Zapiekanka cukiniowo-pomidorowa

27 sierpnia 2013, dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

Pomysł na szybką kolację.

 
*4 małe cukinie
*4 pomidory
*3 jajka
*1 szkl gęstej,słodkiej śmietanki
*10 dag sera żółtego
*sól,pieprz,szczypiorek
 
Cukinię dokładnie umyć,wytrzeć do sucha ściereczką.Nie obierać,pokroić wzdłuż na cienkie plasterki,
oprószyć solą.Pomidory umyć(można zdjąć skórkę),pokroić na plastry,wycinając stwardniałe części.
Formę na zapiekankę wysmarować masłem.Układać w niej plastry cukinii oraz pomidorów na zmianę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Jajka ubić ze śmietanką,dodać 2/3 sera,szczypiorek,sól,pieprz
i dokładnie wymieszać.Masą jajeczną zalać warzywa ułożone w formie.Powierzchnię zapiekanki posypać
resztą sera i ułożyć kawałki pomidorów.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Piec ok 30 min,do momentu aż plastry cukinii będą miękkie a masa jajeczna się zetnie.

file1377594347



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz