Truskawkowe torciki z Zielonej Budki

3 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Truskawkowe lody- truskawki i kakaowy biszkopt i już …

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1 jajko
  • 1/3  szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka  mąki tortowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 opakowanie lodów truskawkowych Zielona Budka
  • 12 truskawek
  • 6 różyczek kakaowych z opłatka
  • czekoladowe dodatki

Ubić pianę z  białka z  cukrem. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek  miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy żółtko. Dobrze wymieszać dodając kakao. Małą blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto piec ok. 20 minut (czas zależy od wielkości blaszki). Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony . Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia.

Z przestudzonego biszkoptu wykroić szklanką 18 krążków. Truskawki pokroić: 6 szt w plasterki, 6 sztuk w drobna kostkę.

Na 6 krążków położyć warstwę lodów , posypać pokrojonymi drobno truskawkami .Przykryć drugimi krążkami i znów nałożyć lody i posypać truskawkami. Dać na wierzch trzecie krążki .Na nich położyć pokrojone w plasterki truskawki – formując z nich płatki kwiatowe. Na wierzchu umieścić porcje lodów ( raczej nie uda się zrobić gładkiej kulki bo lody Zielonej Budki są bardzo kremowe i nie zamarzają mocno). Na wierzch lodów wsypać trochę pokrojonych drobno truskawek .

W zasadzie można by już nic nie dodawać ale moje umiłowanie do czekolady i fakt że truskawki doskonale się z czekoladą komponują smakowo to dołożyłam jeszcze czekoladowe dodatki.

Resztę pokruszonego biszkoptu można użyć do innych deserów lub wsypywać na dno pucharka i na to dawać lody.

file1296722072



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz