Zapiekanka ziemniaczana w dwóch wersjach!

8 czerwca 2021, dodał: Debora Cichońska

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Zapiekanki ziemniaczane są bardzo łatwym, ale efektownym rozwiązaniem. ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, mimo to wyglądają apetycznie. Są też niezwykle uniwersalne – można przygotować je na naprawdę wiele sposobów. Poniżej przedstawiamy propozycję dwóch, całkowicie różnych zapiekanek ziemniaczanych. Smacznego!

Zapiekanka gyros

  • Ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 papryki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • Przyprawy: gyros, słodka papryka, przyprawa do ziemniaków, ulubione zioła
  • Ser żółty

Ziemniaki obieramy, myjemy. Gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie i kroimy w plastry. Warzywa oraz mięso przygotowujemy, kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, przyprawiamy gyrosem oraz papryką słodką. Połowę podgotowanych ziemniaków wykładamy na spód naczynia żaroodpornego, sypiemy przyprawą do ziemniaków, ziołami. Następnie zakrywamy plastrami sera żółtego. Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z resztą przyprawy gyros, chwilę marynujemy. Do naczynia wykładamy przygotowane mięso i warzywa, znów dodajemy przyprawione ziemniaki. Wierzch posypujemy serem. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 15 min w 180 stopniach. Na ostatnie 5 min, zdejmujemy górną część naczynia, aby ser mógł się ładnie zarumienić. Smacznego!

Brokuły + boczek!

  • Ziemniaki
  • Brokuł
  • Boczek wędzony surowy
  • 2 cebule
  • Śmietanka 30%
  • Przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła, przyprawa do ziemniaków
  • Ser żółty

Ziemniaki obieramy, myjemy.Gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie i kroimy w plastry. Brokuł przygotowujemy na parze lub blanszujemy. Na patelni podsmażamy boczek oraz cebulę. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków. Doprawiamy przyprawą. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane: boczek z cebulą oraz brokuł. W miseczce mieszamy śmietankę z przyprawami oraz tartym serem. Do naczynia dodajemy pozostałe ziemniaki, całość zalewamy doprawioną śmietanką. Danie umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 15 min w 180 stopniach. Smacznego!

 

Ziemniaki są nie tylko niezwykle smaczne, zdrowe, pożywne ale i uniwersalne.

Ziemniaki, w 100 gramach, dostarczają około 70-80 kalorii (kcal), z czego większość pochodzi z węglowodanów (a dokładniej – skrobi). Zawierają one od 1,5 do 3 gramów błonnika, są bogatym źródłem węglowodanów.

Przyjęło się, że jedzenie ziemniaków nie służy utrzymaniu szczupłej sylwetki, mają one powodować przybieranie na wadze – jest to jednak błąd. Faktycznie dostarczają one dużych ilości skrobi, ale same w sobie tuczące nie są. Dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, jednakże to samo dotyczy ryżu czy makaronów.

Ziemniaki są skarbnicą witamin i mikroelementów. Dostarczają stosunkowo duże ilości witamin: B1, PP, B5, B6, C, są również źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu i cynku. Tym samym, ziemniaki min.:

– obniżają ciśnienie
– regulują pracę układu pokarmowego, w tym również jelit
– pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu
– poprawiają stan skóry
– wspomagają wzrok
– usprawniają proces krzepnięcia krwi
– redukują stres itd.

Mąka ziemniaczana oraz same ziemniaki z powodzeniem wykorzystywane są do przygotowywania potraw dla osób będących na diecie bezglutenowej (czyli min. chorujących na celiakię).

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy obejrzeć jakiś triller....
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...