Quiche (tarta) z warzywami
ciasto:
- 250 gram mąki,
- 3 jaja
- sól
- 125 gram masła
farsz:
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 2 małe cukinie
- mały bakłażan
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- mielona, słodka papryka
- 2 łyżki natki pietruszki
- 100 gram tartego parmezanu
- 150 gram creme fraiche (z mojego przepisu)
- 50 gram śmietany 12 %
- 2 jaja
- łyżeczka oregano
Mąkę wsypać na stolnicę, uformować kopiec, zrobić wgniecenie. Do środka włożyć masło pokrojone w kostkę, wbić jaja, dodać odrobinę soli oraz 3 łyżki letniej wody. Zagnieść szybko ciasto i uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę, czosnek posiekać, pomidory sparzyć i obrać ze skóry, posiekać w kostkę. Cukinie i bakłażany umyć pokroić w kostkę, rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cukinie i bakłażany i smażyć 3 minuty.Dodać cebulę i czosnek. Wymieszać creme fraiche z parmezanem, natką pietruszki, jajkami i śmietaną, doprawić solą, pieprzem i papryką. Ciasto rozwałkować, wylepić nim formę na tartę (wysmarowaną masłem) i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Na cieście ułożyć warzywa. Posypać oregano, zalać kremem śmietanowo-serowym. Wstawić na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Przed podaniem posypać natką.