Zapiekanka Quiche z zielonym groszkiem
Quiche z zielonym groszkiem – składniki:
gotowe kruche ciasto słone – 250 gramów
mleko – 100 mililitrów
Przyprawa Uniwersalna
dymka – 3 sztuki
mrożony zielony groszek – 300 gramów
jajka – 2 sztuki
ser gorgonzola – 250 gramów
oliwa z oliwek – 2 łyżki
marchew – 2 sztuki
oliwa z oliwek do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Posiekaj dymkę, marchew pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż do miękkości dymkę, dodaj groszek, smaż ok. 5 minut. Dopraw Przyprawą Uniwersalną i zostaw do ostudzenia.
W misce ubij mleko z jajkami, dopraw Przyprawą Uniwersalną.
Ciasto wyłóż do formy wysmarowanej oliwą, upiecz.
Na podpieczone ciasto nałóż połowę masy groszkowej, posyp serem, nałóż resztę masy groszkowej.
Zalej całość masa jajeczną.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Podawaj schłodzone.