Torty warzywne i kanapkowe z tostów – przepisy

Avatar photo
11 września 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Tort… na sam dźwięk tego słowa większości z nas staje przed oczami coś słodkiego, pełnego bitej śmietany, kremów i czekolady. Ale kto powiedział, że tort zawsze musi być deserem? Co powiecie na wytrawny tort warzywny albo kanapkowy z tostów? Brzmi niecodziennie, ale uwierzcie – to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia.

Takie torty świetnie sprawdzają się na imprezach, bo robią efekt „wow” już od pierwszego spojrzenia. Można je przygotować w wersji lekkiej – z warzywami i twarożkiem, albo bardziej sycącej – z serami, jajkami i pastami. Najlepsze jest to, że każdy kawałek smakuje inaczej i daje pole do kulinarnej kreatywności. To także doskonały sposób, by wykorzystać zwykłe składniki w zupełnie nowej odsłonie.

Przygotowałam dla Was kilka inspirujących przepisów – gwarantuję, że zachwycą nie tylko smakoszy, ale i wszystkich gości przy stole. Koniecznie spróbujcie i podzielcie się swoimi wrażeniami – może odkryjecie, że wytrawne torty staną się Waszym nowym kuchennym hitem!

Tort naleśnikowy

Co kupić?

  • 250 g żółtego sera
  • 3 twarde pomidory
  • 2 jajka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka mąki
  • niepełna szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zmiksuj mleko, wodę, jajka oraz odrobinę soli. Masę odstaw na 30 minut, a po upływie tego czasu usmaż z niej naleśniki. Warzywa kroimy na kostkę lub paski i mieszamy ze sobą. Teraz zacznij wykładać do tortownicy nasz warzywny tort. Najpierw połóż papier do pieczenia, potem naleśnik, starty ser, warzywa, przyprawy i znowu naleśnik. Piecz tort przez 25 minut w 180 stopniach.

Tort warzywny

Co kupić?

  • 2 cukinie zielone
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • 200 g jarmużu krojonego
  • pomidorki suszone z zalewy 7 szt.
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 g pieprzu
  • 12 g  ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • masło

Przygotowanie:

Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj, a marchewkę, selera, cukinię oraz pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach. Cukinię musisz posypać solą, odstawić na 15 minut po czym odcedzić z wody. Z kolei jarmuż musisz oczyścić ze zgrubiałych części i zalać wrzątkiem na 3 minuty, a następnie lodowatą. Dzięki temu zyskają wyjątkowy kolor. Następnie należy je posiekać w paski. Pomidorki pokrój w kosteczkę. Teraz podsmaż cebulę z czosnkiem a następnie przełóż je do garnka. Warzywa smaż do miękkości i również dokładaj do garnka. Duś wszystko na małym ogniu przez 8 minut i po wystudzeniu dodaj pomidory oraz pietruszkę, jajka, mąkę oraz przyprawy. Całość wymieszaj i przełóż do blaszki uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz tort w 180 stopniach przez 60 minut.

Tort z mascarpone i szparagami

Co kupić?

  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 4 jajka
  • 1 gałązka bazylii
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g szpinaku
  • pół kg sera mascarpone
  • 8 dag startego parmezanu
  • 15 dag fasoli szparagowej
  • 15 dag zielonego groszku
  • sól

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Umyć cukinię, pokroić wzdłuż na pół, potem każdą połowę poprzecznie na cienkie plasterki . Obciąć końce fasoli, duże strąki przeciąć na pół. Szpinak umyć.
Rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę ok. 4 min. Dodać cukinię i fasolę, gotować, mieszając od czasu do czasu, ok. 6 minut. Dodać czosnek, a po 1 min. zdjąć patelnię z ognia.

Tort sałatkowy

Co kupić?

  •  10 ziemniaków
  • 5 marchewek
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 250 g wędzonego żółtego sera
  • duży słoik pieczarek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula dymka
  • słoik majonezu
  • przyprawa gyros, sól i pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę z ziemniakami ugotuj bez obierania do miękkości i po wystudzeniu obierz je i pokrój w kostkę. Kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałki, następnie przypraw do smaku i odstaw do lodówki na godzinę po czym usmaż na patelni. Z kolei ogórki kiszone pokrój drobno, a ser zetrzyj. Na tortownicę wyłóż folię i zacznij układać produkty warstwowo. Najpierw pieczarki, koperek, ziemniaki, majonez, kurczak, majonez,marchewka, majonez i żółty ser. Każdą z warstw możesz dodatkowo przycisnąć, aby się wszystko zmieściło. Teraz zawiń całość w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin. Odwróć tortownicę do góry nogami i gotowe.

