Wigilijny karp faszerowany w galarecie

24 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo smaczny karp.

Składniki

1 karp (około1,20 kg)
1 kostka grzybowa
włoszczyzna bez kapusty
cebula
sól
1 liść laurowy
ziele angielskie kilka ziaren
Farsz:
5 dużych pieczarek
1/2 szklanki rodzynek(poj szklanki 250 ml)
1,5 szklanki suszonych grzybów(poj szklanki 250 ml)
1 mała cebula
sól
pieprz
olej do smażenia(2 łyżki)
Galareta:
3 szklanki wody(poj szklanki 250 ml)
5 czubatych łyżeczek żelatyny
1/2 kostki bulionu warzywnego
sól
cukier do smaku (1/2 łyżeczki)
sok z cytryny
dodatkowo:
2 jajka na twardo
plasterki cytryny
natka pietruszki

Karpia sprawić. Pokroić w dzwonka, ułożyć w garnku i dodać włoszczyznę pokrojoną w kawałki,liść laurowy,cebulę oraz ziele angielskie.
Zalać wodą tak, żeby ryba była przykryta, dodać kostkę grzybową (ewentualnie odrobinę posolić)  i gotować na małym ogniu około 15-20 min.
Ugotowanego karpia wyjąć z wywaru. Ostudzone dzwonka ułożyć na półmisku.
Pieczarki umyć, grzyby zalać wodą, moczyć 15 min. Po tym czasie grzyby i pieczarki skręcić przez maszynkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać zmielone grzyby, pieczarki i smażyć 10 min na małym ogniu.
Do usmażonych grzybów dodać wcześniej namoczone i odsączone rodzynki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowym farszem nadziać dzwonka na półmisku. Udekorować jajkiem na twardo cytryną oraz natką z pietruszki.
Gotowego karpia zalać delikatnie tężejącą galaretą.
Przed podaniem można udekorować majonezem.

Wykonanie galarety:
Wodę zagotować z kostką warzywną. Wyłączyć i wsypać żelatynę. Energicznie mieszając rozpuścić.
Doprawić cukrem,sokiem z cytryny i ewentualnie solą. Przecedzić przez bardzo drobne sitko i ponownie jeszcze raz przez gazę.
Smacznego.

file1267038351



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz