Zdrowe czipsy domowej roboty – różne przepisy z warzyw i nie tylko na chipsy
Lubisz czipsy? Uwielbiam zajadać je podczas filmów, gier i przy każdej innej okazji? A potem masz wyrzuty sumienia, że niezdrowe, tłuczce i złe? Poznaj nasze propozycje, spróbuj zdrowych zamienników słonych przekąsek!
1. Słodkie bataty
Wystarczy sok z pomarańczy wymieszać z oregano, a następnie polać nim pokrojone w plastry bataty. Teraz już tylko na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. I gotowe!
2. Przyprawiona pita
Wykorzystaj półprodukty. Np. taka pita, wystarczy doprawić ją, pokroić w plasterki, ozdobić serem i chwilę podpiec. Nic trudnego, a ile smacznego.
3. Pieczony szpinak
Liście szpinaku polej oliwą, posyp bułką tartą, a następnie dopraw do smaku. Piecz, na papierze do pieczenia, aż do momentu gdy szpinak będzie twardy, ale nie spalony.
4. Pieczone jabłka
Ależ oczywiście, kto z nas nie pamięta tego smaku z dzieciństwa. Powtórz to doświadczenie. Ale… pieczenie to nie wszystko. Posyp pokrojone jabłka korzennymi przyprawami np. cynamonem. Poznasz wtedy nowy smak zwykłego deseru.
5. Ostra tortilla
Tym razem pod nóż „wpada” tortilla. Wystarczy polać ją oliwą, natrzeć chili i oregano, posypać tartym serem i pokroić w plasterki. A teraz na kilka minut do piekarnika i gotowe!
6. Czipsy z cukinii
Cukinie pokrój w cienkie plasterki i posyp przyprawami. Piecz przez kilka minut. Następnie po wyjęciu z piekarnika polej sokiem z cytryny. Pyszności!
7. Bataty z mikrofali
8. Czipsy z buraków
Buraki to nie tylko świetna baza pod zupę lub sałatkę. Można też z nich wyczarować bardzo apetyczne czipsy. Jak? Wystarczy pokroić je w plasterki, posypać solą, pieprzem i rozmarynem. A następnie piec przez 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
9. Marchewkowe czipsy
Pieczona marchew jest nie tylko bardzo smaczna, ale też niskokaloryczna. Dopraw ją tak jak lubisz, na słodko: z cynamonem lub na ostro: z chili. I zajadaj ile chcesz!
10. Chrupiąca ciecierzyca
Czas na coś innego, ciecierzycę. Tym razem potrzeba więcej czasu. Sucha ciecierzyca wymaga namaczania przez noc. Następnie (odcedzoną) układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 15 minut w temp. 200 st, następnie mieszamy i znowu pieczemy przez 20 minut. Smacznego
Te przepisy są nie tylko proste, ale też zdrowe. Wydaje Ci się, że nie ma nic odkrywczego w pieczonych warzywach? Spróbuj koniecznie! To przecież nic trudnego! Wystarczy mieszanka wyrazistych przypraw i masz już jeden wieczór bez słonych przekąsek. Kto wie, może ten zdrowy nawyk wejdzie Ci w krew?
zobacz również:
Mleko kokosowe – zastosowanie i wykorzystanie w kuchni – różne przepisy
Zdrowe i nietuczące przekąski
Jajka – pomysły i przepisy na przystawki i przekąski
Chleb domowego wypieku – przepisy na oryginalne chleby z różnymi dodatkami