Wypieki domowe – top 3 najlepszych domowych ciast i chlebów! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wypieki domowe – top 3 najlepszych domowych ciast i chlebów!

19 maja 2020, dodał: jskonka
Artykuł zewnętrzny

Każdy z nas czasem ma ochotę na pyszne własnoręcznie zrobione pieczywo, czy też pizzę. Jednak nie zawsze jest na to czas i przeważnie kupujemy te produkty w piekarniach albo wybieramy pizzę albo z tych mrożonych, albo zamawiamy w pizzerii za pomocą popularnej aplikacji Uber Eats i czekamy aż dostawca dostarczy nam jedzenie prosto pod drzwi. Jednak, czasem warto poświęcić trochę czasu na wypieki, bo nie dość, że będzie to zdrowsze, bo wiemy jakich produktów używamy, to na pewno jeszcze smaczniejsze. 

 

chleb

SPÓD DO PIZZY

Składniki (na 4 porcje):

– 3 szklanki letniej wody
– połowa paczki świeżych drożdży
– 2 łyżki oleju
– pół łyżeczki soli
– około 700 ml mąki pszennej

 

 

Przygotowanie:

1) Do miski wlewamy 3 szklanki letniej wody, wrzucamy pokruszone drożdże, olej, mąkę i sól. Wszystko to mieszamy na początku, a później ugniatamy do uzyskania jednolitej masy.
2) Ugniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do urośnięcia w ciepłe miejsce (20 – 40 minut powinno wystarczyć).
3) Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy je z miski na lekko podsypany mąką blat i rozwałkowujemy ciasto na kształt według własnego uznania. Teraz powstrzymuje Was tylko Wasza kreatywność. Możecie dodać składniki jakie tylko chcecie, zaczynając od sera, po szynkę, szarpaną wieprzowinę, czy też pieczarki, a kończąc na rukoli.
4) Gotową pizzę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.

 

 

ŚWIEŻY CHLEB JAK Z PIEKARNI – KROK PO KROKU

 

Składniki (mniej więcej na 3 porcje):

– 25g świeżych drożdży
– 900 ml wody
– 1 kg mąki pszennej
– 500g drobnej mąki pszennej
– 50g masła
– 2 płaskie łyżki soli
– pół łyżeczki cukru
– ziarna zbóż (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:

1) Rozdrabniamy drożdże w misce i wlewamy do niej letnią lub zimną wodę. Ważne jest, żeby nie była zbyt gorąca, bo wtedy drożdże nie będą działać. Wszystko mieszamy.
2) Dodajemy pozostałe składniki (mąkę na końcu). Nie dodajemy od razu całej na raz. Najlepiej jest dodawać mąkę po trochu i ugniatać składniki, aż uzyskamy gładkie ciasto.
3) Jak ciasto uzyska już gładką konsystencję, posypujemy wierzch odrobiną mąki i przykrywamy je kuchenną ściereczką. Przykrytą miskę z ciastem umieszczamy w ciepłym miejscu na około 40 minut.
4) Po tym czasie, posypujemy blat kuchenny mąką i wykładamy wyrośnięte ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i formujemy trzy równe bochenki.
5) Trzy bochenki wkładamy do form do pieczenia i posypujemy wierzch odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką kuchenną i czekamy aż urosną.
6) Włączamy piekarnik na 190 stopni
7) Przed włożeniem bochenków do piekarnika, musimy je naciąć. Bierzemy najostrzejszy nóż i nacinamy według uznania. Możemy również posypać je ziarnami.
8) Gotowe bochenki pieczemy na środku piekarnika przez około 40-45 min. Po wyjęciu, schładzamy je na stojaku.

 

 

CHLEB BANANOWY

Składniki (na 1 porcję w formie o pojemności 1,5 litra):

  • do formy:

– 1 łyżka masła (będzie ono potrzebne do smarowania formy)
– 1 łyżka mąki pszennej

  • do ciasta:

– 350 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– pół łyżki soli
– 300 g cukru
– 2 jajka
– 150 ml oleju słonecznikowego
– 3 dojrzałe banany
– 100 g kefiru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

Przygotowanie:

1) Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, a formę smarujemy masłem i posypujemy mąką
2) W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W osobnej ubijamy jajka, do których dodajemy po trochu cukier – musi wyjść gęsta masa. W trakcie mieszania jajek z cukrem dodajemy olej cienkim strumieniem.
3) Starłszy banany, dodajemy je wraz z kefirem do mieszanki jajek i mieszamy razem. Dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
4) Wlewamy ciasto do nasmarowanej formy i wkładamy do nagrzanego już piekarnika. Pieczemy przez 60-75 minut. Za pomocą drewnianego patyczka/wykałaczki możemy sprawdzić, czy ciasto jest gotowe.
5) Kiedy ciasto będzie upieczone, wyjmujemy je z formy i schładzamy je na stojaku. Na koniec możemy udekorować je cukrem pudrem.

chleb bananowy

 

 

zobacz również:

Ciasto z jabłkami bez tłuszczu – gaździny!

Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy

Ciasta bez jajek – przepisy, ciasto bez jajek, przepisy

Najlepsze ciasta z owocami – proste przepisy

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy wykupujecie sobie ubezpieczenie…
Warto rozważyć ich zakup, by zapewnić sobie skuteczniejszą ochronę w razie wystąpienia sytuacji awaryjnej....
Wałek czy pędzel do malowania
Jeśli malujemy duże, gładkie powierzchnie, lepiej sięgnijmy po wałek. Pędzel nieumiejętnie użyty może...
Reklama dla firmy z branży monitori…
Reklama powinna być odpowiednio dostosowana do danej grupy odbiorców, zrozumiały, perswazyjny, konstruowany w...
Problemy z trądzikiem
Kłopoty z trądzikiem można rozwiązać, stosując kosmetyki apteczne. Pozbawione konserwantów i sztucznych barwników znakomicie...