstawić. W dużej misce lub misce miksera stojącego ubić masło z cukrem na puszystą masę. Lekko ubić jajka, a następnie stopniowo dodawać je do miski, cały czas ubijając. Dodać mleko i skórkę z cytryny. Dodać mąkę do mieszanki i dobrze wmieszać. Rozdzielić ciasto między kokilki, aż każda będzie nieco w ponad połowie pełna. Wyjąć schłodzony twaróg cytrynowy i włożyć do worka do szprycowania, wyposażonego w zwykłą końcówkę. Włożyć końcówkę do środka każdej wypełnionej w cieście kokilki. Delikatnie wbić twaróg w każdą z nich, aż kokilki będą pełne w dwóch trzecich. Umieścić wypełnione kokilki na blasze do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 min. Podawać z owocami.
Sałatka jajeczna z pomidorkami
Składniki:
– 6 całych jajek, ubitych (lub 8 białek)
– 1 łyżka masła
– 1 szklanka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
– sól koszerna
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 plastry świeżego rozpuszczalnego sera
Przygotowanie:
Rozpuść masło na średniej nieprzywierającej patelni. Dodać pomidory i smażyć przez 3 min. na średnim ogniu. Ubić jajka w małej misce i dodać szczyptę koszernej soli i szczyptę czarnego pieprzu. Polać pomidorami. Zmniejszyć ogień i gotować jajka przez 2-3 min.. Mieszać od czasu do czasu, aż jajka będą ugotowane, ale nadal bardzo miękkie i luźne. Na jajka nałożyć ser i zdjąć patelnię z ognia. Za pomocą łopatki wymieszać. Podawać z grzanką, bajglem lub angielską babeczką.
Koreański omurice
Składniki:
– 1/2 średniej cebuli drobno posiekanej
– 1 szalotka drobno posiekana
– 1 mała marchewka drobno posiekana
– wołowina lub wieprzowina, mięso kurczaka lub krewetek, mielone lub drobno posiekane
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1-1/2 łyżki ketchupu do dekoracji
– sól i pieprz
– olej do smażenia na patelni
– 2 porcje ugotowanego ryżu
– 4 jajka
Przygotowanie:
Przygotować składniki do ryżu, drobno je siekając. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu z 2 łyżkami oleju. Dodać cebulę, szalotkę, marchewkę i wołowinę i smażyć mieszając, aż cebula stanie się miękka, a mięso będzie ugotowane. Wymieszać 1 łyżkę sosu sojowego oraz sól i pieprz do smaku. Zmniejszyć ogień, dodać ryż i dobrze wymieszać, aż zbrylony ryż rozbije się i wszystkie składniki dobrze się połączą. Dodać 1-1/2 łyżki keczupu oraz sól i pieprz do smaku i kontynuować mieszanie, aż ketchup zostanie równomiernie włączony do smażonego ryżu. Przełożyć na talerz. Łyżką lub widelcem rozbić i ubić 2 jajka w misce. Dodać szczyptę soli. Rozgrzać lekko naoliwioną, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Dodać masę jajeczną na patelnię i obracać, aby przykryła patelnię. Gdy dno jest ścięte, ale góra nadal jest ciekła, wyłączyć ogień i dodać jedną porcję smażonego ryżu na środek omleta. Za pomocą łopatki złożyć omlet z obu stron na ryżu. Przesunąć na bok rondla. Odwrócić na talerz. Można uformować omurice ręcznie za pomocą folii aluminiowej lub ręcznika papierowego. Skropić keczupem na wierzchu. Powtórz kroki dla kolejnej porcji.
zobacz również:
Wegańskie śniadanie – 4 proste przepisy!
Śniadanie po grecku – 10 top przepisów!
Smaczne placuszki – pomysły na zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie z marmoladami i konfiturami oraz miodami prosto z klasztorów i opactw