Kuchnia włoska to nie tylko aromat i wyjątkowy smak potraw ze świeżymi ziołami, ale też sztuka gotowania w odpowiednich naczyniach. Gorąco zapraszamy do wyników konkursu zorganizowanego wraz ze sklepem E-naczynia.pl, który jest dystrybutorem włoskich garnków i naczyń z terakoty marki De Silva!
Zadanie konkursowe brzmiało:
Podaj przepis na swoje ulubione danie włoskie, zgodnie z sugestiami w filmiku poniżej:
Do wygrania był garnek z włoskiej terakoty marki De Silva ze sklepu E-naczynia.pl o wartości 133 zł
Spośród przepisów (zamieszczanych w komentarzach pod postem konkursowym lub na Facebooku TUTAJ) jury konkursu postanowiło nagrodzić przepis autorstwa Anety76:
Uwielbiam włoskie smaki – oryginalne wędliny i sery, najpopularniejsze przekąski oraz całą gamę prawdziwych słodyczy. Zachwycają mnie antipasti – przystawki, które Włosi ustawiają pośrodku stołu, aby łatwo było dzielić się nimi ze współbiesiadnikami. Strasznie smakują mi filety z anchois w zalewie z dodatkiem śródziemnomorskich ziół i przypraw oraz sałatka z ośmiornicy. Carpaccio najlepiej smakuje mi podane z rukolą i płatkami parmezanu, skropione oliwą z oliwek i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Wspaniałym uzupełnieniem prawdziwej włoskiej uczty jest ciabatta z dodatkiem czarnych oliwek i bazylii, podana na ciepło z odrobiną oliwy z oliwek i soli morskiej. Doskonałym dodatkiem do chrupiącej ciabatty jest zielone, przygotowane z bazylii, parmezanu, oliwy i orzeszków piniowych lub pochodzące z Sycylii czerwone pesto, którego głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory. Tak, jak prawdziwi Włosi lubię wieńczyć biesiadowanie filiżanką aromatycznego espresso i deserem. Uwielbiam znane na całym świecie tiramisu, przykryte lekkim kremem i oprószone dużą ilością kakao. Pisząc o słodkościach, nie mogę pominąć lodów, które uwielbiam. Najbardziej smakują mi te o smaku cappuccino, będące mieszanką wybornego espresso z mleczną pianką. Bardzo smakuje mi również sorbet o smaku owoców leśnych, przygotowany na bazie soków owocowych i wody, bez dodatku produktów mlecznych. Tak rozsmakowałam się we włoskich smakach, że w przyszłym roku na moim wielkanocnym stole zagości pyszna, zawierająca mnóstwo rodzynek i bakalii drożdżowa panettone. Idealnie będzie pasowało do niej duże caffe latte. Kocham upalny, piękny Półwysep Apeniński, który oblewa aż 5 mórz. Dlatego też, moje ulubione włoskie danie to owoce morze – frutti di mare, przyrządzone na bazie białego wina, jako dodatek do ulubionego makaronu spaghetti.
Oto przepis na moje ulubione włoskie danie – spaghetti aglio olio z omułkami i białym winem.
Potrzebujemy:
– 500 g makaronu spaghetti
– 1 kg omułków
– 4 ząbki czosnku
– pęczek zielonej pietruszki
– 2 papryczki chili
– 8 łyżek oliwy z oliwek
– 125 ml białego wina
– 1/2 cytryny
– 50 g tartego parmezanu lub grana padano
– sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
Pozdrawiam
Aneta
Serdecznie gratulujemy!
Opis nagrody:
Produkty marki DE SILVA® są idealne do wszystkich sposobów długotrwałego przygotowywania potraw, dla wszystkich tradycyjnych metod a także w kuchenkach mikrofalowych oraz na kuchniach gazowych. Idealne do przechowywania. Terracota® wzmacnia i uwydatnia aromat a także nadaje przygotowywanej potrawie specjalnego smaku. Poprzez jednolitą dystrybucję ciepła i stopniowe nagrzewnie się powierzchni naczynia, Terracota® pozwala na zachowanie w potrawie podstawowych mikroelementów jednocześnie zapobiegając przekształcaniu się tłuszczy w substancje szkodliwe zdrowiu. Dzięki swojej strukturze dłużej zatrzymuje ciepło.
Ze względu na porowatość terakoty zachowuje ona smaki żywności i właśnie dla tego po użyciu naczynia należy je myć dokładnie gorącą wodą przy użyciu zwykłych detergentów, najlepiej w zmywarce i w otwartej zmywarce pozostawić do wyschnięcia do góry nogami. Pojawiające się pęknięcia powłoki ceramicznej to warunek konieczny aby naczynie nabrało odporności na ogień i zmian temperatury. Przed pierwszym użyciem powinno się wygotować naczynie uprzednio napełniając je wodą z octem. Proces ten złagodzi propagację dalszych pęknięć i ograniczy nasiąkanie porowatości potrawami, które będą przygotowywane.
zobacz również:
- Dlaczego warto gotować w garnkach z terakoty?
