Twaróg – różne rodzaje i przepisy na dania z twarogiem i serem twarogowym
Twaróg jest skupiskiem witamin, aminokwasów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów. Możemy wyróżnić kilka rodzajów białego sera. Są to przede wszystkim:
- Śmietankowy – charakteryzuje się kremową, lekką konsystencją, smak jest bardzo delikatny. Najlepiej sprawdzi się na kanapkę, ponieważ bardzo łatwo go rozsmarować.
- Chudy – kruszy się, jest dosyć suchy. Przygotowując potrawy z chudego twarogu najczęściej dolewa się troszkę mleka, żeby nadać odpowiedniej konsystencji.
- Ricotta – Jest określany jako ser typu miękkiego. Jest używany przede wszystkim do ciast i deserów.
- Wiejski – najbardziej zdrowa wersja twarogu. Możesz przygotować go samodzielnie, w internecie znajdziesz wiele wskazówek i przepisów.
Biały ser nie smakuje najlepiej bez żadnych dodatków, warto go przyprawić, podkręcić smak – najwięcej możliwości mamy latem, kiedy w ogrodku rośnie świeży szczypiorek, ale i zimą możesz wyczarować wykwintny posiłek.
Najbardziej popularnymi dodatkami do twarogu są:
- Szczypiorek – szczególnie latem, pokrojony na kanapkę z serkiem twarogowym smakuje wybornie.
- Czosnek – można wymieszać go z twarogiem i jogurtem. W wersji zimowej możesz dodać czosnek granulowany.
- Rozmaryn – to przyprawa, która wyjątkowo komponuje się z twarogiem.
Krem warzywny z serem
Składniki:
- 3 pieczone papryki
- puszka pomidorów
- 5 dag koncentratu pomidorowego
- szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Papryki obierz i włóż do rondelka. Dodaj pomidory, koncentrat, kostki rosołowe, wodę. Gotuj przez 10 minut. Następnie zmiksuj na krem, przelej do miseczek. Do kremu wsyp pokruszony twaróg.
Farsz do pierogów ruskich
Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- 25 dag twarogu
- cebula
- olej
- sól, pieprz, majeranek
Ziemniaki ugotuj, rozgnieć. Ostudzone ziemniaki wymieszaj z twarogiem i posiekaną, podsmażoną cebulą. Dopraw do smaku przyprawami.
Sernik
Składniki:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 40 dag mielonego twarogu
- 100 ml mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj twaróg, mleko i mąkę ziemniaczaną. Masę połącz z pianą ubitą z białek. Ciasto przelej do formy, piec 20 minut w 200 st. C. Po upływie czasu zmniejsz temperaturę do 165 st. C. i piec jeszcze przez 50 minut. Można też przygotować spód do sernika z np: pokruszonych herbatników z dodatkiem masła.
zobacz również:
Sernik pomarańczowy i cytrynowy – przepisy
Wspaniałe serniki – przepisy
Pomysły na pyszne serniki – sprawdzone przepisy
Serniki – różne przepisy