Quiche ze szpinakiem i migdałami
Artykuł zewnętrzny
ciasto:
- 100 gram mąki
- 100 gram zmielonych migdałów
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 gram masła
- 2 żółtka
farsz:
- 125 gram szpinaku
- 150 gram creme fraiche (z mojego przepisu) gęsta śmietana
- 100 ml mleka
- 2 jaja
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki płatków migdałów
- sól, pieprz, oliwa
Mąkę wymieszać z migdałami mielonymi, cukrem, solą, uformować kopiec, do wgłębienia wrzucić żółtka i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i włożyć do torebki foliowej i do lodówki. Wnętrza 4 foremek o średnicy 12 cm natłuścić masłem i oprószyć mąką. Świeży szpinak umyć i osuszyć (jeśli używamy mrożonego szpinaku rozmrozić go). Creme fraiche wymieszać z mlekiem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki. Nakładać po porcji szpinaku i rodzynek. Zalać śmietankowym sosem, posypać płatkami migdałów. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Podawać na ciepło lub zimno.