Mrożenie to chyba najlepsza forma przechowywania warzyw i owoców, a także mięsa i gotowych dań. Właściwie przeprowadzony proces mrożenia praktycznie nie powoduje uszczerbku na wartości odżywczej. Straty witaminy C wynoszą jedynie 10 – 15 %, a beta-karotenu 5 – 10 % w owocach i 20 – 30 % w warzywach. W mrożonkach pozostają sole mineralne, błonnik, a także kwasy organiczne.
Jeśli dość często doskwiera Ci brak czasu na gotowanie świeżych dań zorganizuj sobie tak czas, aby gotując obiad zawsze zrobić nieco większą porcję. Produkty i potrawy mrożone są idealnym rozwiązaniem w każdym domu. Zamrażane w kilka godzin po przyrządzeniu mogą być przechowywane nawet kilka miesięcy, dzięki czemu w każdej chwili możemy wyjąć z zamrażalnika gotowy i świeży obiad.
Musimy jedynie pamiętać, aby po rozmrożeniu posiłku nie zamrażać go ponownie. Dlatego też najlepiej zamrażać już poporcjowane dania. Ważną sprawą jest także, podpisanie pojemnika lub torebki – koniecznie napisz na opakowaniu, co jest w środku oraz datę zamrożenia!
Mięso, ryby, drób mrozimy w porcjach, nie umyte, ale suche. Rozmrażamy w lodówce lub w mikrofali, następnie myjemy i od razu poddajemy obróbce. W zamrażalniku przechowujemy do 12 miesięcy.
Warzywa i owoce mrozimy obrane, umyte i osuszone. Rozmrażamy we wrzącej wodzie – jeśli warzywa i owoce przeznaczone są na zupę. Inne, przeznaczone do spożycia na zimno w lodówce lub zasypane cukrem – w chłodnym miejscu. W zamrażalniku przechowujemy do 12 miesięcy.
Zioła świeże zamrażamy dokładnie umyte i osuszone, drobno posiekane. Posypujemy nimi potrawę bez rozmrażania lub dodajemy do gorącego dania. W zamrażalniku przechowujemy do 3 – 4 miesięcy.
Zupy mrozimy poporcjowane, ostudzone, ale bez dodatków węglowodanowych (ziemniaków, ryżu, makaronu). Rozmrażamy je w lodówce, mikrofali lub na gazie jeśli zupa była zamrożona w garnku. W zamrażalniku przechowujemy do 3 – 4 miesięcy.
Chleb, bułki, ciasta zamrażamy w całości. Rozmrażamy w temperaturze pokojowej (czasem może to trwać nawet kilkanaście godzin, więc chleb lepiej wyjąć wieczorem, by mieć na rano). W zamrażalniku przechowujemy do 3 – 4 miesięcy.
Masło zamrażamy w całości, w papierku. Rozmrażamy w lodówce. W zamrażalniku przechowujemy do 12 miesięcy.
Do produktów, których nie należy zamrażać należą: śmietanka, śmietana, jogurt, majonez, jajka (tak surowe, jak i gotowane), rzodkiewki, cebula, ziemniaki oraz butelki z gazowanymi napojami.
Zobacz również:
- Czy warto jeść mrożonki?
- Jak zamrażać owoce i warzywa?
- Które truskawki smakują najlepiej?
- Najlepsze dania z truskawek i maseczki