Żółte, wysokie słoneczniki są stałym elementem polskiego krajobrazu. Letnią porą pięknie prezentują się na polach, a nawet w przydomowych ogródkach i stanowią wyjątkowo atrakcyjne tło dla zdjęć. Rośliny te, w towarzystwie innych kwiatów, świetnie wyglądają w bukietach. Jednak warto wiedzieć, że również ziarna słonecznika są bardzo wartościowe i mogą pozytywnie wpływać na stan naszego zdrowia. Już teraz poznaj ich właściwości lecznicze i zacznij z nich korzystać!
Jaki jest wpływ pestek słonecznika na zdrowie?
Słonecznik łuskany jest produktem spożywczym, który powinien znaleźć się w każdym domu. Warto, aby regularnie sięgały po niego zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci. Wszystko dzięki korzystnemu wpływowi na zdrowie, jakim charakteryzują się pestki słonecznika.
Jego najważniejsze właściwości lecznicze to:
- stanowią źródło witaminy E, A i B,
- są bogate w potas, fosfor, magnez oraz cynk,
- opóźnia procesy starzeniowe skóry,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- chroni przed rozwojem stanów zapalnych,
- reguluje poziom cholesterolu,
- wspomaga prawidłowy rozwój zębów i kości,
- reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową,
- usprawnia przemianę materii,
- wspiera działanie układu nerwowego,
- usuwa problemy ze skurczami mięśni,
- wpływa na utrzymanie właściwego ciśnienia krwi,
- pozytywnie wpływa na elastyczność oraz wygląd skóry,
- ma niski indeks glikemicznym, zatem pozwala cukrzykom obniżać poziom cukru we krwi.
Słonecznik w codziennej diecie – jak można go spożywać?
Ze względu na swój neutralny smak, słonecznik łuskany ma szerokie zastosowanie w kuchni. Cała rodzina może zajadać się pysznymi pestkami, stanowiącymi jeden ze składników różnorodnych dań. To świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek – słodyczy lub słonych paluszków i chipsów.
Ziarna słonecznika dobrze sprawdzają się jako posypka w zupach krem (na przykład dyniowej lub z pomidorów). Produkt ten można dodawać również do warzywnych sałatek. Łuskany słonecznik zda egzamin również podczas domowych wypieków, a zwłaszcza, gdy przygotowuje się pieczywo, ciasta oraz ciasteczka. Takie ziarenka świetnie komponują się także z owsianką lub jogurtem, dlatego często można spotkać je w granoli oraz muesli. Natomiast zmiksowany słonecznik w połączeniu z suszonymi pomidorami oraz natką pietruszki to przepis na gładką pastę kanapkową idealną na śniadanie.
Pestki słonecznika i ich właściwości – podsumowanie
Powyższe zestawienie dobitnie pokazuje, że łuskane pestki słonecznika są produktem spożywczym, który rzeczywiście warto włączyć do swojej diety. Ich szerokie zastosowanie pozwala zjadać je na wiele różnorodnych sposobów, dlatego każdy może znaleźć metodę dopasowaną do indywidualnych preferencji.
A czy Ty dołączysz do grona miłośników pestek słonecznika? Wypróbuj je już teraz i czerp korzyści wynikające z ich zdrowotnych właściwości. Prawdopodobnie bardzo szybko okaże się, że skubanie tych ziarenek stanie się Twoim nowym nawykiem.