Smaczne placuszki – pomysły na zdrowe śniadanie

20 kwietnia 2021, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Jeżeli już masz dość kanapek, a brak Ci pomysłu na zdrowe śniadanie, zarówno w codziennym odżywianiu jak i podczas diety odchudzającej, to znak, że przyszła pora na eksperymenty w kuchni. Wszelkiego rodzaju naleśniki czy placuszki niesłusznie czasem zyskują miano sytego, lecz niekoniecznie zdrowego śniadania – rzeczywiście, olej i biała mąka nie są najlepszymi sprzymierzeńcami w utracie wagi. Jednak z pewnymi modyfikacjami śmiało możemy do naszej śniadaniowej listy dołączyć ich zdrowe wersje. Oto kilka pomysłów na urozmaicenie naszych śniadań…

Klasyczne placuszki z otrębami podane z bananem

Dodatek otrębów sprawi, że nasze śniadanie będzie obfitowało w zdrowy błonnik. Ponadto, otręby są skarbnicą witamin z grupy A i E, zapewniają uczucie sytości na długo, przyspieszają przemianę materii oraz doskonale działają w profilaktyce chorób układu pokarmowego.

  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka miodu

Składniki na ciasto połączyć ze sobą i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Podawać ze świeżymi owocami. Świetnie sprawdzi się tutaj ser biały zmiksowany z połówką banana.

Orzechowe placuszki z mąki gryczanej z waniliowym twarożkiem

Placuszki z mąki gryczanej przypadną do gustu przede wszystkim  miłośnikom specyficznego orzechowego aromatu tej właśnie kaszy. Mąka gryczana charakteryzuje się świetnymi właściwościami – ma dużo niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna, nie zawiera glutenu, natomiast jest bogatym źródłem błonnika. Dodatek orzechów zapewnia obecność zdrowych tłuszczy w posiłku. Osoby na diecie bezglutenowej mogą wypróbować wariant bez dodatku mąki pszennej – należy jednak wtedy uważać, gdyż placuszki będą charakteryzowały się kruchą teksturę.

  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Składniki na ciasto połączyć ze sobą i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Podawać z twarożkiem przygotowanym z sera białego i kilku kropel ekstraktu waniliowego.

Owsiane placki bananowe

Czyli śniadanie mistrzów przygotowywane w dzień przed smażeniem. Płatki owsiane, otręby i mąka pełnoziarnista gwarantują najwyższą jakość węglowodanów, jajko stanowi źródło białka, zaś banan dodaje słodkości oraz witamin.

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki otrębów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 pokrojony banan
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Płatki, mąkę i otręby zalać mlekiem wieczorem lub wystarczająco długo, by całość zdążyła nasączyć się płynem. Następnego dnia dodać resztę. Z tak przygotowanej mieszanki wykładać placuszki i smażyć na wolnym ogniu.

Pełnoziarniste placki podwójnie dyniowe

Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zaś jej nasiona są nieocenionym źródłem roślinnego tłuszczu. Swój piękny kolor placuszki zawdzięczają właśnie dyni, a konkretniej – beta karotenowi w niej zawartym. Jedną z zalet dyni jest fakt, że nie kumuluje ona w sobie pozostałości nawozów sztucznych czy metali ciężkich. Dynia pomaga również w zaburzeniach krzepliwości krwi.

  • 150 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 łyżka mleka (jeśli ciasto jest zbyt gęste)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki nasion z dni
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu

Składniki dokładnie wymieszać i smażyć na wolnym ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu.

Migdałowe placki

  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej do smażenia

Białko z jajka ubić na sztywną pianę. Dodać, delikatnie mieszając, obie mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszać z maślanką i dosłodzić. Smażyć na niewielkiej ilości oleju.

Jak usmażyć placki idealne:

  1. Ciasto na placki nie może być lejące ani zbyt gęste.
  2. Kładź ciasto na rozgrzaną patelnię w jednakowych odstępach i o tej samej wielkości.
  3. Olej, na którym smażysz placki nie może być zbyt gorący, ani zbyt zimny.
  4. Przekładaj placki jeszcze przed tym, jak góra stężeje. Sprawi to, że będą wyrośnięte.
  5. Aby placki były puszyste, zamiast użycia całego jajka najpierw ubij białko i do całości dorzuć żółtko.

 

zobacz również:

Naleśniki budyniowe

Naleśniki z bananem i sosem czekoladowym

Różne przepisy na naleśniki i farsze

Czekoladowe naleśniki z bitą śmietaną na poprawę humoru