Ciasto z jabłkami bez tłuszczu – gaździny!

30 stycznia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Fenomenalne i zapomniane niestety ciasto gaździny powinno częściej gościć na naszych stołach szczególnie w okresie zimowym a to ze względu na brak tłuszczu. Jest puszyste mimo to dzięki zawartości jajek, bardzo jabłeczne i świetnie pasuje do kubka gorącej kawy. Ciasto nie jest za wysokie, można je wzbogacić dodając garść orzechów, cynamon itp. Do ciasta dodaje się sporo jabłek bo prawie 20 sztuk, więc najwięcej czasu zabiera ich obieranie i pozbywanie się nasion, ale można je zrobić z połowy składników:

składniki:

20 średnich jabłek
2 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
szklanka cukru
10 dag rodzynek
3 jajka
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

 

Jabłka obrać, pozbawić nasion, pokroić w dużą kostkę, posypać cukrami, cynamonem, dodać wcześniej namoczone w rumie rodzynki, całość schłodzić w lodówce przez 15 minut. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać proszki do pieczenia. W kolejnej misce zmiksować jaja na gładką masę. Jabłka posypać mąką, dodać zmiksowane jaja, wymieszać, formę wyłożyć papierem do pieczenia, piec 1,5 godziny w niskiej temperaturze około 170 do 180 C.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...