Farfalle różne przepisy na dania z makaronem kokardki
Makaron kokardki farfalle to rewelacyjna podstawa do dań kuchni włoskiej czy różnorodnych sałatek. Najsmaczniejszy jest z pszenicy durum, przez co ma nieco twardszą, bardziej zbitą konsystencję. Makarony z pszenicy durum są zdrowszą alternatywą dla tych wykonywanych ze zwykłej pszenicy. Mąka durum jest bogatsza w białko, tłuszcze i składniki mineralne. Niepodważalną zaletą makaronu farfalle jest jego kształt, dzięki któremu serwowane potrawy zachwycą także pod względem wizualnym. Z wykorzystaniem makaronu farfalle można wykonać różnorodne dania.
Farfalle z szynką i szpinakiem
Składniki:
– 350 g makaronu farfalle
– oliwa z oliwek
– 300 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
– 150 g szynki, cienko krojonej
– 4 szalotki, cienko pokrojone
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 80 ml (1/3 szklanki) białego wina
– 80 ml (1/3 szklanki) śmietany
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
– 100 g małych liści szpinaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować w dużym rondlu i odsączyć. Patelnię spryskać oliwą, podsmażyć pieczarki, mieszając od czasu do czasu (ok. 5 min.). Dodać szynkę, szalotkę i czosnek i smażyć, mieszając (ok. 2 min.). Dodać wino i gotować na wolnym ogniu, aż prawie odparuje. Dodać śmietanę i gotować ok. 2 min., aż sos lekko zgęstnieje. Dodać sos, pietruszkę i szpinak do makaronu. Podrzucać, aż szpinak zwiędnie. Doprawić pieprzem. Podzielić na talerze.
Farfalle z rukolą i fetą
Składniki:
– 400 g makaronu farfalle
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– ½ łyżeczki ostrych płatków czerwonej papryki
– ½ szklanki posiekanej świeżej bazylii
– 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny oraz sok
– 1 kubek rozdrobnionego sera feta
– ⅓ szklanki grubo startej parmezanu
– 4 filiżanki rukoli
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Rozgrzać oliwę z oliwek na małej patelni, dodać czosnek i płatki chili i smażyć kilka minut. W misce wymieszać bazylię, skórkę z cytryny, fetę i parmezan. Makaron odcedzić i wrzucić do garnka, rezerwując ½ szklanki wody z gotowania makaronu. Dodać rukolę, a następnie mieszaninę z patelni oraz miseczki. Dodać sól do smaku i obficie posypać pieprzem oraz wodę z makaronu, dodać sok z cytryny. Podawać, posypując dodatkowym parmezanem.
Farfalle z kapustą i boczniakami
Składniki:
– 300 g makaronu farfalle
– 300 g boczniaków ostrygowatych
– 300 g kapusty
– 3 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 100 ml oleju słonecznikowego
– sól
– 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
– pietruszka
– koper
Przygotowanie:
Obrać cebulę i pokroić w półpierścienie. Wlać trochę oleju do rondla lub patelni, podsmażyć cebulę na złoty kolor. Pokroić białą kapustę w kostkę i dodać do rondla ze smażoną cebulą. Wymieszać i smażyć razem. Wlać odrobinę wody do rondla i dalej smażyć, przykrywając pokrywką. Ząbki czosnku pokroić drobno, umyć boczniaki i też drobno pokroić. Dodać do cebuli i smażyć do miękkości. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedzić, dodaj do rondla z kapustą i cebulą. Dodać drobno posiekane świeże zioła, sól i przyprawy do smaku. Wymieszać wszystkie składniki.
Farfalle z dynią i serem
Składniki:
– 150 g makaronu farfalle
– 200 g dyni
– 1 cebula
– 200 ml śmietany
– 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
– 30 g masła
– 50 g sera
– 0,5 łyżeczki musztardy
– 3 ząbki czosnku
– sól
– czarny pieprz
– pietruszka
– 50 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W głębokiej patelni z oliwą z oliwek usmażyć 3 obrane ząbki czosnku i wyjąć. Umyć dynę, oczyścić ze skórki i nasion, pokroić na średniej wielkości kostki. Wrzucić na patelnię po smażeniu czosnku. Smażyć do miękkości. Dodać cebulę pokrojoną na małe kostki. Podsmażać razem do miękkości. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do warzyw na patelni. Wymieszać. W małym rondlu lub na patelni rozpuścić kawałek masła, dodać łyżkę mąki pszennej i musztardę. Szybko wymieszać uzyskując jednolitą konsystencję. Ciągle mieszając sos, wlać śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, dodać starty twardy ser i przyprawy. Wymieszać sos serowy i dodać do farfalle z warzywami. Delikatnie wymieszać. Podawać ozdobione świeżymi ziołami.
Farfalle z kurczakiem i fetą
Składniki:
– 500 g makaronu farfalle
– 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
– 2 x 250 g piersi z kurczaka, cienko pokrojonych
– 50 g masła
– 2 pory, cienko pokrojone
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 375 ml (1 1/2 szklanki) śmietany
– 1 cytryna
– 100 g (1/2 szklanki) fety perskiej (marynowanej), pokruszonej
– 1/4 szklanki liści estragonu, grubo posiekanych
– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Ugotować makaron, odcedzić, a następnie wymieszać z 1 łyżką oleju. Podgrzać pozostałe 2 łyżki oleju w dużym rondlu, dodać kurczaka i smażyć ok. 5 min. do uzyskania jasnego złotego koloru. Doprawić solą i pieprzem, a następnie przenieść na talerz. Rozpuścić masło w patelni, dodać pory i czosnek i smażyć często mieszając, przez 15 min. do miękkości. Wymieszać ze śmietaną i gotować 8 min. Dodać kurczaka i makaron, gotować 2 min., dodać skórkę z cytryny, fetę i zioła. Doprawić.
Farfalle z łososiem i pomidorami
Składniki:
– 2 szklanki makaronu farfalle
– 1 ½ szklanki fileta z łososia pokrojonego w małe kostki
– 3 szklanki pokrojonych pomidorów
– 1 szklanka pomidorów koktajlowych
– 1 szklanka oliwek zielonych lub czarnych
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 zmiażdżone ząbki czosnku
– 1 czerwone chili, drobno posiekane
– 4 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
– sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć czosnek i chili, dodać pokrojone pomidory i pomidory koktajlowe, wymieszać i gotować na wolnym ogniu (bez przykrycia) przez około 10-15 min. Dodać łososia, oliwki i natkę pietruszki, doprawić do smaku i gotować kilka minut. Zdjąć sos z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na bok. Odcedzić makaron i wrzucić go z powrotem do tego samego rondla. Do makaronu wlać sos i delikatnie wymieszać, udekorować świeżo posiekaną natką pietruszki.
Farfalle z kurczakiem i cukinią
Składniki:
– 500 g makaronu farfalle
– 1 filet z piersi kurczaka
– 1 mała zielona cukinia
– 1 mała żółta cukinia lub kabaczek
– 1 cytryna, sok i skórka
– 200 g zielonego groszku
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę. Cukinię pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać pierś kurczaka i lekko zrumienić z każdej strony. Dodać cukinię i smażyć jeszcze 3-5 min. Na koniec dodać groszek, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smażyć 1 min. Dodać odcedzony makaron i wymieszać.
Farfalle z shitake nadziewanymi mięsem mielonym
Składniki:
– 8 grzybów shitake
– 100 g mięsa mielonego
– 150 g makaronu farfalle
– 5 ząbków czosnku
– 1 łyżeczka chilli w proszku
– 2 łyżki oleju
– 1 żółtko
Sos:
– 100 g sera gorgonzoli
– 10 g masła
– ok. 80 ml mleka
– garść listków szałwii
– przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby umyć i odciąć nóżki. Dwa z nich oraz wszystkie odcięte nóżki posiekać w małą kostkę. Mięso mielone podsmażyć na suchej patelni, dodać olej, wrzucić posiekane grzyby, chilli, obrany i wyciśnięty czosnek, sól do smaku. Dusić ok. 10 min. na średnim ogniu, stale mieszając. Mięso przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wymieszać z 1 żółtkiem. Kapelusze grzybów ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Z mięsa formować w dłoniach małe luźne gałeczki. Każdą gałeczkę ułożyć na środku kapelusza i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15 min. Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić. Do rondelka wlać mleko, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać masło oraz ser gorgonzola. Powoli podgrzewać stale mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Na koniec dodać porwane w palcach listki szałwii, świeżo mielony pieprz i ewentualnie sól do smaku. Wszystko wymieszać i zdjąć z ognia. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, nakładać na talerz, a na wierzchu kłaść nadziewane kapelusze grzybów.
Farfalle z pomidorami
Składniki:
– ½ opakowania makaronu farfalle
– 4 pomidory
– 1 czerwona cebula
– 2 filety z piersi kurczaka
– olej
– sól i pieprz
– przyprawa do kurczaka
– świeże oregano
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć z przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Makaron, pomidory i kurczaka wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać posiekanym oregano.
Farfalle z warzywami
Składniki:
– 2 szklanki ugotowanego makaronu farfalle
– kilka listków świeżej bazylii
– zielone szparagi
– zielony groszek z puszki
– groszek cukrowy (garść)
– pół małej czerwonej papryki
– odrobina startego na płatki parmezanu
– sos pomidorowy (2-3 łyżki)
Przygotowanie:
Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na durszlaku i polać oliwą żeby się nie posklejał. Pokroić paprykę, utrzeć parmezan, odcedzić groszek z puszki i umyć groszek cukrowy. Podgrzać sos pomidorowy ze słoiczka, kartonu albo przyrządzić sos instant. Ugotować szparagi. Wszystko wymieszać w garnku. Na talerzu posypać makaron parmezanem i bazylią.
Farfalle z suszonymi pomidorami
Składniki:
– 300 g makaronu farfalle
– 1 szklanka nasion słonecznika
– 1 mała papryczka chili
– 1 słoik pomidorów suszonych
– 2 łyżki oleju z pomidorów z samego dna wraz z ziołami
– 150 g oliwek zielonych
Sos:
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki ketchupu
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ziarna słonecznika równomiernie rozsypać na blasze. Czas prażenia ok. 5 min. Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną papryczkę chili. Po około 2 min. dodać pokrojone w paski pomidory suszone i oliwki również pokrojone na mniejsze części. Następnie na patelnię dodać makaron i słonecznik. Wymieszać wszystkie składniki na sos i dodać do makaronu. Wszystko wymieszać i podgotować.
Farfalle z kozim serem
Składniki:
– 300 g makaronu farfalle
– 90 ml chudego mleka
– 150 g chudego, miękkiego sera koziego
– 2 łyżeczki świeżego estragonu, drobno posiekanego
– 2 cebule dymki, drobno posiekane
– 2-3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podgrzać mleko w rondelku, na małym ogniu, dodać do niego ser, rozdrobnić go, mieszać, aż się rozpuści, i natychmiast zdjąć z ognia. Nie wolno dopuścić do wrzenia, żeby nie porobiły się grudki. Dodać estragon i cebulkę dymkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Starannie odlać makaron i przełożyć na półmisek. Polać sosem serowym i dobrze wymieszać. Posypać orzechami i podawać.
Farfalle z truskawkami
Składniki:
– 1 kg truskawek
– 300 g makaronu farfalle
– 1 kostka twarogu
– 50-100 g cukru
– cukier waniliowy
Przygotowanie:
Makaron ugotować al’dente. Truskawki opłukać, odszypułkować i rozgnieść tłuczkiem z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Ilość cukru jest bardzo indywidualna, w zależności jakie okazy nam się trafią i jak bardzo słodko lubimy jeść. Pokruszyć twaróg na makaron i wyłożyć zgniecione truskawki.
Sałatka farfalle z tuńczykiem
Składniki:
– 100 g makaronu farfalle
– 6 łyżek lekkiego majonezu
– 2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
– 2 łyżki stołowe posiekanych świeżych liści bazylii lub 1 łyżeczka suszonych
– 1 drobno posiekany czosnek
– 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
– 2 puszki tuńczyka
– 1 opakowanie mrożonej zielonej fasolki
– 2 szklanki pomidorów cherry lub pomidorów winogronowych
– 1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić i płukać zimną wodą, aż całkowicie ostygnie. Wymieszać majonez, ocet, bazylię, czosnek i pieprz w dużej misce. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Sałatka farfalle z kurczakiem
Składniki:
– 1 opakowanie makaronu farfalle
– 4 ugotowane piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
– 1 szklanka selera naciowego, pokrojonego w plastry
– paczka mrożonego groszku
– 1 i 1/2 szklanki dressingu typu Caesar
– tarty świeży parmezan
– liście sałaty rzymskiej
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć i ostudzić. Dodać kurczaka, seler, cebulę i mrożony groszek (rozmrożony). Dodać dressing i dobrze wymieszać. Zetrzeć parmezan i delikatnie wymieszać. Podawać na liściach sałaty rzymskiej.
Sałatka farfalle z boczkiem
Składniki:
– 250 g makaronu farfalle
– 5 plastrów boczku
– 1 szklanka pokrojonych pomidorów
– 3 drobno posiekane zielone cebule
– 1 szklanka majonezu
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Podsmażyć pokrojony boczek. Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić i dobrze spłukać zimną wodą. W dużej misce wymieszać majonez, ocet, pomidory, zieloną cebulę, sól i pieprz. Dodać boczek, a następnie makaron. Przyprawić do smaku. Podawać natychmiast lub przykryć i schłodzić.
zobacz również:
Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły
Szybki obiad w 15 minut – dania i przepisy
Przepisy na dania na parze
Kurki – różne dania z kurkami, przepisy i pomysły