Wegańskie lody z mleka kokosowego i sorbety – 5 super przepisów!

6 sierpnia 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Lody teraz są dostępne w prawie każdym sklepie, jednak jeżeli jesteś weganem sprawa zaczyna się komplikować. Dlatego przygotowałam dla Was zbiór przepisów na wegańskie lody.

Co nieco o wganiźmie

Weganizm to dieta, która wyklucza spożywanie wszystkich produktów odzwierzęcych takich jak mięso i ryby, nabiał, jajka, żelatyna czy miód. U podstawy piramidy żywieniowej wegan znajdują się produkty na bazie zbóż, takich jak: pszenica, ryż, żyto, proso, owies, oraz owoce i warzywa. Środkowy poziom piramidy stanowią rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, rośliny oleiste , zamienniki mleka krowiego czy koziego, tj. mleko roślinne – najczęściej sojowe albo ryżowe. Na szczycie piramidy znajdują się produkty, których spożycie należy ograniczyć – cukier, kawa, herbata.

Dietetycy powtarzają, że ludzie spożywają zbyt mało warzyw i innych produktów pochodzenia roślinnego. Ale przejście na dietę roślinną musi być decyzją świadomą i dobrze przemyślaną. Eliminacja mięsa z jadłospisu wiąże się z koniecznością poszukiwania źródeł energii i białka w produktach roślinnych. Dieta wegańska zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia, chorób układu krążenia, cukrzycy (typu II), chorób nowotworowych (m.in. jelita grubego, sutka i płuc), kamicy żółciowej i pęcherzyka żółciowego, zaparć oraz próchnicy zębów.

Niestety, nieprawidłowo skomponowana może doprowadzić do niedoborów energetycznych, a także wielu składników odżywczych: białka, witaminy B12, witaminy D, wapnia, żelaza i cynku. Zagrożenie stanowią także pozostałości środków ochrony roślin i nawozów. Dlatego należy starannie dobierać produkty, z których przygotowujemy dania.

Jeżeli zastanawiamy się nad przejściem na weganizm to warto zacząć od małych kroczków. Na przykład przez jeden dzień w tygodniu zrezygnować z mięsa lub całkowicie z produktów odzwierzęcych. Dzięki temu damy ulgę naszemu układowi pokarmowemu i przekonamy się, że weganizm może być smaczny, szybki i niedrogi! Aby wprowadzić zdrowszy tryb życia dla siebie, przyjaciół czy rodziny idealną opcją będzie wegański piknik. Teraz dostępnych jest ogrom warzyw i owoców sezonowych – nic, tylko korzystać i smakować czegoś nowego. Nawet jeżeli nie zdecydujesz się na weganizm, warto wprowadzić do codziennej diety wegańskie przepisy – mają w sobie bardzo dużo składników odżywczych i mogą być miłą odmianą od tradycyjnych, polskich obiadów.

Sorbet z awokado i trawy cytrynowej

Składniki:
  • 2 awokado
  • 1 puszka mleka kokosowego (stała część)
  • sok z 2 cytryn
  •  skórka z cytryn, otarta
  • 3–4 łyżki syropu klonowego (może być inny ulubiony)
  • 3 łodyżki trawy cytrynowej
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 torebka ekspresowej zielonej herbaty
  • pęczek świeżej mięty

Przygotowanie:

W filiżance zalewamy wrzątkiem posiekaną trawę cytrynową, imbir, miętę oraz zieloną herbatę. Odstawiamy napar na 15 minut i po tym czasie przecedzamy, z wyjątkiem trawy cytrynowej. Teraz miksujemy z naparem i ponownie przecedzamy. Napar odstaw do lodówki do wystygnięcia. Teraz zblenduj miąższ awokado z dodatkiem mleka kokosowego, soku z cytryny, miętą i syropem. Następnie dodaj wcześniej przygotowany napar i ponownie zmiksuj całość. Masę przekładamy do foremek na lody, kładziemy patyczek ( lub uformuj dowolny kształt, nie muszą być to lody na patyku) i na górę zetrzyj skórkę z cytryny. Włóż do zamrażarki i gotowe.

Lody z mango i borówkami

Składniki:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 1 średni banan
  • 1 większe mango
  • 3 sztuki marakui
  • sok z 1 cytryny
  • ½ szklanki borówek
  • 3–4 miarki cytrynówki
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe najpierw dobrze musisz schłodzić, następnie zmiksuj je wraz z bananem, miąższem z mango oraz marakują ( bez pestek ). Teraz dodajemy cytrynówkę oraz sok z cytryny. Ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Borówki zmiksuj na gładki mus i lekko rozsmaruj je na ścianach foremek do lodów. Następnie przelewaj masę i powtykaj patyczki. Trzymaj w zamrażarce przez 3 godziny.

Lody z masłem orzechowym i bananami

Składniki

  • 2–3 garści zamrożonych bananów
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka do karmelu
  •  5 sztuk suszonych daktyli
  • sól
  • orzeszki do podania

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do namoczenia. Następnie odlewamy wodę i miksujemy z masłem orzechowym oraz solą. Banany pokrój w plasterki i zmiksuj je w międzyczasie dodając masło orzechowe. Całość połącz i przekładaj do wafelka lub miski. Podawaj z karmelem i orzeszkami.

Lody kokosowe

Składniki

  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie:

Mleko kokosowe podgrzewamy  na małym ogniu wraz z cukrem, tak aby się rozpuścił, po czym odstaw mleko do wystygnięcia. Następnie dodaj wiórki kokosowe i całość zmiksuj. Przełóż masę do foremek i odstaw do zamrażarki na 3 godziny.

Lody Snickers

Składniki:

  • 3 i ½ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
  • ¾ łyżeczki cukru trzcinowego
  • ¾ szklanki mocno palonej kawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki wegańskiego syropu karmelowego
  • ok. 60g ciemnej czekolady (bez produktów mlecznych)
  • ½ szklanki prażonych słonych orzeszków ziemnych

przygotowanie:

Mleko kokosowe z cukrem doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy, po czym przełóż masę do miski, nałóż folię i włóż do lodówki na 7 godzin. Następnie mieszaj masę do uzyskania pożądanej konsystencji lodów i na koniec dodaj sos karmelowy, czekoladę i orzeszki ziemne. Teraz przełóż je do wybranej foremki, posyp wierzch resztą składników i włóż do zamrażarki

zobacz również:

Wege obiad w 15 minut – pomysłowe wegańskie przepisy!

10 pomysłów na wegańskie śniadanie

Wegański piknik – pomysłowe przepisy na wegańskie dania na lato

Wegańskie desery – różne przepisy na ciasta i słodkości