Tradycyjny gulasz – najlepsze przepisy krok po kroku

Avatar photo
30 listopada 2025,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Gulasz to pomysł na sycący obiad w rodzinnym gronie. Wyśmienicie smakuje z ziemniaczanym puree, ryżem lub makaronem, surówką i dodatkami. Gulasz to czasochłonne danie, jednak warto poświęcić mu czas i zrobić wyjątkowy posiłek. Z jakiego mięsa robimy gulasz? Wszystko zależy od osobistych preferencji i diety, bo smaczny gulasz przygotujecie z mięsa wieprzowego, wołowego czy drobiowego np: z indyka. Grunt to odpowiednie duszenie i doprawienie mięsa, aby było wyraziste w smaku.

gulasz na obiad

Gulasz pieczony

Składniki:
– 1 kg łopatki wieprzowej
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 3 łyżki keczupu
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżki wody
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka cząbru
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu mielonego
– 1 woreczek do pieczenia

Przygotowanie:
Mięso pokroić w dużą kostkę, wielkości sporego kęsa. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Z keczupu, koncentratu, oleju, wody, mąki i przypraw przygotować marynatę, wszystkie składniki miksując. Mięso oraz cebulę i czosnek włożyć do woreczka. Wlać marynatę, dobrze zamknąć. Wymieszać wstrząsając woreczkiem. Woreczek z zawartością włożyć do lodówki na 3 godz. lub na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Zamknięty woreczek umieścić w formie od pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 1 godz. i 15 min. Woreczek rozciąć, gulasz wyjąć od razu na talerze, podawać z kluskami, kaszą lub ziemniakami.

gulasz pieczony

Gulasz węgierski

Składniki:
– 1 kg chudej wołowiny
– 3 cebule
– 3 pomidory
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki smalcu lub masła
– 1 litr bulionu warzywnego
– 5 ziemniaków
– 2 papryki
– 1 pęczek majeranku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– szczypta ostrej papryki w proszku
– sól i pieprz do smaku
– 0,5 łyżeczki mielonego kminku
– 2-3 listki laurowe

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Wołowinę opłukać i pokroić w kostkę. Mięso posolić, przyprawić pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Rozgrzać patelnię, na smalcu lub na maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dorzucić mięso. Obsmażyć lekko wołowinę. Zalać bulionem warzywnym, dodać liście laurowe i kminek. Dusić pod przykryciem ok. 1 godz. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić na kawałki. Dodać do gulaszu i gotować na małym ogniu 10 min. Pomidory sparzyć i obierać ze skórki. Usunąć pestki, pokroić miąższ w kosteczkę. Świeży majeranek posiekać. Pomidory i majeranek dodać do gulaszu, dusić kolejne 15-20 min. Na końcu, jeśli to konieczne, doprawić gulasz węgierski pieprzem i solą.

gulasz węgierski

Gulasz z chorizo i kurczaka

Składniki:
– 250 g kiełbasy chorizo
– 600 g piersi z kurczaka
– 1 czerwona papryka
– 2 żółte papryki
– 1 cebula
– 1½ łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżeczki oregano
– 150 ml białego wina
– 300 g passaty pomidorowej
– 500 ml bulionu warzywnego
– sól, pieprz
– posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:
Pokroić kurczaka w kostkę, a chorizo w plastry. Cebulę pokroić w kostkę, a obie papryki w dość duże kawałki. Na rozgrzaną patelnię przełożyć chorizo. Smażyć na małym ogniu, aż się zarumieni i wytopi się część tłuszczu. Zdjąć chorizo z patelni łopatką tak, by tłuszcz pozostał na patelni. Przełożyć na patelnię kurczaka, posolić i smażyć przez 4-5 min., aż będzie zrumieniony. Dodać cebulę i smażyć przez 2 min. Dodać pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i oregano. Wymieszać i dodać wino. Gotować, aż zredukuje się o połowę. Dodać bulion i passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć garnek lub patelnię i gotować na małym ogniu przez ok. 40 min. Przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z chrupiącą bagietką lub ryżem.

Gulasz z chorizo i kurczaka

Gulasz z pieczarkami

Składniki:
– 1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka)
– 30 dag pieczarek
– 4 średnie cebule
– 1 łyżka smalcu
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 400 ml bulionu
– 1 łyżka masła
– 10 dag marchewki
– 50 ml gęstej kwaśnej śmietany
– cukier
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki i smażyć na maśle do momentu, aż płyn wuparuje a pieczarki się kekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki marchewkami. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować.

Gulasz z pieczarkami

Gulasz z kurczaka

Składniki:
– 500 g piersi z kurczaka
– 1 cebula
– 1 czerwona papryka
– 400 g pieczarek
– 1-2 ząbki czosnku
– 1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
– 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka musztardy (lub do smaku)
– przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, zioła prowansalskie, listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
– 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/4 – 1/3 szklanki wody

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć z obu stron przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek, smażyć do zrumienienia, soląc dopiero na końcu smażenia. Dodać pokrojoną paprykę i cebulę, smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso. Doprawić, dodać koncentrat, musztardę i zalać płynem. Dusić do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie (około 20 min.) Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką pietruszki.

Gulasz z kurczaka

zobacz również:

Łopatka na obiad – różne przepisy na szybko

Dania z kiełbaskami – pomysł na szybki obiad

Dobre sałatki na obiad

Wieprzowina na obiad – 5 super przepisów!

Pomysły na tanie obiady – różne przepisy



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.