Zapiekanka ziemniaczana w dwóch wersjach!

8 czerwca 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Zapiekanki ziemniaczane są bardzo łatwym, ale efektownym rozwiązaniem. ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, mimo to wyglądają apetycznie. Są też niezwykle uniwersalne – można przygotować je na naprawdę wiele sposobów. Poniżej przedstawiamy propozycję dwóch, całkowicie różnych zapiekanek ziemniaczanych. Smacznego!

Zapiekanka gyros

  • Ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 papryki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • Przyprawy: gyros, słodka papryka, przyprawa do ziemniaków, ulubione zioła
  • Ser żółty

Ziemniaki obieramy, myjemy. Gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie i kroimy w plastry. Warzywa oraz mięso przygotowujemy, kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, przyprawiamy gyrosem oraz papryką słodką. Połowę podgotowanych ziemniaków wykładamy na spód naczynia żaroodpornego, sypiemy przyprawą do ziemniaków, ziołami. Następnie zakrywamy plastrami sera żółtego. Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z resztą przyprawy gyros, chwilę marynujemy. Do naczynia wykładamy przygotowane mięso i warzywa, znów dodajemy przyprawione ziemniaki. Wierzch posypujemy serem. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 15 min w 180 stopniach. Na ostatnie 5 min, zdejmujemy górną część naczynia, aby ser mógł się ładnie zarumienić. Smacznego!

Brokuły + boczek!

  • Ziemniaki
  • Brokuł
  • Boczek wędzony surowy
  • 2 cebule
  • Śmietanka 30%
  • Przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła, przyprawa do ziemniaków
  • Ser żółty

Ziemniaki obieramy, myjemy.Gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie i kroimy w plastry. Brokuł przygotowujemy na parze lub blanszujemy. Na patelni podsmażamy boczek oraz cebulę. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków. Doprawiamy przyprawą. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane: boczek z cebulą oraz brokuł. W miseczce mieszamy śmietankę z przyprawami oraz tartym serem. Do naczynia dodajemy pozostałe ziemniaki, całość zalewamy doprawioną śmietanką. Danie umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 15 min w 180 stopniach. Smacznego!

 

Ziemniaki są nie tylko niezwykle smaczne, zdrowe, pożywne ale i uniwersalne.

Ziemniaki, w 100 gramach, dostarczają około 70-80 kalorii (kcal), z czego większość pochodzi z węglowodanów (a dokładniej – skrobi). Zawierają one od 1,5 do 3 gramów błonnika, są bogatym źródłem węglowodanów.

Przyjęło się, że jedzenie ziemniaków nie służy utrzymaniu szczupłej sylwetki, mają one powodować przybieranie na wadze – jest to jednak błąd. Faktycznie dostarczają one dużych ilości skrobi, ale same w sobie tuczące nie są. Dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, jednakże to samo dotyczy ryżu czy makaronów.

Ziemniaki są skarbnicą witamin i mikroelementów. Dostarczają stosunkowo duże ilości witamin: B1, PP, B5, B6, C, są również źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu i cynku. Tym samym, ziemniaki min.:

– obniżają ciśnienie
– regulują pracę układu pokarmowego, w tym również jelit
– pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu
– poprawiają stan skóry
– wspomagają wzrok
– usprawniają proces krzepnięcia krwi
– redukują stres itd.

Mąka ziemniaczana oraz same ziemniaki z powodzeniem wykorzystywane są do przygotowywania potraw dla osób będących na diecie bezglutenowej (czyli min. chorujących na celiakię).

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz