Twaróg – różne rodzaje i przepisy na dania z twarogiem i serem twarogowym

1 listopada 2017, dodał: beautymarisa
Artykuł zewnętrzny

Twaróg jest skupiskiem witamin, aminokwasów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów.  Możemy wyróżnić kilka rodzajów białego sera. Są to przede wszystkim:

file1509539469

  • Śmietankowy – charakteryzuje się kremową, lekką konsystencją, smak jest bardzo delikatny. Najlepiej sprawdzi się na kanapkę, ponieważ bardzo łatwo go rozsmarować. 
  • Chudy – kruszy się, jest dosyć suchy. Przygotowując potrawy z chudego twarogu najczęściej dolewa się troszkę mleka, żeby nadać odpowiedniej konsystencji. 
  • Ricotta – Jest określany jako ser typu miękkiego. Jest używany przede wszystkim do ciast i deserów.
  • Wiejski – najbardziej zdrowa wersja twarogu. Możesz przygotować go samodzielnie, w internecie znajdziesz wiele wskazówek i przepisów. 

Biały ser nie smakuje najlepiej bez żadnych dodatków, warto go przyprawić, podkręcić smak – najwięcej możliwości mamy latem, kiedy w ogrodku rośnie świeży szczypiorek, ale i zimą możesz wyczarować wykwintny posiłek. 

Najbardziej popularnymi dodatkami do twarogu są:

  • Szczypiorek – szczególnie latem, pokrojony na kanapkę z serkiem twarogowym smakuje wybornie.
  • Czosnek – można wymieszać go z twarogiem i jogurtem. W wersji zimowej możesz dodać czosnek granulowany.
  • Rozmaryn – to przyprawa, która wyjątkowo komponuje się z twarogiem.

Krem warzywny z serem

Składniki:

  • 3 pieczone papryki
  • puszka pomidorów
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  •  szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Papryki obierz i włóż do rondelka. Dodaj pomidory, koncentrat, kostki rosołowe, wodę. Gotuj przez 10 minut. Następnie zmiksuj na krem, przelej do miseczek. Do kremu wsyp pokruszony twaróg.

Farsz do pierogów ruskich

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków 
  • 25 dag twarogu
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek

Ziemniaki ugotuj, rozgnieć. Ostudzone ziemniaki wymieszaj z twarogiem i posiekaną, podsmażoną cebulą. Dopraw do smaku przyprawami. 

Sernik

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 40 dag mielonego twarogu
  • 100 ml mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj twaróg, mleko i mąkę ziemniaczaną. Masę połącz z pianą ubitą z białek. Ciasto przelej do formy, piec 20 minut w 200 st. C. Po upływie czasu zmniejsz temperaturę do 165 st. C. i piec jeszcze przez 50 minut. Można też przygotować spód do sernika z np: pokruszonych herbatników z dodatkiem masła.

 

zobacz również:

Sernik pomarańczowy i cytrynowy – przepisy

Wspaniałe serniki – przepisy

Pomysły na pyszne serniki – sprawdzone przepisy

Serniki – różne przepisy

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...