- Konkurs z Collagenshop.pl – do wygrania kuracja!
- Letni konkurs Eveline Cosmetics – do wygrania zestawy kosmetyków!
- Kuchnia włoska – tradycyjne przepisy
Szybka pizzaiola
Składniki
4 kotlety z górki jagnięcej po 17, 5 dag każdy
sól, pieprz, 3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 kg świeżych pomidorów lub 60 dag z puszki
3 gałązki świeżego oregano, posiekanego
łyżka małych kaparów
10 dag rukoli
Przygotowanie
Kotlety oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy.
Ciężką patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu.
Zmniejszamy płomień i smażymy mięso przez 2,5–3 min z każdej z 4 stron, w zależności od tego, jak są grube. Zdejmujemy mięso z patelni, okrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ciepłego piekarnika.
Na patelnię ustawioną na dużym ogniu wlewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, gdy zacznie skwierczeć, dodajemy pokrojone pomidory i listki oregano. Gotujemy na dużym ogniu przez 4–6 min, potrząsając patelnią, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż soki odparują. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mięso kroimy w plastry, każdy przekładamy pomidorami, posypujemy kaparami i na wierzchu na porcji mięsa układamy liście rukoli. Podajemy ze smażonymi kartoflami lub frytkami.
BRUSCHETTA Z RICOTTĄ, TRUSKAWKAMI, RZODKIEWKĄ, MIODEM I BAZYLIĄ
Składniki
3 kromki chleba
200 g ricotty
30 g bazylii
5 rzodkiewek
miód
Przygotowanie
Tostujemy chleb. Ricottę, bazylię i rzodkiewki miksujemy na krem. Dekorujemy truskawkami i miodem. Proste i smaczne!
Roladki z mozarellą
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
mały słoiczek pesto z bazylią
całe opakowanie makaronu wstążki
100 g sera mozarella
4 suszone pomidory z zalewy olejowej
100 g szynki dojrzewającej lub cienkie plastry boczku wędzonego
100 ml bulionu drobiowego
3 łyżki oleju
sól i pieprz
1. Mięso opłukać i osuszyć. Duże filety przekroić wzdłuż na pół (z jednego grubszego zrobić dwa cieńsze) i rozbić delikatnie tłuczkiem przez foliowy woreczek. Oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron.
2. Pomidory osączyć z zalewy, mozarellę pokroić wzdłuż na ćwiartki.
3. Każdy płat mięsa posmarować z jednej strony pesto, położyć jeden kawałek mozarelli i pomidora. Zwinąć ciasno w rulon i owinąć szynką lub boczkiem. Obwiązać ściśle białą bawełnianą nicią.
4. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor.
5. Przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać bulionem drobiowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piec 15 min.
6. W tym czasie ugotować makaron.
7. Roladki podawać z makaronem polanym sosem z pieczenia.
Pasztet ze szpinaku i sera ricotta
Składniki:
225 g szpinaku
25 g orzeszków pinii
100 g sera ricotta
2 duże jajka roztrzepane
50 g mielonych migdałów
40 g sera parmezan
250 g ciasta francuskiego, jeśli zamrożone – rozmrozić
1 małe jajko roztrzepane dodatkowo
1. Szpinak umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odsączyć i ostudzić, mocno odcisnąć rękoma.
2. Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, często mieszając i uważając żeby się nie przypaliły.
3. Ser, szpinak i orzeszki wymieszać w misce, dodać jajka, starty parmezan i migdały.
4. Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu lub rozwałkować na kształt dwóch kwadratów o boku 20 cm, brzegi gładko przyciąć – z resztek ciasta zrobić dekorację.
5. Jeden z kwadratów ułożyć na blaszce do pieczenia i rozłożyć na nim masę szpinakową pozostawiając 1 cm na brzegu wolny. Brzeg ów posmarować roztrzepanym jajkiem i przyłożyć drugi kwadrat. Mocno zlepić brzegi ciast. Udekorować z wierzchu i posmarować całość resztą roztrzepanego jajka.
6. Piekarnik rozgrzać do 220oC. Włożyć ciasto i 10 min. piec w takiej temperaturze, następnie zmniejszyć ją do 190oC i piec dalej 25 min. Podawać gorące.
Panna cotta
czas: 15 minut + chłodzenie
liczba porcji: 5-6 deserów
Składniki:
400 ml śmietanki kremówki 36%
ok. 100 ml mleka
50-70 g cukru pudru
1 laska wanilii
1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
pól szklanki truskawek (mogą być mrożone) na mus
Śmietankę, mleko wlewam do rondelka dodaję cukier puder i mieszam. Dodaję ziarenka z wanilii i tę laskę wanilii w całości po wydrążeniu też. Gotuję.
