Torty warzywne i kanapkowe z tostów – różne przepisy na wytrawne torty! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Torty warzywne i kanapkowe z tostów – różne przepisy na wytrawne torty!

13 marca 2022, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Tort… słysząc to słowo macie zapewne przed oczami pyszne ciasto z lukrem, ozdobami i czekoladą? A co powiecie na warzywny tort? Co prawda nazwa może być myląca, ale pomyślcie tylko jakie to musi być pyszne ! Przygotowałam dla Was kilka najlepszych przepisów. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wasze wrażenia.

Tort naleśnikowy

Co kupić?

  • 250 g żółtego sera
  • 3 twarde pomidory
  • 2 jajka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka mąki
  • niepełna szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zmiksuj mleko, wodę, jajka oraz odrobinę soli. Masę odstaw na 30 minut, a po upływie tego czasu usmaż z niej naleśniki. Warzywa kroimy na kostkę lub paski i mieszamy ze sobą. Teraz zacznij wykładać do tortownicy nasz warzywny tort. Najpierw połóż papier do pieczenia, potem naleśnik, starty ser, warzywa, przyprawy i znowu naleśnik. Piecz tort przez 25 minut w 180 stopniach.

Tort warzywny

Co kupić?

  • 2 cukinie zielone
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • 200 g jarmużu krojonego
  • pomidorki suszone z zalewy 7 szt.
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 g pieprzu
  • 12 g  ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • masło

Przygotowanie:

Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj, a marchewkę, selera, cukinię oraz pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach. Cukinię musisz posypać solą, odstawić na 15 minut po czym odcedzić z wody. Z kolei jarmuż musisz oczyścić ze zgrubiałych części i zalać wrzątkiem na 3 minuty, a następnie lodowatą. Dzięki temu zyskają wyjątkowy kolor. Następnie należy je posiekać w paski. Pomidorki pokrój w kosteczkę. Teraz podsmaż cebulę z czosnkiem a następnie przełóż je do garnka. Warzywa smaż do miękkości i również dokładaj do garnka. Duś wszystko na małym ogniu przez 8 minut i po wystudzeniu dodaj pomidory oraz pietruszkę, jajka, mąkę oraz przyprawy. Całość wymieszaj i przełóż do blaszki uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz tort w 180 stopniach przez 60 minut.

Tort z mascarpone i szparagami

Co kupić?

  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 4 jajka
  • 1 gałązka bazylii
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g szpinaku
  • pół kg sera mascarpone
  • 8 dag startego parmezanu
  • 15 dag fasoli szparagowej
  • 15 dag zielonego groszku
  • sól

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Umyć cukinię, pokroić wzdłuż na pół, potem każdą połowę poprzecznie na cienkie plasterki . Obciąć końce fasoli, duże strąki przeciąć na pół. Szpinak umyć.
Rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę ok. 4 min. Dodać cukinię i fasolę, gotować, mieszając od czasu do czasu, ok. 6 minut. Dodać czosnek, a po 1 min. zdjąć patelnię z ognia.

Tort sałatkowy

Co kupić?

  •  10 ziemniaków
  • 5 marchewek
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 250 g wędzonego żółtego sera
  • duży słoik pieczarek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula dymka
  • słoik majonezu
  • przyprawa gyros, sól i pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę z ziemniakami ugotuj bez obierania do miękkości i po wystudzeniu obierz je i pokrój w kostkę. Kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałki, następnie przypraw do smaku i odstaw do lodówki na godzinę po czym usmaż na patelni. Z kolei ogórki kiszone pokrój drobno, a ser zetrzyj. Na tortownicę wyłóż folię i zacznij układać produkty warstwowo. Najpierw pieczarki, koperek, ziemniaki, majonez, kurczak, majonez,marchewka, majonez i żółty ser. Każdą z warstw możesz dodatkowo przycisnąć, aby się wszystko zmieściło. Teraz zawiń całość w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin. Odwróć tortownicę do góry nogami i gotowe.

Tort z cukinii

Co kupić?

  • 2 jajka
  •  1 cebula
  • 20 dag startego sera żółtego
  • oliwa z oliwek
  •  masło
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • chleb

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę pokrój drobno, dodaj przyprawy i  podsmaż na oliwie do miękkości. Blaszkę należy wysmarować masłem i zacząć wykładać ją pokrojoną cukinią w plasterki. Wyłóż ją zarówno na brzeg jak i spód. Teraz dorzuć warzywa i przykryj startym serem. Na sam wierzch pokrusz chleb i zalej roztrzepanymi jajkami.Piecz tort przez 30 minut w 200 topniach.

Tort kanapkowy

Co kupić?

  • 1 paczka chleba tostowego – 16 kromek
  • 150 g wędzonego łososia
  • 3 kubeczki serka czosnkowego lub śmietankowego
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 szklanka rukoli
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 i 1/2 łyżki musztardy
  • 1 liść sałaty
  • 100 g szynki
  • do dekoracji: szczypiorek, rzodkiewki, świeże ogórki, koperek lub natka pietruszki, cytryna

Przygotowanie:

Zaczynamy od obkrojenia ze skórki chleba tostowego. Pierwsze cztery kromki posmaruj serkiem i chrzanem. Zacznij układać je w kwadrat najlepiej na półmisku. Następnie połóż łososia, dodaj sok z cytryny i koperek. Teraz przykryj to kolejnymi kromkami wysmarowanymi serkiem, ale tym razem dodaj rukolę i pokrojone jajka. Dodaj warstwę majonezu. Następne 4 kromki smarujemy majonezem i musztardą oraz dodajemy pokrojoną szynkę. Na sam wierz naszego tortu wyłóż sałatę i posmaruj musztardą oraz majonezem. Na wierzch połóż plasterki rzodkiewki, ogórka, łososia, koperku i sok z cytryny. Przechowuj w lodówce.

Tort tostowy z pastą jajeczną

Co kupić?

pasta jajeczna:

  • jajka ugotowane na twardo – 6 szt.
  • szczypiorek – ½ pęczka
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • majonez – 1 łyżka
  • serek śmietankowy – 1 łyżka
  • rzeżucha
  • sól
  • pieprz

pasta łososiowa:

  • łosoś wędzony – 100 g
  • cytryna – ½ szt.
  • majonez – 1 łyżka
  • serek śmietankowy – 3 łyżki
  • kolendra – ¼ pęczka
  • koperek – ¼ pęczka
  • kapary – 12 szt.
  • sól
  • pieprz

tort:

  • chleb tostowy – 16 kromek
  • serek śmietankowy – 1,5-2 opakowania
  • zielony ogórek – ¼ szt.
  • rzodkiewki – 4 szt.
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • pomidorki koktajlowe – 4-5 szt.
  • rzeżucha

Przygotowanie:

Jajka należy pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać ze szczypiorkiem oraz rzeżuchą, musztardą, majonezem i serkiem. Dopraw to do smaku i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj pastę łososiową –  pokrój łososia, kolendrę oraz koperek i wymieszaj to z sokiem z cytryny, majonezem, serkiem, kaparami oraz przyprawami. Teraz przyszła pora na złożenie tortu. Obkrój chleb ze skórek i zacznij od układania 4 kromek w kwadrat. Posmaruj je pastą jajeczną, dodaj kolejne 4 kromki i posmaruj je pastą łososiową. Powtarzaj czynności.  Udekoruj tort masą zrobioną z serka śmietanowego, soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Smaruj z wierzchu oraz po bokach, a na samą górę dodaj rzeżuchę, pomidorki, rzodkiewki i ogórek.

zobacz również:

Farfalle różne przepisy na dania z makaronem kokardki

Dania z makaronu – różne przepisy czyli makaron inaczej

Makaron ryżowy – przepisy na smaczne dania

Mięso mielone – przepisy na dania z mielonego, co zrobić z mielonego mięsa?

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz