Wege obiad w 15 minut – pomysłowe wegańskie przepisy! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wege obiad w 15 minut – pomysłowe wegańskie przepisy!

1 października 2022, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Obiad jest ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Jednak coraz więcej osób przechodzi na weganizm, czyli rezygnuje z produktów pochodzenia zwierzęcego a pomysły na dania się kończą. Tym razem przychodzimy Wam z pomocą i zebraliśmy najlepsze przepisy na dania wegańskie.

Weganizm to dieta, która wyklucza spożywanie wszystkich produktów odzwierzęcych takich jak mięso i ryby, nabiał, jajka, żelatyna czy miód. U podstawy piramidy żywieniowej wegan znajdują się produkty na bazie zbóż, takich jak: pszenica, ryż, żyto, proso, owies, oraz owoce i warzywa. Środkowy poziom piramidy stanowią rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, rośliny oleiste , zamienniki mleka krowiego czy koziego, tj. mleko roślinne – najczęściej sojowe albo ryżowe. Na szczycie piramidy znajdują się produkty, których spożycie należy ograniczyć – cukier, kawa, herbata.

Fasola w syropie

Co kupić?

  • 1 ½ szklanki białej fasoli
  • ½ szklanki syropu z agawy
  • sok z jednej cytryny
  • 3 spore gałązki rozmarynu
  • oliwa
  • świeżo mielony pieprz i sól

Przygotowanie:

Na dzień przed gotowaniem tej potrawy, odstaw fasolę na noc w dużej ilości wody. Po tym czasie odcedź fasolkę i gotuj do miękkości. W małym rondelku umieść sok z cytryny, miód oraz rozmaryn i gotuj wszystko na małym ogniu ok 3-4 minuty. Fasolę po ugotowaniu należy usmażyć na oliwie tak, aby się zarumieniła. Fasolę podawaj polaną sosem miodowym i doprawioną pieprzem i solą.

 

Znalezione obrazy dla zapytania: bean vegan

Bigos z dynią i jabłkiem

składniki:

  • cebula
  • olej
  • kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg białej kapusty świeżej
  • kg dyni najlepiej Hokkaido
  • dwa jabłka
  • litr wody
  • kilka suszonych grzybów
  • kieliszek koniaku lub whiskey
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • dwa goździki
  • sól, pieprz
  • przyprawy dodatkowe: kmin, jałowiec, papryka wędzona, majeranek, cząber, mielona kolendra

Przygotowanie:

Cebulę posiekać w kostkę, rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilkę dusić, dodać przyprawy. Kiszoną kapustę dodać do cebuli, chwilę podsmażać z przyprawami, dodać połowę wody, suszone grzyby i sól. Garnek przykryć i gotować całość około godzinę.

Słodką kapustę posiekać, jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka z kapustą, dolać whiskey i reszt wody, całość gotować około 50 minut. Dynię obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka z bigosem i gotować kolejne 30 minut. Do bigosu można dodać puszkę fasoli białej, ciecierzycy lub soczewicę i groch.

Grusztarda

Co kupić?

  • 1 kg dojrzałych gruszek
  • ⅓ szklanki octu jabłkowego
  • 60 g gorczycy białej / 2 opakowania
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Gruszki należy obrać, pokroić na ćwiartki i pozbyć się nasionek i gniazd. Piecz je na papierze w 180 stopniach przez 15-20 minut.  Gruszki powinny stać się mięciutkie. Podczas pieczenia możesz zająć się przygotowaniem  zalewy.W rondelku zagotuj ocet oraz wszystkie pozostałe składniki. Kiedy doprowadzisz do wrzenia to pozostaw tylko na minutę po czym zdejmij z gazu. Kiedy wystygnie przelej go przez sitko i dodaj do zmiksowanych na puree gruszek. Całość jeszcze raz zmiksuj i przełóż do słoika. Wstaw do lodówki na 3 godziny i gotowe ! Idealnie pasuje z pasztetem, chlebkiem lub pieczonymi warzywami.

grusztarda, swieta, weganskie

Filet z selera

Co kupić?

  • ½ korzenia selera
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 arkusze sprasowanego nori
  • przyprawa do ryb
  • 2 łyżki siemienia lnianego + 12 łyżek wody
  •  bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Seler należy ugotować z dodatkiem sosu sojowego i soli. Ugotowany seler pokrój na plasterki i każdy owiń nori.  Teraz obtocz go kleikiem z siemienia lnianego, a potem w bułce tartej. Smaż na oleju aż do zarumienienia.

smażony seler

Roladki z tortilli

 

Co kupić?

  • tortilla razowa – 1 opakowanie
  • hummus bio – 160 g (1 opakowanie)
  • awokado – 1 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • żółta papryka – 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra – 1 garść
  • skórka starta z 1 cytryny

Przygotowanie:

Placek razowej tortilli smarujemy hummusem. Na warstwie hummusu układamy marchewkę, paprykę i awokado pokrojone w słupki. Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem, skórką startą z cytryny i posypujemy kolendrą. Placek ciasno zwijamy, dociskamy i kroimy w krążki o grubości ok. 4 cm.

Wegańskie burgery

Co kupić?

  • ¾ szklanki suchej komosy ryżowej (użyłem mieszanki trzech kolorów, można więcej – do 1 całej szklanki)
  • 1 puszka 400g czarnej fasoli
  • 1 biała cebula
  • 5 sztuk daktyli, namoczonych kilka minut we wrzątku
  • 3 sztuki wędzonych (lub suszonych) śliwek, również namoczonych
  • 3 sztuki suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (lnu)
  • 2 łyżki roślinnego oleju
  • sos sojowy, sól, pieprz

Przygotowanie:

Komosę należy podprażyć w suchym rondelku, do momentu aż nabierze orzechowego smaku. Następnie gotujemy komosę, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Teraz na suchą patelnię wrzuć odsączoną i przepłukaną fasolę i dodaj przyprawy. Następnie przełóż fasolę i podsmaż na patelni posiekaną cebulę. Wymieszaj teraz fasolę z cebulą, pomidorami, daktylami i śliwkami. Po ugotowaniu komosy dodaj do niej fasolę z dodatkami i całość zmiksuj. Uformuj kotlety i usmaż na rozgrzanej patelni. Podawaj z sosem i pyszną bułką.

Znalezione obrazy dla zapytania: burger vegan

Carpaccio buraczane

Co kupić?

  • 2 buraki
  • 6 suszonych śliwek, pociętych na drobne paski
  • garść orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • kilka garści rukoliCynamonowy sos:
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Buraki dobrze wymyj i wyszoruj. Bez obierania owiń je w folię aluminiową i piecz 40 -45 minut w 220 stopniach. Po upieczeniu wyjmij je z foli i poczekaj aż ostygną. Następnie pokrój je na plasterki. Składniki sosu cynamonowego wymieszaj ze sobą dokładnie. Na talerzu ułóż rukolę i polej ją 2-3 łyżkami dressingu. Na to rozłóż plastry buraczków i polej pozostałym sosem. Całość posyp pociętymi śliwkami i posiekanymi orzechami.

carpaccio z buraków

 

zobacz również:

10 pomysłów na wegańskie śniadanie

Wegański piknik – pomysłowe przepisy na wegańskie dania na lato

Wegańskie desery – różne przepisy na ciasta i słodkości

Wegańskie mleko owsiane – przepis

Majonez wegański – najlepsze przepisy!

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz