Ze wszystkich podrobów najchętniej sięgamy po wątróbkę. Naprawdę warto. Łatwo i szybko można z niej przyrządzić bardzo smaczne dania, a jednocześnie skorzystać z jej cennych zasobów.
Wątróbka zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Dzięki niej dostarczymy też organizmowi dużą dawkę kwasu foliowego. Ten zestaw składników ma ogromny wpływ na produkcję czerwonych krwinek i wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego. Po wątróbkę powinny więc sięgać osoby z niedoborem żelaza, cierpiące na anemię czy kobiety które mają silne miesiączki. Wątróbka jest także bardzo bogata w witaminę A, która wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie ran, spowalnia procesy starzenia i poprawia wzrok. Kolejnym cennym składnikiem wątróbki jest witamina PP, która wspomaga przemianę białek, tłuszczów i węglowodanów, jednocześnie usprawnia funkcjonowanie mózgu – poprzez lepsze jego ukrwienie. W wątrobie znajdziemy też dużo wysokowartościowego białka, a także witaminy D, E, K i C.
Wątróbka ma szerokie zastosowanie przy sporządzaniu wyrobów kulinarnych. Może być spożywana na surowo, półsurowo, smażona sauté i panierowana oraz duszona. Stanowi ona także surowiec do wyrobu zakąsek i pasztetów. Najlepsza do tych celów jest wątroba cielęca. Pod względem zawartości składników odżywczych wątrobie cielęcej dorównuje wątroba wieprzowa, ale jest ona trudniej strawna. Jeśli chcemy, by była delikatniejsza w smaku, należy ją na przynajmniej godzinę przed przyrządzaniem namoczyć w mleku lub maślance – traci również wówczas charakterystyczny zapach.
Wątróbkę umyć , osuszyć, oczyścić z błonek i przekroić na dwa kawałki. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć na nim wątróbkę z obu stron tak by była rumiana. Czas smażenia zależy od tego jaką kto lubi. Jedni wolą krwistą inni wysmażoną. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju (w trakcie smażenia wątróbki), pokrojoną w piórka cebulę. Dodać do wątróbki. Zdjąć z patelni – posolić i popieprzyć. Do pozostałego na patelni tłuszczu można dodać łyżkę śmietany, 2 -3 łyżki wody- podgrzać i doprawić sos maggi w płynie.
Wątróbka w śmietanie
Autor: jewishprincesss
Składniki: – 40 dag wątróbek z indyka
– 30 ml rosołu
– 20 ml kwaśniej śmietany
– łyżka masła
– olej
– 2 cebule
– łyżeczka mąki
– łyżka mielonej papryki
– sól, pieprz, ocet
Przygotowanie:
Najpierw wątróbkę oczyszczam z błon, myję a następnie osuszam i kroję w kostkę. Po czym podsmażam ją na patelni z olejem. Cebulkę obieram i kroję w kostkę. I na drugiej patelni szklę ją na maśle. Wsypuję do niej paprykę i mieszam. Następnie wsypuję do niej wątróbki. Całość zalewam rosołem i doprawiam octem oraz przyprawami do smaku. Gotuję 10 min. W tym czasie mąkę rozrabiam ze śmietaną i dodaję do sosu, mieszam i zagotwuję. I tak przygotowane danie podają na ciepło:)
Wątróbka z jabłkami
Składniki:
– 20-30 dag wątróbki cielęcej
– 1 cebula
– 1 jabłko
– sól
– majeranek
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Oczyszczona i wymytą wątróbkę pokroić, posypać mąką i podsmażyć na oleju jakieś 5-8 minut. Następnie dodać połowę pokrojonej w pióra cebuli i pokrojone w kostkę jabłko. Posypać sporą ilością majeranku, doprawić solą i podlać łyżką wody (zamiast wody może być np. calvados). Smażyć całość jakieś 8 minut – wątróbka nie może być surowa. Pod koniec smażenia dorzucić resztę cebuli i smażyć aż się lekko zeszkli.
Jabłka nadziewane wątróbką
Autor: Justyna
Składniki: – 1 duże kwaśne jabłko
– ok. 30 g wątróbki
– kilka piórek cebuli
– szczypta majeranku
– sól do smaku
Przygotowanie:
Jabłko umyj i odetnij górną część, wydrąż ogryzek i napełnij wątróbką wymieszaną z cebulką, solą i majerankiem.
