Gulasz to pomysł na sycący obiad w rodzinnym gronie. Wyśmienicie smakuje z ziemniaczanym puree, ryżem lub makaronem, surówką i dodatkami. Gulasz to czasochłonne danie, jednak warto poświęcić mu czas i zrobić wyjątkowy posiłek. Z jakiego mięsa robimy gulasz? Wszystko zależy od osobistych preferencji i diety, bo smaczny gulasz przygotujecie z mięsa wieprzowego, wołowego czy drobiowego np: z indyka. Grunt to odpowiednie duszenie i doprawienie mięsa, aby było wyraziste w smaku.
Gulasz pieczony
Składniki:
– 1 kg łopatki wieprzowej
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 3 łyżki keczupu
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżki wody
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka cząbru
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu mielonego
– 1 woreczek do pieczenia
Przygotowanie:
Mięso pokroić w dużą kostkę, wielkości sporego kęsa. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Z keczupu, koncentratu, oleju, wody, mąki i przypraw przygotować marynatę, wszystkie składniki miksując. Mięso oraz cebulę i czosnek włożyć do woreczka. Wlać marynatę, dobrze zamknąć. Wymieszać wstrząsając woreczkiem. Woreczek z zawartością włożyć do lodówki na 3 godz. lub na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Zamknięty woreczek umieścić w formie od pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 1 godz. i 15 min. Woreczek rozciąć, gulasz wyjąć od razu na talerze, podawać z kluskami, kaszą lub ziemniakami.
Gulasz węgierski
Składniki:
– 1 kg chudej wołowiny
– 3 cebule
– 3 pomidory
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki smalcu lub masła
– 1 litr bulionu warzywnego
– 5 ziemniaków
– 2 papryki
– 1 pęczek majeranku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– szczypta ostrej papryki w proszku
– sól i pieprz do smaku
– 0,5 łyżeczki mielonego kminku
– 2-3 listki laurowe
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Wołowinę opłukać i pokroić w kostkę. Mięso posolić, przyprawić pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Rozgrzać patelnię, na smalcu lub na maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dorzucić mięso. Obsmażyć lekko wołowinę. Zalać bulionem warzywnym, dodać liście laurowe i kminek. Dusić pod przykryciem ok. 1 godz. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić na kawałki. Dodać do gulaszu i gotować na małym ogniu 10 min. Pomidory sparzyć i obierać ze skórki. Usunąć pestki, pokroić miąższ w kosteczkę. Świeży majeranek posiekać. Pomidory i majeranek dodać do gulaszu, dusić kolejne 15-20 min. Na końcu, jeśli to konieczne, doprawić gulasz węgierski pieprzem i solą.
Gulasz z chorizo i kurczaka
Składniki:
– 250 g kiełbasy chorizo
– 600 g piersi z kurczaka
– 1 czerwona papryka
– 2 żółte papryki
– 1 cebula
– 1½ łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżeczki oregano
– 150 ml białego wina
– 300 g passaty pomidorowej
– 500 ml bulionu warzywnego
– sól, pieprz
– posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Pokroić kurczaka w kostkę, a chorizo w plastry. Cebulę pokroić w kostkę, a obie papryki w dość duże kawałki. Na rozgrzaną patelnię przełożyć chorizo. Smażyć na małym ogniu, aż się zarumieni i wytopi się część tłuszczu. Zdjąć chorizo z patelni łopatką tak, by tłuszcz pozostał na patelni. Przełożyć na patelnię kurczaka, posolić i smażyć przez 4-5 min., aż będzie zrumieniony. Dodać cebulę i smażyć przez 2 min. Dodać pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i oregano. Wymieszać i dodać wino. Gotować, aż zredukuje się o połowę. Dodać bulion i passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć garnek lub patelnię i gotować na małym ogniu przez ok. 40 min. Przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z chrupiącą bagietką lub ryżem.
Gulasz z pieczarkami
Składniki:
– 1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka)
– 30 dag pieczarek
– 4 średnie cebule
– 1 łyżka smalcu
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 400 ml bulionu
– 1 łyżka masła
– 10 dag marchewki
– 50 ml gęstej kwaśnej śmietany
– cukier
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki i smażyć na maśle do momentu, aż płyn wuparuje a pieczarki się kekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki marchewkami. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować.
Gulasz z kurczaka
Składniki:
– 500 g piersi z kurczaka
– 1 cebula
– 1 czerwona papryka
– 400 g pieczarek
– 1-2 ząbki czosnku
– 1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
– 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka musztardy (lub do smaku)
– przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, zioła prowansalskie, listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
– 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/4 – 1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć z obu stron przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek, smażyć do zrumienienia, soląc dopiero na końcu smażenia. Dodać pokrojoną paprykę i cebulę, smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso. Doprawić, dodać koncentrat, musztardę i zalać płynem. Dusić do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie (około 20 min.) Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką pietruszki.
zobacz również:
Łopatka na obiad – różne przepisy na szybko |
Dania z kiełbaskami – pomysł na szybki obiad |
Dobre sałatki na obiad |
Wieprzowina na obiad – 5 super przepisów! |
Pomysły na tanie obiady – różne przepisy |