Warzywna zapiekanka bez sera
Artykuł zewnętrzny
- 3 cukinie
- 2-3 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki z amarantusa
- 1/2 łyżeczki ostropestu
- 2 łyżki siemienia lnianego
1. Cukinię obieramy, myjemy i kroimy w prążki
2. Cebulę obieramy, myjemy i siekamy
3. Paprykę myjemy i kroimy na kawałki
4. Całość przyprawiamy i dusimy na patelni ok. 10 minut
5. Jajka miksujemy
6. Ostropest i siemię mielimy
7. Do jajek dodajemy warzywa, mąkę oraz zmielone ostropest i siemię
8. Pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzawnym do 160 stopni C, z włączonym termoobiegiem
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”