Zamrażanie dań dla dzieci

27 grudnia 2010, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Mrożenie to chyba najlepsza forma przechowywania warzyw i owoców, a także mięsa i gotowych dań. Właściwie przeprowadzony proces mrożenia praktycznie nie powoduje uszczerbku na wartości odżywczej. Straty witaminy C wynoszą jedynie 10 – 15 %, a beta-karotenu 5 – 10 % w owocach i 20 – 30 % w  warzywach. W mrożonkach pozostają sole mineralne, błonnik, a także kwasy organiczne.


Jeśli dość często doskwiera Ci brak czasu na gotowanie świeżych dań zorganizuj sobie tak czas, aby gotując obiad zawsze zrobić nieco większą porcję. Produkty i potrawy mrożone są idealnym rozwiązaniem w każdym domu. Zamrażane w kilka godzin po przyrządzeniu mogą być przechowywane nawet kilka miesięcy, dzięki czemu w każdej chwili możemy wyjąć z zamrażalnika gotowy i świeży obiad.

Musimy jedynie pamiętać, aby po rozmrożeniu posiłku nie zamrażać go ponownie. Dlatego też najlepiej zamrażać już poporcjowane dania. Ważną sprawą jest także, podpisanie pojemnika lub torebki – koniecznie napisz na opakowaniu, co jest w środku oraz datę zamrożenia!

Mięso, ryby, drób mrozimy w porcjach, nie umyte, ale suche. Rozmrażamy w lodówce lub w mikrofali, następnie myjemy i od razu poddajemy obróbce. W zamrażalniku przechowujemy do 12 miesięcy.

Warzywa i owoce mrozimy obrane, umyte i osuszone. Rozmrażamy we wrzącej wodzie – jeśli warzywa i owoce przeznaczone są na zupę. Inne, przeznaczone do spożycia na zimno w lodówce lub zasypane cukrem – w chłodnym miejscu. W zamrażalniku przechowujemy do 12 miesięcy.

Zioła świeże zamrażamy dokładnie umyte i osuszone, drobno posiekane. Posypujemy nimi potrawę bez rozmrażania lub dodajemy do gorącego dania. W zamrażalniku przechowujemy do 3 – 4 miesięcy.

Zupy mrozimy poporcjowane, ostudzone, ale bez dodatków węglowodanowych (ziemniaków, ryżu, makaronu). Rozmrażamy je w lodówce, mikrofali lub na gazie jeśli zupa była zamrożona w garnku. W zamrażalniku przechowujemy do 3 – 4 miesięcy.

Chleb, bułki, ciasta zamrażamy w całości. Rozmrażamy w temperaturze pokojowej (czasem może to trwać nawet kilkanaście godzin, więc chleb lepiej wyjąć wieczorem, by mieć na rano). W zamrażalniku przechowujemy do 3 – 4 miesięcy.

Masło zamrażamy w całości, w papierku. Rozmrażamy w lodówce. W zamrażalniku przechowujemy do 12 miesięcy.

Do produktów, których nie należy zamrażać należą: śmietanka, śmietana, jogurt, majonez, jajka (tak surowe, jak i gotowane), rzodkiewki, cebula, ziemniaki oraz butelki z gazowanymi napojami.

Zobacz również:

  1. Czy warto jeść mrożonki?
  2. Jak zamrażać owoce i warzywa?
  3. Które truskawki smakują najlepiej?
  4. Najlepsze dania z truskawek i maseczki




FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...