Twaróg – różne rodzaje i przepisy na dania z twarogiem i serem twarogowym

1 listopada 2017, dodał: beautymarisa
Artykuł zewnętrzny

Twaróg jest skupiskiem witamin, aminokwasów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów.  Możemy wyróżnić kilka rodzajów białego sera. Są to przede wszystkim:

file1509539469

  • Śmietankowy – charakteryzuje się kremową, lekką konsystencją, smak jest bardzo delikatny. Najlepiej sprawdzi się na kanapkę, ponieważ bardzo łatwo go rozsmarować. 
  • Chudy – kruszy się, jest dosyć suchy. Przygotowując potrawy z chudego twarogu najczęściej dolewa się troszkę mleka, żeby nadać odpowiedniej konsystencji. 
  • Ricotta – Jest określany jako ser typu miękkiego. Jest używany przede wszystkim do ciast i deserów.
  • Wiejski – najbardziej zdrowa wersja twarogu. Możesz przygotować go samodzielnie, w internecie znajdziesz wiele wskazówek i przepisów. 

Biały ser nie smakuje najlepiej bez żadnych dodatków, warto go przyprawić, podkręcić smak – najwięcej możliwości mamy latem, kiedy w ogrodku rośnie świeży szczypiorek, ale i zimą możesz wyczarować wykwintny posiłek. 

Najbardziej popularnymi dodatkami do twarogu są:

  • Szczypiorek – szczególnie latem, pokrojony na kanapkę z serkiem twarogowym smakuje wybornie.
  • Czosnek – można wymieszać go z twarogiem i jogurtem. W wersji zimowej możesz dodać czosnek granulowany.
  • Rozmaryn – to przyprawa, która wyjątkowo komponuje się z twarogiem.

Krem warzywny z serem

Składniki:

  • 3 pieczone papryki
  • puszka pomidorów
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  •  szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Papryki obierz i włóż do rondelka. Dodaj pomidory, koncentrat, kostki rosołowe, wodę. Gotuj przez 10 minut. Następnie zmiksuj na krem, przelej do miseczek. Do kremu wsyp pokruszony twaróg.

Farsz do pierogów ruskich

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków 
  • 25 dag twarogu
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek

Ziemniaki ugotuj, rozgnieć. Ostudzone ziemniaki wymieszaj z twarogiem i posiekaną, podsmażoną cebulą. Dopraw do smaku przyprawami. 

Sernik

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 40 dag mielonego twarogu
  • 100 ml mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj twaróg, mleko i mąkę ziemniaczaną. Masę połącz z pianą ubitą z białek. Ciasto przelej do formy, piec 20 minut w 200 st. C. Po upływie czasu zmniejsz temperaturę do 165 st. C. i piec jeszcze przez 50 minut. Można też przygotować spód do sernika z np: pokruszonych herbatników z dodatkiem masła.

 

zobacz również:

Sernik pomarańczowy i cytrynowy – przepisy

Wspaniałe serniki – przepisy

Pomysły na pyszne serniki – sprawdzone przepisy

Serniki – różne przepisy

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz