URODA I ZDROWIE

Najlepsze ciasta z owocami – proste przepisy

11 marca 2020, dodał: Redakcja

Ciasta z owocami lubi chyba każdy. Sęk w tym, że nie zawsze znamy najlepszy przepis na nasze ulubione ciasto z owocami. Bardzo często prosimy zatem o przepisy na ciasto z owocami nasze babcie i mamy. Prawda jest jednak taka, że niezależnie od tego, jakie przepisy na ciasta z owocami wybierzemy – te, które piekły nasze mamy i babcie, zawsze będą najlepsze.

 

ciasto1

Czy jednak są przepisy na ciasta z owocami, które możemy przygotować samodzielnie i które będą równie pyszne, jak te robione przez nasze mamy i babcie? Przekonajmy się.

Całoroczne ciasto z owocami – sprawdzony przepis!

Przepisy na ciasto z owocami są z reguły bardzo proste i w tym w dużej mierze tkwi ich sekret. Tym samym, praktycznie każdy może takie ciasto samemu zrobić. Najprostsze ciasto z owocami, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Będziemy do tego celu potrzebować mąki, proszku do pieczenia, jajek, śmietany lub naturalnego jogurtu, odrobiny cukry wanilinowego oraz cukry zwykłego. Oprócz tego, będą nam oczywiście potrzebne sezonowe owoce. Ich wybór to już nasza bardzo indywidualna kwestia. Zdecydowanie najlepiej sprawdzają się w tym przypadku śliwki.

Jak przygotować całoroczne ciasto z owocami?

Przygotowanie wyżej opisanego ciasta z owocami, jest niezwykle proste. Na początku, w dużej misce, łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Pamiętajmy, żeby mąkę przesiać przez sitko. Następnie, dodajemy składniki mokre. W tym przypadku, należy pamiętać o tym, aby były one w temperaturze pokojowej. Następnie, wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Masa powinna być możliwie jak najbardziej jednolita, a jej konsystencja powinna być nieco gęstsza, niż np. ciasta na naleśniki. Następnie, masę przelewamy do formy. Ostatnim krokiem jest dodanie owoców. Na wierzchu, układamy śliwki, jedna obok drugiej. Powinny być one przepołowione i pozbawione pestek. Kiedy ułożymy już owoce na wierzchu ciasta, możemy włożyć je do piekarnika. Powinno się piec „do suchego patyczka”, czyli około 40-45 min w temperaturze około 180 stopni bez termoobiegu.

Jak podawać ciasto z owocami?

Kiedy ciasto z owocami będzie upieczone, nie wyjmujmy go z piekarnika od razu. Wyłączmy piekarnik, ale pozwólmy na to, aby ciasto jeszcze trochę „złapało” ciepła. W ten sposób, będzie ono puszyste i wilgotne. Będziemy mieć też pewność, że nie powstanie zakalec. Nagła zmiana temperatury, może wpływać niekorzystnie na nasze wypieki. Jeśli potrzymamy ciasto chwilę dłużej w piekarniku, z pewnością będzie ono bardziej puszyste i wilgotne a co za tym idzie – smaczne.

Ciasto z owocami najlepiej smakuje do kawy. Można też pokusić się do dołożenie gałki lodów na talerzyku obok kawałka ciasta. Taki deser, z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pamiętajmy jednak, żeby zachować umiar w jedzeniu tego typu rarytasów.

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz