Wafle ryżowe przy diecie i odchudzaniu – jak przygotować różne przepisy
Lekka przekąska? Na pewno lepsza niż zwykłe pieczywo można by pomyśleć. Niestety nic bardziej mylnego. Wafle ryżowe wcale nie są tak lekkie, jak się wydaje. To aż ok 36-39 kcal na jeden wafel ! Kiedy kromka pieczywa razowego to ok 22 kcal.
W dodatku pieczywo jest bardzie syte i na dłużej zaspokaja uczucie głodu. Wafle ryżowe nie mają wartości odżywczych. Można by rzec, że nic nie robią, a wręcz nas zapychają. Wafle ryżowe są przede wszystkim źródłem skrobi, czyli węglowodanów złożonych. Jeśli jesteś na diecie, odstaw białe pieczywo, ale też nie sięgaj po wafle ryżowe. Jedz pieczywo razowe. Jeżeli je lubisz, traktuj je jako przekąskę i ogranicz to do jednej sztuki dziennie. W sezonie letnim zastąp je truskawkami, które są bogate w witaminę C. Jednak jeśli od czasu do czasu pozwolisz sobie na wafle z ulubionymi dodatkami to Twoja figura na tym nie ucierpi, poniżej przedstawiamy kilka przepisów na pomysłowe i fantazyjne kanapki z wafli ryżowych:
Przepisy na przekąski z waflem w roli głównej:
Kolorowe kanapki
składniki:
- 2 jajka na twardo
- rzeżucha lub natka pietruszki
- kilka plasterków chudej szynki z indyka
- serek twarogowy z cebulką
- kilka plasterków łososia wędzonego
- pomidorki koktajlowe
- tuńczyk z puszki w sosie własnym
- pół awokado
- jogurt naturalny
- przyprawy do smaku
- Jajka posiekaj, dodaj odrobinę jogurtu naturalnego, podawaj z rzeżuchą lub natką.
- posmaruj wafle twarożkiem, na wierzch połóż plasterki łososia
- tuńczyka odsącz z zalewy, podawaj z plasterkiem awokado.
- szynkę z indyka ułóż w rulonik, poprzekładaj pomidorkami koktajlowymi (mogą też być pomidorki suszone z zalewy).
Pizza z wafli
Pizza z wafli to prosta i szybka przekąska na ciepło, wystarczy przygotować sos pomidorowy, bazę podstawową z mięsa, szynki lub pieczarek, zapiec z żółtym serem. Kombinacji jest dość dużo, a wszystko zależy od tego jaką pizzę najbardziej lubicie, podajemy przepis na pizzę z mięsem mielonym z indyka:
składniki:
- pół kg mięsa z indyka mielonego
- puszka pomidorów krojonych
- cebula
- czosnek – 2 ząbki
- 20 dag żółtego sera
- kukurydza z puszki
- przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, oregano
- listki bazylii lub natki
W dużym rondelku podsmaż cebulę, dodaj mięso, czosnek i wlej pomidory z puszki, na koniec dodaj kukurydzę i przyprawy. Odparuj wodę z sosu. Na wafle nakładaj mięso, posyp startym żółtym serem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku kilka minut.
Wafle z owocami
W sezonie letnim z kolei możemy cieszyć się bogactwem świeżych i soczystych owoców: wykorzystajmy je do naszych przekąsek na zdrowe i lekkie owocowe wersje. Dodajemy tym razem banany, truskawki, jabłka, winogrona, gruszki, ananasy, maliny itp. Bazę stanowi masło orzechowe, karmel lub słodkim serkiem np mascarpone z dodatkiem miodu.
Wafle z hummusem i pastami
Możesz też przygotować przeróżne pasty warzywne, rybne, jajeczne lub podawać je ze zdrowym i pożywnym hummusem, przepisy na różnego rodzaju hummusem z dodatkami znajdziesz TUTAJ.
zobacz również:
-
Hummus – różne przepisy i receptury
-
Najsmaczniejsze przekąski z jajek
-
Imprezowe przekąski i przystawki
-
Szybkie i smaczne przekąski i przystawki