Majonez wegański – najlepsze przepisy!
Majonez to podstawa wielu dań, sałatek, czy grilowanych warzyw. Niestety tradycyjny majonez dostępny na półkach sklepowych nie może być spożywany przez wegan. Dlatego przygotowaliśmy dla Was ciekawe przepisy na wegańskie majonezy.
Z wody po ciecierzycy
Co kupić?
- pół szklanki wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki soli kala namak
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól i pieprz
- 3/4 do 1 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Wodę po ciecierzycy należy wstawić do lodówki na kilka godzin. W blenderze zmiksuj przez minutę wodę, sól kala, musztardę oraz ocet. Następnie dodawaj polowi olej aż do uzyskania gęstej masy. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Z awokado
Co kupić?
- 2 średnie miękkie awokado
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy dobrej jakości
- 1 spora łyżka musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu, które należy dodać dopiero na koniec. Następnie włóż majonez do lodówki na 2 dni. Po tym czasie majonez może nieco ściemnieć.
Z kaszy jaglanej
Co kupić?
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki nerkowców
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego
- sól i pieprz
- 1 szklanka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w jednej szklance wody i pozostaw do wystygnięcia. Nerkowce zalej wodą i odstaw na 3 godziny. Następnie zmiksuj kaszę, nerkowce, musztardę ocet oraz cukier. Nie przerywając miksowania wlej powoli olej i po uzyskaniu gęstej masy dopraw do smaku.
Z ziemniaków
Co kupić?
- 3 średnie ziemniaki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól i pieprz
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do wystygnięcia. Następnie zmiksuj je z octem, musztardą i sokiem. W trakcie mieszania dodawaj powoli olej, a na koniec sól i pieprz.
Z tofu
Co kupić?
- jedna kostka naturalnego tofu 200 g
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka musztardy
- pół łyżeczki soli kala namak
- 1 starty ząbek czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól i pieprz
- pół szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku.
Z fasoli
Co kupić?
- szklanka ugotowanej białej fasoli
- sok z połowy cytryny
- starty ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Fasolę należy zmiksować z octem, czosnkiem i musztardą. Po uzyskaniu gładkiej masy dopraw do smaku i dodaj olej.
Z płatków ryżowych
1/2 szklanki płatków ryżowych
1,5 szklanki niesłodzonego mleka sojowego lub ryżowego (smak mleka ryżowego jest bardziej neutralny)
2 łyżki stołowe octu jabłkowego lub soku z cytryny
maksymalnie 1 szklanka przegotowanej wody
2 łyżki musztardy
1/3 szklanki oleju rzepakowego
sól himalajska lub czarna Kala Namak*
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku lub inne ulubione dodatki np: płatki chili, koperek
opcjonalnie: łyżeczka płatków drożdżowych (naturalny glutaminian sodu)
* można oczywiście użyć ugotowanego ryżu, ale z płatków ryżowych przepis przygotowuje się znacznie szybciej.
Przygotowanie:
Do wysokiego garnka wsyp płatki i zalej mlekiem, gotuj na małym ogniu około 3 minuty. Odstaw w chłodne miejsce, a następnie zmiksuj masę, dodaj ocet cały czas miksując, dodawaj powoli olej i musztardę i dalej miksuj. Dodaj wody jeśli masa okazuje się zbyt gęsta i zwarta. Dopraw do smaku przyprawami i ulubionymi dodatkami. Majonez gotowy!