Gdy całość się zagotuje to wyłączam ogień, wyjmuję laskę wanilii i dodaję rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszam. Odstawiam w rondelku by przestygło, to ważne, bo jak nalejecie za szybko to wanilia w kokilkach opadnie na sam dół a chcemy by była w całym deserze.
Kiedy deser zaczyna być gęstszy, wanilia już nie opadnie na samo dno i nic się nie rozwarstwi to wtedy nalewam do kokilek, foremek czy pucharków. Chowam do lodówki na kilka godzin aż się zetnie.
Przed wyjęciem foremkę możecie zanurzyć delikatnie w ciepłej wodzie na chwilę – ułatwi to wyjęcie deserów. Ale można tez podać w kokilkach. Truskawki miksuję i polewam deser.
Ossobuco z risotto alla milanese
czas: 30 minut liczba porcji: 2
Składniki:
Ossobuco 2 porcje
1 szklanka ryżu arborio do risotto
2 łyżki masła
1 cebula
lampka białego wytrawnego wina
szczypta soli
1 łyżeczka szafranu
ok. 1,5-2 szklanki warzywnego wywaru
50 g sera pecorino
dodatki:
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
skórka otarta z połowy cytryny
odrobina oliwy
Krok 1:
Ossobuco podgrzewam.
Krok 2:
Na maśle podsmażam cebulę, gdy będzie szklista to dodaję ryż (suchy) i chwilę przesmażam aby każde ziarenko było oblepione tłuszczem.
Krok 3:
Dodaję lampkę wina i czekam aż ryż wchłonie płyn. Potem kolejno dodaję po łyżce bulionu czekają aż ryż wchłonie płyn.
Krok 4:
Na koniec, gdy ryż jest miękki i wchłonął cały bulion to dodaję pecorino, mieszam.
Krok 5:
Siekam natkę, dodaję czosnek, skórkę z cytryny i oliwę. Nakładam na talerz risotto, mięso i pietruszkowy dodatek.
Moje ulubione włoskie danie, to oczywiście makaron! Nie będę oryginalna. Słoneczna Italia kojarzy mi się ze wspaniałymi makaronami pełnymi cudownych warzyw i sosów.
Kocham spaghetti i najbardziej lubię łączyć ten makaron z domowym pesto. Ostatnio, z racji cudownej wakacyjnej pory przyrządzam pesto z naci marchwi lub rzodkiewki, bazylii z własnego ogródka, rukoli lub natki pietruszki. Nie przepuszczę żadnej zieleninie, każdy jadalny listek, jaki tylko znajdę w ogrodzie ląduje w blenderze wraz z orzechami, czosnkiem i oliwą, do tego garść startego parmezanu odrobina soli i pieprzu i w kilka minut obiad gotowy. Całe danie podaję z pachnącymi słońcem pomidorami pokrojonymi w ósemki. I tak oto włosko-wakacyjne danie gotowe w kilka minut! Ten przepis warto zapamiętać szczególnie latem kiedy szkoda każdej minuty na spędzanie czasu w kuchni :)
Kuchnia włoska to przede wszystkim duże ilości świeżych ziół i makarony! Uwielbiam lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym, to danie niezwykle sycąle, ale bardzo smaczne.
no cóż mnie osobiście kuchnia włoska kojarzy się głownie ze spaghetti bolognese i carbonara, pizzą, tiramisu i sałatką caprese. Wlaśnie tą sałatką zajdam się ostatnio bo jest zdrowa i pyszna, jej wykonanie zajmie Ci kilka minut:
– ser mozzarella
– pomidor 2 sztuki np malinowy
– bazylia
– oliwa z oliwek
– pieprz
sparzyć pomidory, obrać ze skóry, pokroić w plastry ser mozzarella i na przemian przekładać z pomidorem, polać odrobiną oliwy, udekorować bazylią i doprawić pieprzem, Prawda,że proste? A naprawdę pyszne!
Moja ulubiona włoska potrawa, a raczej potrawy to wszystko co można zapiec z sosem pomidorowym i serem.
Ostatnio przygotowałam zapiekane filety rybne z takimi właśnie dodatkami.
Na dno miski kładziemy lekko podsmażone (najlepiej w panierce z mąki, bułki tartej i jaj) filety z dorsza czy mintaja. Kiedy ostygną, ale nadal będą ciepłe położyć warzywa mogą to być pomidory w plastrach, papryka itp. To wszystko zalać sosem (składniki: sos do spagetti w proszku, przecier pomidorowy, słodka papryka) i gdy jest ciepły zalać nim składniki w misce. Na to wszystko położyc zółty ser i trochę mozzarelli. W piekarniku piec przez 40 min. Podawać ciepłe. Smacznego :)