Zawiń kawałkiem folii aluminiowej i połóż na grillu. Grilluj aż mięso w środku będzie gorące i upieczone (około 20-30 minut).
Wątróbka drobiowa z miętą
Autor: ewuncja
Składniki:
– 500 g wątróbki drobiowej – 2 małe cebule
– 1 jabłko
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżki masła
– 2szklanki bulionu
– sól
– pieprz
– posiekana mięta i kilka listków do dekoracji
Przygotowanie:
Wątróbkę płuczemy i osuszamy, następnie obtaczamy w mące, na patelni rozgrzewamy olej i masło, smażymy wątróbkę. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Podsmażoną wątróbkę przekładamy na talerz a na tym samym tłuszczu smażymy cebulę. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy wątróbkę, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem – około 10 min.. Jabłko oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki lub ósemki i dodajemy do wątróbki pod koniec duszenia. Na koniec dodajemy sól i pieprz oraz posiekaną miętę.
Wątróbka z cebulką i szpinakiem
Składniki:
– 400 g wątróbki drobiowej – szpinak (u mnie mrożony) 3 kulki ale można a nawet trzeba dodać więcej
– 1 cebula pokrojona w pół krążki
– 1 kostka czosnkowa
– 1 łyżka masła
– olej do smażenia
– sól morska, pieprz świeżo mielony wg. uznania
Przygotowanie:
Wątróbkę,myjemy,usuwamy błonki i odsączamy na ręczniku papierowym. Solimy i pieprzymy z każdych stron. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy szpinak i kostkę czosnkową. Dusimy do całkowitego odmarznięcia szpinaku i odparowania płynu. Przekładamy na talerz. Tę samą patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym, wlewamy olej i smażymy wątróbkę z cebulką. Jak wątróbka i cebula już są gotowe dodajemy wcześniej przygotowany szpinak. Całość jeszcze smażymy na wolnym ogniu mieszając parę minut i możemy podawać.
Pokroić ziemniaki. Połowę wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wątróbkę obsmażyć, tak żeby w środku była krwista i ułożyć na ziemniakach. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć (można na tym samym tłuszczu co wątróbka) – wyłożyć na wątróbkę. Dodać cebulkę zieloną, pieprz, sól. Na to wszystko wyłożyć pozostałą część ziemniaków. Piec w piekarniku w temp 200C przez ok. 15 minut. Wyciągnąć i posypać żółtym serem. Piec jeszcze 10 minut.
Wątróbkę (namoczoną uprzednio w mleku) pokroić i oprószyć mąką. Cebulę, kapustę i paprykę pokroić. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać 2/3 papryki. Dusić do miękkości. Można solić, ta wersja wątróbki nie boi się soli. Dorzucić wątróbkę i dość długo dusić, pozwalając wilgoci całkowicie wyparować. W połowie tego wyparowywania dorzucić kapustę, resztę papryki i czosnek. Dodać ketchup. Sprawdzić smak i doprawić maggi, ziołami i pieprzem. Dusić jeszcze trochę. Podawać od razu.
Wątróbka z warzywami
Autor: Pyza
Składniki:
– 30 dkg wątróbki drobiowej – 1 nieduży brokuł albo 1/2 większego
– 1 mała cukinia
– po 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej
– 1 kawałek pora, ok. 10 cm
– 1 garść posiekanego grubego szczypioru
– do smaku: odrobina cukru, sól, pieprz biały mielony
– 2 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć, osączyć. Od brokuła odciąć łodygę i obrać ją ew. ze zdrewniałych części – środek jest soczysty. Pokroić go w kostkę a kwiat podzielić na małe różyczki. Pora posiekać w cienkie półplasterki, papryki i cukinię (razem ze skórką) pokroić w kosteczkę. Wątróbkę dokładnie oczyścić z żyłek, wymoczyć kilka razy zmieniając wodę aż woda będzie przeźroczysta; pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć wątróbkę aż się całkiem zetnie! – z obu stron – przełożyć na talerzyk (nie może być krwista). Na patelnię wrzucić łodygę brokuła, oprószyć szczyptą cukru, podlać 3-4 łyżkami wody i poddusić pod przykryciem ok. 3 min.. Następnie dodać resztę warzyw, oprószyć całość solą i pieprzem, i dusić jeszcze ok. 3 min.. Na koniec dodać szczypior i wątróbkę, wymieszać i dusić chwilę aby smaki się połączyły.
