Ciasto z jabłkami bez tłuszczu – gaździny!
Artykuł zewnętrzny
Fenomenalne i zapomniane niestety ciasto gaździny powinno częściej gościć na naszych stołach szczególnie w okresie zimowym a to ze względu na brak tłuszczu. Jest puszyste mimo to dzięki zawartości jajek, bardzo jabłeczne i świetnie pasuje do kubka gorącej kawy. Ciasto nie jest za wysokie, można je wzbogacić dodając garść orzechów, cynamon itp. Do ciasta dodaje się sporo jabłek bo prawie 20 sztuk, więc najwięcej czasu zabiera ich obieranie i pozbywanie się nasion, ale można je zrobić z połowy składników:
składniki:
20 średnich jabłek
2 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
szklanka cukru
10 dag rodzynek
3 jajka
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Jabłka obrać, pozbawić nasion, pokroić w dużą kostkę, posypać cukrami, cynamonem, dodać wcześniej namoczone w rumie rodzynki, całość schłodzić w lodówce przez 15 minut. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać proszki do pieczenia. W kolejnej misce zmiksować jaja na gładką masę. Jabłka posypać mąką, dodać zmiksowane jaja, wymieszać, formę wyłożyć papierem do pieczenia, piec 1,5 godziny w niskiej temperaturze około 170 do 180 C.