Ciasto z jabłkami bez tłuszczu – gaździny! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ciasto z jabłkami bez tłuszczu – gaździny!

30 stycznia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Fenomenalne i zapomniane niestety ciasto gaździny powinno częściej gościć na naszych stołach szczególnie w okresie zimowym a to ze względu na brak tłuszczu. Jest puszyste mimo to dzięki zawartości jajek, bardzo jabłeczne i świetnie pasuje do kubka gorącej kawy. Ciasto nie jest za wysokie, można je wzbogacić dodając garść orzechów, cynamon itp. Do ciasta dodaje się sporo jabłek bo prawie 20 sztuk, więc najwięcej czasu zabiera ich obieranie i pozbywanie się nasion, ale można je zrobić z połowy składników:

składniki:

20 średnich jabłek
2 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
szklanka cukru
10 dag rodzynek
3 jajka
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

 

Jabłka obrać, pozbawić nasion, pokroić w dużą kostkę, posypać cukrami, cynamonem, dodać wcześniej namoczone w rumie rodzynki, całość schłodzić w lodówce przez 15 minut. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać proszki do pieczenia. W kolejnej misce zmiksować jaja na gładką masę. Jabłka posypać mąką, dodać zmiksowane jaja, wymieszać, formę wyłożyć papierem do pieczenia, piec 1,5 godziny w niskiej temperaturze około 170 do 180 C.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
.....ale ona natychmiast zaczęła szukać sobie kolejnego męża. ..
Parkiet - trudny wybór
A nie lepsze drewno bez lakieru...?
Oryginalne produkty z Anglii
Poza tym za daleki transport też się płaci wyższą cenę produktów....