W woku podsmażyć marchew, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez 1 min. Dodać paprykę i smażyć 1 do 3 min. Zdjąć z woka. Na świeżym oleju usmażyć wątróbki. Dodać sos i wymieszać, dodać warzywa i wymieszać wszystkie składniki razem. Gotować mieszając przez 1 min. Podawać na spaghetti.
Wątróbka drobiowa z warzywami
Autor: Babciagramolka
Składniki:
– 60 dag wątróbek drobiowych – 2 duże cebule cukrowe
– 1 szklanka utartych na tarce jarzynowej jabłek
– olej z pestek winogron
– 2 łyżki masła
– Delikat do doprawiania
– 2 łyżeczki sosu chili czosnkowego
– sos sojowy do smaku (minimum 3 łyżki)
– cukier brązowy (ok 4-5 łyżeczek)
– przyprawa czerwona czubrica lub cząber z majerankiem do smaku
– pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
– 3/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich + kilka połówek do dekoracji
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić, osuszyć. Posypać Delikatem (od 2 łyżki), pieprzem (ok 2 łyżeczek) i czubricą (ok 2 łyżki). W głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć na nim wątróbki na rumiano (ostrożnie mieszać drewnianą łopatką by nie pryskało tłuszczem). W woku rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić pokrojone w grube piórka cebule. Posypać cebulę 2 łyżeczkami cukru i smażyć ją tak by zmiękła, a przy okazji pokryła karmelem. Dołożyć jabłka. Smażyć przez 3 minuty mieszając. Dodać sos chili czosnkowy, sos sojowy, do smaku cukier, pieprz, czubricę. Relish ma być ostry – lekko kwaśny z nutką słodyczy. Dołożyć Relish, orzechy i masło do wątróbki. Wymieszać. Przykryć i dusić na małym gazie przez 5 minut. Doprawić ostatecznie do smaku. Podawać wg upodobania z ryżem, ziemniakami puree udekorowane połówkami orzechów włoskich.
Wątróbka duszona z borowikami
Autor: okulary
Składniki:
– 1 kg wątróbki cielęcej – 250 ml słodkiej śmietanki 30%
– 0,5 kg borowików
– 50 ml białego wytrawnego wina
– 2 ząbki czosnku
– 4 gałązki świeżego tymianku
– 3 szalotki
– sól, pieprz i oliwa
– 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy, kroimy w plastry, a następnie marynujemy w oliwie tymianku i plastrach czosnku. Grzyby kroimy w grubą kostkę,natomiast cebulę i czosnek siekamy.Przesmażamy grzyby z czosnkiem i szalotką, zalewamy winem i odparowujemy. Dodajemy śmietankę i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Zamarynowaną wątróbkę przesmażamy krótko na patelni na złoty kolor,a następnie polewamy duszonymi prawdziwkami.
Wątróbka z boczkiem
Składniki:
– 4 plastry boczku
– 1 łyżeczka oliwy
– 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki
– 500 g wątróbki
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki wody
– 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Podsmaż boczek na oliwie, aż będzie chrupiący. Przełóż plasterki na kawałek papierowego ręcznika , żeby je osuszyć i szczelnie ale luźno owiń w folię aluminiową. Podsmaż cebulę na tej samej patelni – na tłuszczu wytopionym z boczku – aż zmięknie a potem ściemnieje i przełóż do miski. Obsmaż wątróbkę z każdej strony. Rozłóż wątróbkę na talerze. Wlej ocet i wodę na gorącą patelnię i odparuj, żeby zrobił się z nich gęsty sos do konsystencji syropu. Polej wątróbkę sosem i nałóż na nią cebulkę. Pokrusz plasterki boczku na mięso i posyp posiekaną natką.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w cienkie słupki, a czosnek drobno posiekać. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić czosnek oraz cebulę. Dodać konfitury, bulion i ocet balsamiczny. Wiśnie umyć, osuszyć, wyjąć pestki i dodać do sosu. Wątróbkę obrać z błon, pokroić na cztery plastry, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć wątróbkę po dwie minuty z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem. Po dwóch minutach dodać szałwię i razem smażyć. Sos przyprawić solą i pieprzem oraz konfiturą wiśniową i podać do wątróbek.
