Wegańskie lody z mleka kokosowego i sorbety – 5 super przepisów!
Lody teraz są dostępne w prawie każdym sklepie, jednak jeżeli jesteś weganem sprawa zaczyna się komplikować. Dlatego przygotowałam dla Was zbiór przepisów na wegańskie lody.
Co nieco o wganiźmie
Weganizm to dieta, która wyklucza spożywanie wszystkich produktów odzwierzęcych takich jak mięso i ryby, nabiał, jajka, żelatyna czy miód. U podstawy piramidy żywieniowej wegan znajdują się produkty na bazie zbóż, takich jak: pszenica, ryż, żyto, proso, owies, oraz owoce i warzywa. Środkowy poziom piramidy stanowią rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, rośliny oleiste , zamienniki mleka krowiego czy koziego, tj. mleko roślinne – najczęściej sojowe albo ryżowe. Na szczycie piramidy znajdują się produkty, których spożycie należy ograniczyć – cukier, kawa, herbata.
Dietetycy powtarzają, że ludzie spożywają zbyt mało warzyw i innych produktów pochodzenia roślinnego. Ale przejście na dietę roślinną musi być decyzją świadomą i dobrze przemyślaną. Eliminacja mięsa z jadłospisu wiąże się z koniecznością poszukiwania źródeł energii i białka w produktach roślinnych. Dieta wegańska zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia, chorób układu krążenia, cukrzycy (typu II), chorób nowotworowych (m.in. jelita grubego, sutka i płuc), kamicy żółciowej i pęcherzyka żółciowego, zaparć oraz próchnicy zębów.
Niestety, nieprawidłowo skomponowana może doprowadzić do niedoborów energetycznych, a także wielu składników odżywczych: białka, witaminy B12, witaminy D, wapnia, żelaza i cynku. Zagrożenie stanowią także pozostałości środków ochrony roślin i nawozów. Dlatego należy starannie dobierać produkty, z których przygotowujemy dania.
Jeżeli zastanawiamy się nad przejściem na weganizm to warto zacząć od małych kroczków. Na przykład przez jeden dzień w tygodniu zrezygnować z mięsa lub całkowicie z produktów odzwierzęcych. Dzięki temu damy ulgę naszemu układowi pokarmowemu i przekonamy się, że weganizm może być smaczny, szybki i niedrogi! Aby wprowadzić zdrowszy tryb życia dla siebie, przyjaciół czy rodziny idealną opcją będzie wegański piknik. Teraz dostępnych jest ogrom warzyw i owoców sezonowych – nic, tylko korzystać i smakować czegoś nowego. Nawet jeżeli nie zdecydujesz się na weganizm, warto wprowadzić do codziennej diety wegańskie przepisy – mają w sobie bardzo dużo składników odżywczych i mogą być miłą odmianą od tradycyjnych, polskich obiadów.
Sorbet z awokado i trawy cytrynowej
- 2 awokado
- 1 puszka mleka kokosowego (stała część)
- sok z 2 cytryn
- skórka z cytryn, otarta
- 3–4 łyżki syropu klonowego (może być inny ulubiony)
- 3 łodyżki trawy cytrynowej
- 1 kawałek imbiru
- 1 torebka ekspresowej zielonej herbaty
- pęczek świeżej mięty
Przygotowanie:
W filiżance zalewamy wrzątkiem posiekaną trawę cytrynową, imbir, miętę oraz zieloną herbatę. Odstawiamy napar na 15 minut i po tym czasie przecedzamy, z wyjątkiem trawy cytrynowej. Teraz miksujemy z naparem i ponownie przecedzamy. Napar odstaw do lodówki do wystygnięcia. Teraz zblenduj miąższ awokado z dodatkiem mleka kokosowego, soku z cytryny, miętą i syropem. Następnie dodaj wcześniej przygotowany napar i ponownie zmiksuj całość. Masę przekładamy do foremek na lody, kładziemy patyczek ( lub uformuj dowolny kształt, nie muszą być to lody na patyku) i na górę zetrzyj skórkę z cytryny. Włóż do zamrażarki i gotowe.
Lody z mango i borówkami
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 1 średni banan
- 1 większe mango
- 3 sztuki marakui
- sok z 1 cytryny
- ½ szklanki borówek
- 3–4 miarki cytrynówki
Lody z masłem orzechowym i bananami
Składniki
- 2–3 garści zamrożonych bananów
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka do karmelu
- 5 sztuk suszonych daktyli
- sól
- orzeszki do podania
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do namoczenia. Następnie odlewamy wodę i miksujemy z masłem orzechowym oraz solą. Banany pokrój w plasterki i zmiksuj je w międzyczasie dodając masło orzechowe. Całość połącz i przekładaj do wafelka lub miski. Podawaj z karmelem i orzeszkami.
Lody kokosowe
Składniki
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie:
Mleko kokosowe podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem, tak aby się rozpuścił, po czym odstaw mleko do wystygnięcia. Następnie dodaj wiórki kokosowe i całość zmiksuj. Przełóż masę do foremek i odstaw do zamrażarki na 3 godziny.
Lody Snickers
Składniki:
- 3 i ½ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
- ¾ łyżeczki cukru trzcinowego
- ¾ szklanki mocno palonej kawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ szklanki wegańskiego syropu karmelowego
- ok. 60g ciemnej czekolady (bez produktów mlecznych)
- ½ szklanki prażonych słonych orzeszków ziemnych
przygotowanie:
Mleko kokosowe z cukrem doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy, po czym przełóż masę do miski, nałóż folię i włóż do lodówki na 7 godzin. Następnie mieszaj masę do uzyskania pożądanej konsystencji lodów i na koniec dodaj sos karmelowy, czekoladę i orzeszki ziemne. Teraz przełóż je do wybranej foremki, posyp wierzch resztą składników i włóż do zamrażarki
zobacz również:
Wege obiad w 15 minut – pomysłowe wegańskie przepisy!
10 pomysłów na wegańskie śniadanie
Wegański piknik – pomysłowe przepisy na wegańskie dania na lato
Wegańskie desery – różne przepisy na ciasta i słodkości