Zdrowe śniadanie z marmoladami i konfiturami oraz miodami prosto z klasztorów i opactw | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zdrowe śniadanie z marmoladami i konfiturami oraz miodami prosto z klasztorów i opactw

10 października 2021, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kluczem do odpowiedniej wagi i zdrowia jest odpowiednie i zdrowe śniadanie. To właśnie jemu zawdzięczamy nasze samopoczucie i energię na cały dzień. Jak przygotować zdrowe i smaczne śniadanie? Podpowiadamy, po jakie produkty warto sięgać oraz przedstawiamy przepyszne marmolady i konfitury oraz miody prosto z klasztorów i opactw.

śniadanie na słodko

Zdrowe śniadania kojarzą nam się z warzywnym koktajlem, owocami z jogurtem, owsianką, a także pełnoziarnistym pieczywem z konfiturami lub miodem, jeśli lubimy śniadania na słodko. Ale czym tak naprawdę charakteryzuje się zdrowe śniadanie? Powinno ono zawierać produkty, które dostarczają łatwo przyswajanych węglowodanów, które szybko zaspokajają głód, a jednocześnie dłużej się trawią – dzięki temu zachowamy energię przez kilka godzin. Idealne zdrowe śniadania to więc takie, które mają w sobie wszystkie elementy z pięter piramidy żywnościowej. Zdrowe przepisy na śniadania to podstawa, by zacząć dzień z uśmiechem. Śniadania po włosku są lekkie, słodkie i niezwykle smaczne. Bardzo popularna jest bagietka posmarowana konfiturą albo miodem. Mała porcja konfitury zawsze smakuje wyśmienicie.

Smakowite konfitury i marmolady to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego śniadaniowego menu i podkręcenie smaku wielu potraw. Marmolady i konfitury są doskonałym dodatkiem nie tylko do śniadaniowych kanapek, ale również jako owocowy składnik owsianek lub jaglanek, koktajli, omletów i innych śniadaniowych propozycji. To doskonały dodatek do serka śmietankowego lub twarożku, a także do tostów lub jako nieoczywisty dodatek do twardych, żółtych serów. Konfitura to również świetny pomysł na nadzienie do naleśników i placuszków. Konfitury zawierają duże kawałki lub całe owoce, zanurzone w gęstym syropie. Marmolady i powidła mają natomiast najbardziej smarowną konsystencję z całej grupy, są bardzo gęste, przypominają owocową masę, a wynika to z faktu, że owoce są w nich mocno rozdrobnione. Marmolada jest zatem doskonałym dodatkiem do śniadania dla najmłodszych domowników, którzy często odmawiają jedzenia czegokolwiek, co ma inną niż gładka konsystencja.

 

zdrowe śniadanie

Szeroki wybór smaków sprawia, ze każdy bez problemu może znaleźć smak idealnie dopasowany do własnych preferencji i gustów. Truskawkowe, pomarańczowe, jabłkowe, jeżynowe, morelowe, a może śliwkowe, z owoców leśnych, kasztanów, zielonych pomidorów lub czarnego bzu. Naturalnie gęste, smaczne, pyszne, doskonałe, treściwe i uznane.  Konfitura jabłko-pomarańcza to idealny dodatek do owsianki lub kaszki na mleku, konfitura z jagód wzmocni smak twarożku i nada całości kuszącej słodyczy. Konfitura ze śliwek to przepyszna propozycja, która sprawdzi się na żytnim pieczywie, z kolei marmolada jesienna lub konfitura z czereśni idealnie pasuje do omletów i naleśników. Włoskie marmolady i konfitury to również doskonały dodatek do różnego rodzaju herbat. Konfitura z pigwy doda ulubionemu naparowi wyjątkowego smaku i oryginalnego aromatu. Z kolei filiżanka czarnej herbaty z dodatkiem konfitury z cytryny rozgrzeje i doda wigoru. W śniadaniu chodzi o to, by niespiesznie rozkoszować się aromatami poranka, do czego zachęci na pewno konfitura pomarańczowa.