Wątróbka z gruszkami w sezamie
Autor: Pyza
Składniki:
– 25 dkg wątróbki z kurczaka – 1 duża, ale twarda gruszka klapsa
– sok z całej pomarańczy
– 2 łyżka mąki
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 2 łyżki ziarenek sezamu
– 2-3 łyżki oleju
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka cukru
– do smaku: sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić z żyłek, opłukać delikatnie i dobrze osuszyć, ew. pokroić na połówki. Gruszkę umyć, nie obierać ze skórki!, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Na talerzyku wymieszać mąkę z papryką i sezamem, opanierować kawałki wątróbki. Kłaść na dużą, rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć po 3-4 min. z obu stron. Kiedy wątróbka się zrumieni można ją zdjąć na talerz albo zsunąć na bok i na tę samą patelnię położyć kawałki gruszek, oprószyć je cukrem i wlać sok pomarańczowy. Smażyć aż gruszki zmiękną a sok się zredukuje. Na koniec wszystko oprószyć nieco solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Całe śliwki zalać wrzątkiem, gotować aż skórka popęka. Wodę odlać, ściągnąć skórkę z owoców. Cebulki obrać, pokroić każdą na ćwiartki. Wrzucić na rozgrzane na patelni masło, dusić chwilę. Wątróbkę( opłukaną i oczyszczona z błonek) obtoczyć w mące, dodać na patelnię, zwiększyć ogień, podsmażyć, mieszając raz po raz, tak by się ścięła i kawałki lekko zarumieniły z każdej strony. Dodać pokrojone dowolnie śliwki, suszone śliwki( cale lub w paski), podlać 100ml soku śliwkowego, podgrzewać na dość dużym ogniu, mieszając, do odparowania połowy płynu. Ogień zmniejszyć na minimum. Wątróbkę doprawić sosem sojowym( tak od serca), solą i świeżo mielonym pieprzem. Dolać resztę soku, trzymać na małym gazie. W dużym garnku zagotować wodę na kluski, posolić ją.
Wątróbka drobiowa z morelami
Autor: Pyza
Składniki:
– 0,5 kg wątróbki z kurczaka
– 8 szt. dużych, dojrzałych, ale twardych moreli – 3 łyżki mąki
– 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
– 1 łyżeczka majeranku otartego suszonego
– 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
– 4 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem (jeśli małe to 8szt.)
– 1 łyżka masła + 1 łyżeczka oliwy (to do cebulki)
– 3-4 łyżki oliwy do smażenia wątróbki
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/3 szkl. białego, półsłodkiego wina lub soku jabłkowego (może być z kartonu)
– 1 łyżka brązowego cukru Muscovado
– do smaku: sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić z żyłek, pokroić na 2-4 części, zależnie od wielkości. Morele pokroić na ćwiartki usuwając pestki. W miseczce wymieszać mąkę z papryką, majerankiem i rozmarynem. Cebulki oczyścić, przyciąć tak aby zostało ok.5 cm szczypiorku, resztę szczypiorku posiekać, cebulki przekroić wzdłuż na pół lub, jeśli duże, na 4 części. Na jednej patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć cebulki, obsmażyć ze wszystkich stron aż się zrumienią i zmiękną, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, zachować w cieple. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, na gorący tłuszcz kłaść obtoczoną w mące z przyprawami wątróbkę i ćwiartki moreli, smażyć po 2-3 min. ze wszystkich stron. Kiedy się zrumienią, posypać cukrem a kiedy ten zacznie się karmelizować wszystko skropić sokiem z cytryny i wlać wino lub sok. Zagotować i smażyć chwilkę aż sos zgęstnieje. Nie bójcie się, mimo dodatku całej łyżki cukru danie nie jest słodkie – smak równoważy cytryna i wino a morele smażone są też jakby mniej słodkie od świeżych. Tuż przed podaniem oprószyć całość solą i pieprzem. Podawać z przysmażoną dymką i ryżem z migdałami.