Tort z cukinii

Co kupić?

  • 2 jajka
  •  1 cebula
  • 20 dag startego sera żółtego
  • oliwa z oliwek
  •  masło
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • chleb

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę pokrój drobno, dodaj przyprawy i  podsmaż na oliwie do miękkości. Blaszkę należy wysmarować masłem i zacząć wykładać ją pokrojoną cukinią w plasterki. Wyłóż ją zarówno na brzeg jak i spód. Teraz dorzuć warzywa i przykryj startym serem. Na sam wierzch pokrusz chleb i zalej roztrzepanymi jajkami.Piecz tort przez 30 minut w 200 topniach.

Tort kanapkowy

Co kupić?

  • 1 paczka chleba tostowego – 16 kromek
  • 150 g wędzonego łososia
  • 3 kubeczki serka czosnkowego lub śmietankowego
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 szklanka rukoli
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 i 1/2 łyżki musztardy
  • 1 liść sałaty
  • 100 g szynki
  • do dekoracji: szczypiorek, rzodkiewki, świeże ogórki, koperek lub natka pietruszki, cytryna

Przygotowanie:

Zaczynamy od obkrojenia ze skórki chleba tostowego. Pierwsze cztery kromki posmaruj serkiem i chrzanem. Zacznij układać je w kwadrat najlepiej na półmisku. Następnie połóż łososia, dodaj sok z cytryny i koperek. Teraz przykryj to kolejnymi kromkami wysmarowanymi serkiem, ale tym razem dodaj rukolę i pokrojone jajka. Dodaj warstwę majonezu. Następne 4 kromki smarujemy majonezem i musztardą oraz dodajemy pokrojoną szynkę. Na sam wierz naszego tortu wyłóż sałatę i posmaruj musztardą oraz majonezem. Na wierzch połóż plasterki rzodkiewki, ogórka, łososia, koperku i sok z cytryny. Przechowuj w lodówce.

Tort tostowy z pastą jajeczną

Co kupić?

pasta jajeczna:

  • jajka ugotowane na twardo – 6 szt.
  • szczypiorek – ½ pęczka
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • majonez – 1 łyżka
  • serek śmietankowy – 1 łyżka
  • rzeżucha
  • sól
  • pieprz

pasta łososiowa:

  • łosoś wędzony – 100 g
  • cytryna – ½ szt.
  • majonez – 1 łyżka
  • serek śmietankowy – 3 łyżki
  • kolendra – ¼ pęczka
  • koperek – ¼ pęczka
  • kapary – 12 szt.
  • sól
  • pieprz

tort:

  • chleb tostowy – 16 kromek
  • serek śmietankowy – 1,5-2 opakowania
  • zielony ogórek – ¼ szt.
  • rzodkiewki – 4 szt.
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • pomidorki koktajlowe – 4-5 szt.
  • rzeżucha

Przygotowanie:

Jajka należy pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać ze szczypiorkiem oraz rzeżuchą, musztardą, majonezem i serkiem. Dopraw to do smaku i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj pastę łososiową –  pokrój łososia, kolendrę oraz koperek i wymieszaj to z sokiem z cytryny, majonezem, serkiem, kaparami oraz przyprawami. Teraz przyszła pora na złożenie tortu. Obkrój chleb ze skórek i zacznij od układania 4 kromek w kwadrat. Posmaruj je pastą jajeczną, dodaj kolejne 4 kromki i posmaruj je pastą łososiową. Powtarzaj czynności.  Udekoruj tort masą zrobioną z serka śmietanowego, soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Smaruj z wierzchu oraz po bokach, a na samą górę dodaj rzeżuchę, pomidorki, rzodkiewki i ogórek.

zobacz również:

Farfalle różne przepisy na dania z makaronem kokardki

Dania z makaronu – różne przepisy czyli makaron inaczej

Makaron ryżowy – przepisy na smaczne dania

Mięso mielone – przepisy na dania z mielonego, co zrobić z mielonego mięsa?

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.