 

 

Miód to jeden z najstarszych znanych słodzików. Od tysięcy lat ceniony jest nie tylko jako składnik leków na najróżniejsze dolegliwości, ale także za swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Szybko też znalazł swoje stałe miejsce w naszej codziennej diecie. W jego składzie obecne są enzymy, które działają bakteriobójczo, podnoszą odporność organizmu, a także węglowodany, które odpowiadają za pyszny, słodki smak. Łączmy więc przyjemne z pożytecznym i jedzmy miód na zdrowie. Warto po niego sięgać nie tylko jesienią i zimą, gdy szczególnie mocno narażeni jesteśmy na infekcje i przeziębienia. Spożywany przez cały rok pomoże nam zachować zdrowie. Od miodowego przysmaku warto zacząć każdy dzień.

Można jeść słodko i zdrowo. Nie ograniczajmy się jednak tylko do kromki chleba posmarowanej tym pszczelim darem. Wypróbujmy inne przepisy z miodem. Śniadanie z odrobiną zdrowej słodyczy można przygotować na wiele sposobów, łącząc ze sobą smaki i składniki. Miód doskonale komponuje się z serami, owocami i orzechami. Tosty francuskie na słodko na śniadanie? Dlaczego nie! To nie tylko pożywne i zdrowe śniadanie, ale także doskonała metoda na niemarnowanie żywności – do ich przyrządzenia możemy wykorzystać nawet kilkudniowe pieczywo. Wstępnie namoczone w mleku, z dodatkiem aromatycznego miodu i świeżych owoców, stanowić będą solidną dawkę energii na cały dzień. Pomysły na zdrowe śniadanie z miodem to między innymi naleśniki (pancakes) z miodem, owsianka z miodem i owocami, chleb z miodem i twarogiem, granola na miodzie Smaczna może okazać się także prostota – kromka świeżego chleba polana płynnym bursztynowym miodem, jaglanka z orzechami i miodem lub gorąca herbata z miodem i sokiem.

 

tosty z miodem

Warto wspomnieć również o bogactwie smaków – jest ich tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie.  Do większości napojów i potraw pasują pasują miody wielokwiatowe i lipowe. Dzieci najbardziej lubią te łagodne i delikatne, takie jak akacjowy czy owocowy, a miłośnicy bardziej wyrazistych smaków powinni sięgnąć po miód spadziowy. Konsystencja, słodycz i właściwości lecznicze miodu zależą w dużej mierze od tego, z jakich kwiatów pochodzi. Niektóre miody mają łagodny smak, podczas gdy inne są mocno aromatyczne.

Miody wszelkiego rodzaju cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy. Miód akacjowy ma czysty, delikatnie kwiatowy smak i jasnozieloną barwę, idealnie pasuje do lekkich herbat oraz jako dodatek do naleśników czy omletów oraz racuszków i tostów. Miód lipowy jest uznawany za jeden z najlepszych w smaku miodów. Smak miodu z lipy na początku jest bardzo słodki, jednak po chwili przybiera nieco ostrą nutę. Po skrystalizowaniu miód lipowy robi się lekko gorzki. Miód z wielu kwiatów ma wyrównany smak oraz zazwyczaj bursztynową barwę, jest miodem uniwersalnym, który pasuje do wszystkiego. Przede wszystkim warto zastępować nim cukier w przepisach kulinarnych. Miód owocowy ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom. Miód spadziowy wzbudza największe uznanie koneserów, często też określa się go mianem „królewskiego”. Miód spadziowy umożliwia przygotowanie niebanalnych śniadań. Z miodem spadziowym mamy szansę odkryć nowy, głębszy smak ulubionej, ziołowej herbaty, która komponuje się z kawałkami pomarańczy, goździkami i cynamonem. Można używać go do słodzenia również innych napojów, np. soków i koktajli. Nawet zwykła woda z cytryną w towarzystwie miodu spadziowego smakuje wyśmienicie. Ochotę na słodkie śniadanie bez problemu zaspokoi kromka świeżego pieczywa polana miodem spadziowym. Sprawdzi się też wybornie jako wykończenie owocowego musu lub owsianki.