Wątróbkę oczyścić i pokroić w kawałki, na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę, tak by się lekko zeszkliła, dodać czosnek i wątróbki. Posypać vegetą i podsmażać ok. 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy z odrobiną wody i zioła. Gotować ok. 5 minut, na koniec całość zagęścić mąką z odrobiną śmietany. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron z wątróbką
Składniki:
– 300 g makaronu – 400 g wątróbek drobiowych
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 pory
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Makaron ugotować w osolonej wodzie. W między czasie wątróbki pokroić i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas doprawić do smaku solą oraz pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce. Następnie pory pokroić w krążki i wrzucić całość na patelnię, dusić ok. 3-4 min, wówczas doprawić do smaku przyprawą warzywną i koncentratem. Miękki makron odcedzić i dodać do warzyw razem z wątróbką. Całość lekko przemieszać i jeszcze przez chwile podgrzewać. Przed podaniem udekorować bazylią.
Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką
Autor: msewka
Składniki:
– 1 kg wątróbki drobiowej
– 1,5 kg ziemniaków – przyprawa do ziemniaków i frytek
– tymianek
– sól, pieprz
– ok.20 dag małej cukinii
– 3 duże pieczarki
– 3 średnie cebule
– keczup pikantny
– majonez dekoracyjny Winiary
– ok.25 dag gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
– ok.25 dag sera żółtego
– 1/2 czerwonej papryki
– szczypiorek do posypania
– olej i bułka tarta do naczynie, w którym będziemy zapiekać
– 5 dag masła + 2 łyżki oleju do smażenia wątróbki
– 2 łyżki oleju do smażenia pieczarek + 1 czubata łyżeczka przyprawy Smakomyk Winiary
– 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, obgotować w osolonym wrzątku ok. 15-20 minut. Odcedzić, osączyć i ostudzić. Wątróbkę wypłukać, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na ok. 0,5 godziny.Po tym czasie osączyć, pokroić i usmażyć na maśle i oleju. Oprószyć pieprzem i tymiankiem a po usmażeniu solą. Osączyć z sosu i przestudzić. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry. Paprykę umyć, pokroić w kosteczkę. Cebule posiekać. Pieczarki poszatkować i przesmażyć ze Smakomykiem. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Wysmarować olejem naczynie żaroodporne,posypać bułką tartą. Ziemniaki kroić w ok. 1 cm plastry i układać na spodzie i bokach naczynia tak, aby na siebie zachodziły. Posypać 1/2 cebuli i obficie oprószyć przyprawą do ziemniaków i frytek. Wycisnąć na to warstewkę keczupu. Na nim rozłożyć wątróbkę, posypać resztą cebuli, pokrojoną papryką i duszonymi pieczarkami.Cieniutko rozsmarować majonez. Na majonezie pokroić drugą warstwę ziemniaków (identycznie, jak na spodzie), oprószyć znów przyprawą do ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć plastry cukinii, tak aby na siebie zachodziły. Wierzch posmarować gęstą śmietaną i posypać obficie żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzejnik górny + dolny) i zapiekać ok. 50 minut. Po wyjęciu posypać np. posiekanym szczypiorkiem. Przyprawa do ziemniaków nadaje zapiekance świetny posmak.
Roladki z boczku, z wątróbką i owocami
Autor: Pyza
Składniki:
– 20 plastrów chudego boczku wędzonego parzonego
– ok. 30 dkg wątróbki z kurczaka – 20 śliwek suszonych b/pestek
– 2,5 gruszki (u mnie oczywiście Konferencje)
– 3-4 łyżeczki mielonej papryki
– 3 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
– do smaku: sól, ew. pieprz ziołowy
– 1-2 łyżki oleju do posmarowania naczynia
– 20 wykałaczek lub szpadek do spięcia roladek
Przygotowanie:
Plastry boczku nie mogą być zbyt cienkie bo będą nam się rozrywać podczas zawijania. Wątróbkę trzeba opłukać, dokładnie osuszyć i każdą podzielić na pół. Gruszki obrać, podzielić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Wątróbkę odrobinę solimy – chyba, że boczek jest bardzo słony (ja posoliłam i zaręczam, że nie stwardniała). Każdy plaster boczku posypujemy mieloną papryką, pieprzem ziołowym i rozmarynem, układamy przy jednym brzegu kawałek surowej wątróbki, jedną śliwkę i ósemkę gruszki, dokładnie zwijamy i spinamy wykałaczką lub szpadką. Układamy w żaroodpornym naczyniu leciutko posmarowanym olejem i zapiekamy przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podajemy na gorąco. Roladki można przygotować kilka godzin wcześniej a zapiec tuż przed podaniem. To prosta, ale bardzo smaczna przystawka.