 

 

Warto poszukać pomysłu na śniadanie inne od tego, jakie zazwyczaj przyrządzamy. W Polsce dość powszechne i popularne są kanapki, ale z czasem mogą się one stać monotonne. Co warto wypróbować? Marmolady i konfitury oraz miody włoskie prosto z opactw i włoskich klasztorów. Do wyboru są omlety, placki i placuszki o rozmaitym składzie, tosty francuskie, naleśniki, owsianki i kaszki i wiele innych. Sprawdź nasze pomysły, by odnaleźć interesujące inspiracje. A jeśli masz więcej czasu i chcesz przygotować coś bardziej wystawnego, sprawdź przepisy na tradycyjne włoskie śniadania z wykorzystaniem pysznych i zdrowych przetworów owocowych i produktów pszczelarskich.

Fit pancakes z miodem 

Składniki:
– 100 g płatków owsianych
– 100 ml mleka
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– miód akacjowy
– olej extra vergine z oliwek

Przygotowanie:
Płatki owsiane zmielić blenderem (do momentu, aż nabiorą konsystencji mąki). Dodać sól, cynamon, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. W oddzielnym naczyniu wymieszać mleko, jajko i ekstrakt wanilii, dodać przygotowane wcześniej suche składniki i dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni do momentu uzyskania złotego koloru. Podawać z miodem akacjowym  oraz owocami.

 

nalesniki z mikodem i owocami

Koktajl banan-kiwi z miodem 

Składniki:
– 1/2 szklanki mleka lub jogurtu
– 3 kiwi
– 2-3 łyżki miodu
– 1 banan
– sok z limonki

Przygotowanie:
Owoce obrać pokroić, wrzucić do blendera. Dodać pozostałe składniki. Zblendować na gładki koktajl. Przelać do pucharków. W razie potrzeby dosłodzić miodem z Sulli.

 

Koktajl banan-kiwi z miodem z Sulli Opactwo Św. Maria z Finalpii

Gofry z konfiturą czereśniową

Składniki:
– 2 jajka
– 100 ml oleju extra vergine
– 300 ml mleka
– 250 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szczypta soli
– 2 łyżki cukru
– 1 opakowamie cukru wanilinowego
Do dekoracji:
– bita śmietana (opcjonalnie)
– 150 g konfitury czereśniowej
– 5 – 10 sztuk czereśni

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, olej i mleko zmiksować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, całość zmiksować na jednolitą masę. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Rozgrzać gofrownicę. Ciasto nakładać równomiernie niezbyt grubą warstwą. Gofry piec na złoty kolor. Następnie układać na kratce. Przed podaniem gofry udekorować konfiturą czereśniową, owocami i bitą śmietaną.

 

Gofry z konfiturą czereśniową Trapistki Vitorchiano

Owsianka z konfiturą jabłkową

Składniki:
– 25 g płatków owsianych
– 25 g płatków żytnich
– 1 jabłko pieczone
– 250 g mleka
– 1/2 laski wanilii lub 1/4 łyżeczki pasty z wanilii
– kilka młodych, świeżych orzechów laskowych
– kilka łyżeczek konfitury jabłkowej

Przygotowanie:
Płatki zalać mlekiem w rondlu, dodać sól i ziarenka wyskrobane z laski wanilii lub pastę waniliową. Zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i gotować ok 5-7 min. cały czas mieszając, aż całość będzie gęsta i kremowa. Przykryć owsiankę pokrywką i odstawić na ok 2 min., a potem przełożyć do miseczki. Na wierzchu wyłożyć jabłka, dodać konfiturę  i posypać posiekanymi młodymi orzechami laskowymi.

 

Owsianka z konfiturą jabłkową Trapistki Vitorchiano

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz