Dania z makaronu – różne przepisy czyli makaron inaczej

24 października 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

 

Tak prosty, a tak bardzo go lubimy. Tak bardzo, że jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie. Makaron – bo o nim mowa – jest spożywany pod każdą szerokością geograficzną, a w Polsce zyskuje coraz więcej prawdziwych miłośników.

Makaron, który znamy pod dzisiejszą postacią, Włochy zawdzięczają Arabom. Ten nomadyczny lud musiał znaleźć sposób, aby przechowywać przez wiele miesięcy podatną na zepsucie żywność. Arabowie zaczęli więc suszyć surowe ciasto na słońcu, dzięki czemu mieli zawsze pod ręką niemalże gotowy posiłek. W okresie ekspansji muzułmanów na południe Europy, ten „arabski susz” został sprowadzony na Sycylię, skąd trafił do pozostałych regionów dzisiejszych Włoch.

Porcja ugotowanego makaronu 100 g zawiera: węglowodany złożone (skrobię) – 70%-75%, białka – 10-13%, wodę – 12%, błonnik – 2-3%, a także witaminy B1, B2 i PP oraz sole mineralne. Witaminy B1, B2 i PP nie tylko wspomagają trawienie, ale też mają wpływ na nasze dobre samopoczucie. Zawartość błonnika w makaronie to Spaghetti z zielonymi szparagamiświetna informacja dla chcących zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto 100 g makaronu dostarczy nam 79 mg potasu, 13 mg magnezu, 11 mg wapnia, 1,6 mg żelaza. Magnez sprzyja właściwej pracy mózgu, a także hamuje apetyt na słodycze.

Podczas gotowania makaronu niektóre składniki odżywcze rozkładane są w podwyższonej temperaturze, głównie część skrobi, białek, fosfor i witamina B1. Część z nich przechodzi do wody, dlatego też warto wodę z makaronu użyć jako bazy do sosu.

 

We Włoszech istnieje ponad 350 rodzajów makaronu. Do każdego z nich w zależności od kształtu dobiera się odpowiedni sos – gładki sos najlepiej smakuje z długimi makaronami, cięższe łączy się z zaginanymi).

  1. Spaghetti zazwyczaj serwuje się z sosem bolońskim, linguine (płaskie spaghetti) podaje się z owocami morza.
  2. Do zup pasują farfalline (kokardki) i ditalini (krótkie rurki).
  3. Tagliatelle i fettuccine (wstążki różnej szerokości) podawane są zazwyczaj z sosami na bazie sera lub pomidorów.
  4. Penne i fusili (świderki) podaje się z sosami śmietanowymi.
  5. Do zapiekania warto wykorzystać lasagne, cannelloni (duże rurki) bądź conchiglioni (duże muszle).

Szybki makaron bologneseCzas gotowania makaronu zależy od jego składu i rodzaju. Typowy włoski makaron z mąki pszennej gotuje się około 8-12 minut, a z mąki z pełnego ziarna 12-15 minut. Świeży makaron potrzebuje znacznie mniej czasu – zazwyczaj 3-5 minut. Do wody nie dodajemy oliwy! To częsty błąd – uniemożliwia wchłanianie sosu, a przez to potrawa traci na smaku. Dodawać można ją tylko do gotujących się płatów lasagne. Sklejaniu zapobiegniemy, co kilka minut mieszając makaron. Tuż przed końcem gotowania do garnka można dodać szklankę zimnej wody, aby przerwać wrzenie. Makaron należy odcedzić, ale odradza się przelewanie go wodą – w ten sposób wypłukuje się skrobię, która nadaje mu sprężystość i smak.

Makaron daje nam w kuchni ogromne możliwości. Znakomicie komponuje się z wieloma różnymi składnikami. Liczbę potraw, które można przyrządzić z jego pomocą, ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Może być głównym składnikiem dania, ale także jednym z wielu dodawanych do sałatki, zupy czy zapiekanki. Wspaniale smakuje podawany na słodko, z owocami lub białym serem i miodem, ale też z mięsem, rybami, serwowany w towarzystwie sosów, a nawet solo, polany jedynie oliwą. Trudno znaleźć składnik, który nie pasowałby do makaronu. Możemy podać go zarówno na wykwintną kolację, na przykład ze szparagami i wędzonym łososiem, jak i na prosty szybki obiad – z serem czy pomidorami. Najwięksi wielbiciele mogą go zjeść nawet na śniadanie, gotując zupę mleczną z makaronem.

Makaron z brokułami i serem

Składniki:
– makaron świderki – 400 g
– Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr – 1 opakowanie
– brokuł – 1 sztuka
_mak1– cebula – 1 sztuka
– serek topiony – 0,5 opakowania
– mąka – 1 łyżka
– starty żółty ser – 200 g
– pieprz ziołowy
– olej
– mleko -250 ml
– śmietanka – 50 ml

Przygotowanie:
Umyte brokuły podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu zahartuj w zimnej wodzie. Pozostaną jędrne i zielone. Makaron ugotuj al dente. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju. Wrzuć do niej różyczki brokułów i razem przesmaż. W osobnej misce rozrób przy pomocy rózgi mleko, śmietankę i Fix Knorr. W ten sposób powstanie odpowiednio doprawiony sos o właściwej konsystencji. Do gotującego się dania dodaj powstały sos i serek topiony. Wymieszaj dokładnie, zagotuj i pozostaw na ogniu jeszcze kilka minut. Na talerze nałóż ugotowany makaron i obficie polej go sosem. Posyp startym serem i posiekaną natką pietruszki.

Makaron Fusilli z karczochami

Autor: Damian Dragański

Składniki:
– 200 g makaronu Fusilli
– pół słoika serc karczochów
_mak2– pół słoika suszonych pomidorów w oleju
– 25 g szynki parmeńskiej
– oliwa extra virgin
– sól, pieprz
– 25 g rukoli
– ser parmigiano regiano
– 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na oliwie przesmażamy czosnek, dodajemy karczochy i pomidory. Chwilę dusimy. Mieszamy z makaronem.

Makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową
Autor: Dzi

Składniki:
– 400 g makaronu lo mein lub innego w stylu azjatyckim
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
– 3 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
_mak3– 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
– 400 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paseczki
– 1 szklanka pokrojonej w cienkie plasterki czerwonej papryki
– 1 szklanka marchewki pokrojonej w zapałki
– 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
– 1/4 szklanki masła orzechowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1/2 szklanki ciepłej wody
– 1/2 szklanki posiekanej dymki
Do podania:
– posiekane listki kolendry
– uprażone na suchej patelni i posiekane orzeszki ziemne

Przygotowanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. W woku lub dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju, włóż czosnek, imbir i papryczkę chili, po czym smaż często mieszając przez 1-2 minuty, aż poczujesz intensywny aromat czosnku i imbiru. Dodaj polędwiczkę i smaż mieszając kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Przełóż zawartość patelni, najlepiej łyżką cedzakową, do małej miseczki. Do patelni wlej pozostałą łyżkę oleju, włóż paprykę, marchew i fasolkę i smaż mieszając przez 2-3 minuty, aż warzywa będą usmażone, ale wciąż chrupiące. Przełóż je łyżką cedzakową do miski z wieprzowiną. Następnie do patelni włóż ugotowany makaron i podsmaż go przez 1-2 minuty, tylko w celu odgrzania. Wmieszaj masło orzechowe, sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, ocet ryżowy i wodę, po czym smaż jeszcze przez minutę lub dwie, aż powstanie jednolity sos (dolej łyżkę lub dwie wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty).
Zdejmij patelnię z ognia i dodaj wieprzowinę z warzywami wraz z posiekaną dymką, po czym dokładnie wymieszaj tak by wszystko było równomiernie pokryte sosem. Wyłóż do miseczek i podawaj danie posypane kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Makaron z delikatną cukinią i bakłażanem
Autor: jmwg

Składniki:
– 350 g makaronu pióra
– 300 g bakłażana
_mak4– 300 g cukinii
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 400 g dojrzałych pomidorów
– pęczek bazylii
– 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżki startego parmezanu
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Bakłażany umyj, obetnij końcówki i pokrój na grube zapałki. Umieść je na sicie, posyp odrobiną soli i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie umyj cukinie, odetnij końcówki i pokrój je na zapałki. Zblanszuj pomidory, obierz ze skórki, wyjmij pestki i posiekaj pozostały miąższ. Odciśnij nadmiar soku. Czosnek obierz ze skórki i zmiażdż. Bazylię umyj, delikatnie osusz i porwij na kawałki.
Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie do chwili aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij czosnek. Dodaj bakłażan, cukinię i smaż – następnie dodaj pomidory, sól i pieprz, podsmażaj przez ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj bazylię.
Ugotuj makaron i gdy będzie ‘al dente’ odcedź go i odsącz. Dodaj sos oraz starty parmezan; podawaj gorące.

Makaron z brokułami i pomidorami
Autor: jmwg

Składniki:
– 350 g makaronu muszelki
– 800 g brokułów
_mak5– 200 g dojrzałych pomidorów
– 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 30 g sera typu feta
– 1 ząbek czosnku
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Brokuły podziel na różyczki, odetnij łodygi. Dokładnie umyj w zimnej wodzie i je osusz. Czosnek obierz i delikatnie zmiażdż.
Zblanszuj pomidory, zdejmij skórkę i wyjmij pestki. Miąższ pokrój na paski. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron; na pięć minut przed odcedzeniem makaronu dodaj do wody różyczki brokułów.
W międzyczasie przygotuj sos: w garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż ząbek czosnku na złoty kolor. Dodaj pokrojone w paski pomidory, dopraw szczyptą soli i pieprzu i duś przez kilka minut. Odcedź makaron i brokuły, dodaj do sosu i posyp pokruszoną fetą.

Makaron z pesto
Autor: beatriczenkiczen

Składniki:
– 30 g świeżych listków bazylii wraz z miękkimi łodyżkami (1 doniczka bazylii)
– 1 ząbek czosnku
– 15 g orzeszków piniowych lub włoskich
_mak6– 40 ml oliwy z oliwek
– sól
– ewentualnie tarty parmezan/cheddar
– 2 porcje makaronu np.linguine lub pełnoziarnistego tagliatelle

Przygotowanie:
Przygotowujemy makaron według wskazań na opakowaniu. Listki bazylii wraz z łodyżkami myjemy, osuszamy i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i orzeszkami pinii/włoskimi blendujemy na papkę. Można również użyć moździerza. Do gotowej papki dodajemy oliwę i delikatnie solimy. Gotowy sos szybko łączymy z makaronem, tak aby był on cały oblepiony pesto. Wierzch dania można posypać tartym serem.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
Autor: beatriczenkiczen

Składniki:
– 130-180 gr tuńczyka z puszki w sosie własnym (może być też z wody, w oleju)
_mak7– 200 gram szpinaku
– ząbek czosnku
– sól/pieprz
– makaron dla 2 osób
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy makaro, według wskazań na opakowaniu. W między czasie na patelnię wrzucamy mrożony szpinak, tuńczyka z zalewą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy szpinak się rozmrozi i podgrzeje razem z rybą, a makaron będzie ugotowany al dente – dodajemy go do patelni, mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły i makaron był ładnie oblepiony tuńczykiem i szpinakiem. Doprawiamy sola i pieprzem.

Makaron z brokułami i kurczakiem

Autor: KasiekK

Składniki:
– około 200 g makaronu tasiemka walcowana z mąki z pełnego przemiału
– 3 ząbki czosnku;
_mak8– oliwa z oliwek;
– pierś z kurczaka;
– 1 brokuł;
– 1 mała cebulka;
– sól i pieprz do smaku;
– około 1 łyżki listków bazylii;
– ewentualnie ser żółty.

Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente. W międzyczasie ugotować również różyczki brokuła. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do zarumienionej cebuli, przyprawić i smażyć do czasu, aż się lekko zarumieni.
Ciepły makaron połączyć z kurczakiem i różyczkami brokuła. Ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę oliwy i doprawić. Posypać bazylią i wymieszać. Można również posypać startym serem.

Makaron z rybą i kaparami

Składniki:
– 2 filety rybne
– ¼ kg makaronu nitki
– pieprz i sól
_mak9– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3 łyżki masła
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
– 3 łyżki kaparów
– 1/2 cytryny
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki

Przygotowanie:
Filety doprawić solą i pieprzem, nadać okrągły kształt. 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek roztopić w dużej patelni i usmażyć rybę. Zdjąć z patelni. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć czosnek, wlać wino, dodać kapary i sok z cytryny. Gotować, aż sos zmniejszy objętość o 1/3 (około 5 min.). Zdjąć z ognia, dodać pozostałe 2 łyżki masła. Wymieszać ze świeżą pietruszką. Przełożyć na talerze. Na wierzchu makaronu położyć rybę, polać sosem.

Makaron z brukselką i boczkiem
Autor: iwa643

Składniki:
– 2 szklanki makaronu świderki,
_mak10– 15 dag brukselki,
– 1 łyżeczka masła,
– Jarzynka Winiary
– 1 plaster boczku wędzonego
– 10 dag kiełbasy wędzonego
– pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Brukselkę myjemy obieramy z brzydkich liści i gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Gdy brukselka jest prawie ugotowana odcedzamy ją studzimy i rozbieramy z listków. Na patelni podsmażamy pokrojona kiełbasę i boczek. Dodajemy listki kapusty mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i łyżeczkę masła.Mieszamy. Doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku.

Czerwony makaron z rukolą

Składniki:
– makaron spaghetti
– skoncentrowany sok z buraków
_mak11– 1 łyżeczka cukru
– oliwa z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– ser typu parmezan
– kilka liści rukoli

Przygotowanie:
Makaron ugotować w wodzie wymieszanym z sokiem z buraków i odrobiną cukru. Wyjąć, odsączyć, przełożyć na patelnię, z rozgrzaną oliwą, dodać czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Dodać liście rukoli, delikatnie zamieszać. Przełożyć na talerz, posypać serem.

Makaron z mięsem i marchewką

Składniki:
– 1 opakowanie makaronu penne
– 30 dag mielonego mięsa
_mak12– 2 duże marchewki
– 1 mały seler
– 1 mała cebula
– 2 łyżki masła
– 1/2 szklanki czerwonego wina (soku)
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– olej
– sól i pieprz
– przyprawa do mięsa mielonego
– bazylia
– czerwony pieprz ziarnisty

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić pokrojoną cebulkę, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę i starty seler. Dusić ok. 5 min., dodać przecier, chwilkę zasmażać, następnie podlać winem, odparować, dodać przyprawy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso z przyprawą na oleju. Mięso dodać do miękkich warzyw. Wymieszać. Makaron odcedzić, polać sosem, posypać bazylią i czerwonym pieprzem.

Błyskawiczny makaron z tuńczykiem

Składniki:
– 200g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
_mak13– 500 g makaronu spaghetti
– pół puszki kukurydzy
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 1 pęczek natki pietruszki
– sól, pieprz

Przygotowanie:
W garnku zagotowuję 2 litry wody. Makaron gotuję tak jak pisze na opakowaniu. Gdy będzie już ugotowany odcedzam go na sitku, Osobno odcedzam kukurydzę i łączę ją z makaronem. Kruszę ser pleśniowy i również dodaję go do makaronu, delikatnie mieszając. Tuńczyka z sosem dodaję do makaronu i całość dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki drobno siekam. Tak przyrządzany makaron podaję na gorąco. Na wierz posypuję go natką pietruszki.

Makaron z pieczarkami, groszkiem i bazylią
Autor: Cynthia

Składniki:
– 40 dag makaronu ulubionego (ja lubię rurki, ale mogą być też wstążki)
– 30 dag pieczarek
_mak14– mała cebula
– 5 dag wędzonego boczku
– łyżka oleju
– sól, pieprz
– łyżeczka mąki
– groszek mrożony lub z puszki 15 dag
– 20 dag śmietany kremówki
– 3/8 litra rosołu
– pół pęczka bazylii
– 5 dag parmezanu

Przygotowanie:
Pieczarki, cebulę pokroić, drobno posiekać. Boczek w kosteczkę, wszystko smażyć, doprawić do smaku. Oprószyć całość mąką i dodać groszek, całość zalać śmietanką i rosołem, gotować kilka minut, dodać listki bazylii, sos polać makaronem, posypać parmezanem (ja stosuję czasem ser pleśniowy bo uwielbiam), podawać na podgrzanych talerzach.

Makaron z krewetkami

Składniki:

– 1 paczka makaronu fettuccine
– krewetki średniej wielkości, obrane i oczyszczone
_mak15– 1/2 kostki masła
– 1/4 szklanki posiekane świeżej pietruszki
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki bulionu z kurczaka
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Ugotować makaron fettuccine według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie, w dużej patelni, podsmażać krewetki w maśle przez 4 minuty. Dodać natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny, bulion, sól i pieprz. Gotować i mieszać przez 2 minuty, aż czosnek zmięknie. Położyć na ciepły makaron. Od razu podawać.

Makaron z cukinią i miętą

Składniki:
– 3 małe cukinie, w plasterkach
– 350g makaronu penne
– oliwa z oliwek
– 2 ząbki czosnku, posiekane
z krewetkami1– 1 cytryna
– pęczek bazylii
– pęczek mięty
– 150 g sera ricotta

Przygotowanie:
Cukinie podsmażyć na patelni do złotego koloru. Ugotować makaron z godnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać cukinię z makaronem, dodać oliwę z oliwek, czosnek, skórkę z cytryny oraz bazylię i miętę. Przełożyć na talerze i posypać serem ricotta. Od razu podawać.

Makaron z kiełbasą i endywią

Składniki:
– ulubiony makaron
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 średnia cebula, posiekana
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– kawałek kiełbasy drobiowej (Al Fresco)
– 1/2 szklanki bulionu
z krewetkami12– 1 szklanka fasoli cannellini (Eden)
– 1 średnia główka escarole (endywia)
– 1/4 szklanki tartego parmezanu lub sera Romano
– 1/4 łyżeczki papryki
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Przepłukać escarole i liście porwać na kawałki. Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę, czosnek, sól i pieprz i smażyć do miękkości (około 4-5 minut). Dodać kiełbasę, rozdrabniając drewnianą łyżką i podsmażać do uzyskania złotego koloru (około 6 do 8 minut). Zdjąć z patelni. Dodać do patelni bulion z kurczaka i fasolę oraz escarole, wymieszać i gotować około 4 minut, aż będzie zwiędła. Delikatnie wymieszać z kiełbasą i makaronem, dodać płatki czerwonej papryki, 1/2 szklanki wody. Doprawić, posypać parmezanem.

 

Makaron z rukolą

Składniki:
– 300 g makaronu
– paczka (60 g) rukoli
– kilka oliwek
– 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 cebulka, pokrojona w cienkie plasterki
z krewetkami3– 125 ml Healthy Living Crème Fraiche
– kapary, osuszone i opłukane
– 1 drobno starta skórka z cytryny
– sok z cytryny

Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyć rukolę i pozostawić do wyschnięcia. Rozgrzać oliwę w rondelku i delikatnie podsmażyć czosnek i dymkę (około 30 sekund). Odcedzić i przepłukać makaron. Wrzucić do garnka, dodać czosnek, dymkę i olej, crème fraiche, kapary, sok z cytryny, sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dobrze wymieszać. Dodać rukolę i delikatnie wymieszać. Posypać skórką z cytryny i natychmiast podawać.

Makaron z kurczakiem i papryką

Składniki:
makaron Linguine
– 1/4 kg piersi kurczaka, pokrojona w paski
– 2 łyżeczki przyprawy Cajun
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
– 1 średnia żółta papryka, pokrojona w cienkie plasterki
– kilka świeżych grzybów, w plasterkach
z krewetkami11– 1/2 czerwonej cebuli, w plasterkach
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
– 1 szklanka rosołu
– 1/3 szklanki chudego mleka
– 1 łyżka mąki
– 3 łyżki sera light
– świeżo mielony pieprz
– 2 szalotki, posiekane
– sól do smaku

Przygotowanie:
W małym blenderze zrobić zawiesinę przez połączenie mleka, mąki i sera. Kurczaka posypać przyprawą Cajun, natrzeć czosnkiem i solą. Przygotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć kurczaka. Dodać paprykę, cebulę i czosnek, smażyć 3-4 minuty. Dodać pieczarki i pomidory i dusić aż warzywa będą miękkie. Dodać soli, czosnek w proszku i świeżo mielony pieprz do smaku. Zmniejszyć ogień, dodać bulion i zalać zawiesiną z mleka. Gotować mieszając około 2 minut. Następnie dodać mięso i makaron, wymieszać. Podawać posypane szczypiorkiem.

 

Makaron z fasolką

Składniki:
– 150 g makaronu Trofie
– 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
– sól
Do pesto:
– 1 pęczek liści bazylii
– 2 ząbki czosnku, posiekane
z krewetkami5– 40 g parmezanu, startego
– oliwa z oliwek
– 100 g fasolki szparagowej
– 30 g masła

Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 10 minut od zakończenia gotowania, dodać ziemniaki do makaronu. Pierwsze cztery składniki pesto wymieszać w maszynce, zrobić ciasto, a następnie dodać tyle oleju, aby rozluźnić konsystencję. Dodać trochę soli i odstawić. 5 minut od zakończenia gotowania makaronu, dodać fasolkę. Ciepłe głębokie talerze wygrzane w piekarniku polać 2 łyżkami pesto, położyć makaron i warzywa i polać masłem. Podawać z parmezanem.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem
Autor: Dzi

Składniki:
– 350 g spaghetti (lub innego ulubionego makaronu)
– 300 g pieczarek
_mak16– 3 łyżki oliwy z oliwek
– gruby plasterek masła
– 400 g gotowanego lub upieczonego kurczaka
– 250 ml białego wina
– 450 ml śmietanki 30 %
– 200 g szpinaku
– 190 g startego parmezanu

Przygotowanie:
Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Pieczarki pokrój w ćwiartki, a na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć pieczarki i podsmaż do ładnego zarumienienia. Dodaj kurczaka pokrojonego na spore kawałki i wlej wino. Doprowadź je do wrzenia i gotuj przez chwilę zdrapując z dna patelni przysmażone kawałki. Następnie wlej śmietankę, doprowadź całość ponownie do wrzenia i zdejmij patelnię z ognia. Teraz umyj szpinak i jeszcze mokry umieść na patelni ze szczelną przykrywką. Podgrzewaj go przez 1-2 minuty do zwiędnięcia, następnie zdejmij z ognia, odciśnij z niego nadmiar wody i z grubsza posiekaj. Umieść makaron, sos z grzybami i kurczakiem i szpinak w dużej misce, po czym wmieszaj dwie trzecie parmezanu i dopraw solą i pieprzem. Przełóż całość do dużego naczynia do zapiekania i posyp resztą parmezanu. Piecz przez ok. 35 minut, do ładnego zarumienienia.

Kurki z makaronem
Autor: malinka

Składniki:
– 40 dag kurek świeżych
– cebula
– 200 ml creme fraiche
– 5 dag sera typu Lazur
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx14– 4 łyżki sera żółtego startego na wiórki
– makaron (najlepszy szeroki makaron wstążki)
– 0,5 szklanki bulionu warzywnego
– 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
– sól i pieprz, oliwa

Przygotowanie:
Na dużej patelni na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać umyte, posolone i popieprzone kurki, smażyć na dość dużym ogniu przez około 10 minut. Do grzybów  dolać bulion i wino. Dusić następnie przez około 10 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do grzybów dodać creme fraiche i pokruszony błękitny ser. Dusić na małym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do grzybów dodać ugotowany makaron, wymieszać i podawać gorący. Posypać wiórkami sera.

Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami

Składniki:
– mięso mielone wieprzowo-wołowe – 500 g
– makaron spaghetti – 300 g
_mak17– Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr – 1 opakowanie
– pomidory z puszki – 400 g
– łodyga selera naciowego – 1 sztuka
– cebula – 1 sztuka
– olej – 2 łyżki

Przygotowanie:
Obraną z włókien łodygę selera naciowego oraz obraną cebulę pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przez ok. 8 minut smaż na nim mięso wraz z krojonymi warzywami co jakiś czas mieszając, aż się zarumienią. Makaron typu spaghetti ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente. Na patelnię dolej wodę, dodaj krojone pomidory z puszki bez skórek i Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe, który zapewni wyjątkowo aromatyczny smak. Składniki dokładnie wymieszaj i duś przez kolejne 10 minut. Wyłącz ogień. Do sosu przełóż ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszaj. Spaghetti podawaj posypane tartym żółtym serem, najlepiej parmezanem.

Spaghetti Napoli z kulkami mozzarelli

Składniki:
– 1,5 łyżeczki Przyprawy do mięs Knorr
– 1 opakowanie Fix Knorr Spaghetti Napoli
_mak18– 300 g mięsa mielonego
– 200 g dojrzałych pomidorów koktajlowych
– 1 opakowanie małych kulek sera mozzarella
– 1 średniej wielkości cebula
– 300 g makaronu typu spaghetti
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente. Do mięsa mielonego dodaj przyprawę Knorr, wymieszaj i uformuj z niego małe kulki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przysmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj kulki z mięsa do podsmażanej cebuli. Zawartość Fix Knorr wsyp do szklanki wody, dokładnie wymieszaj i wlej na patelnię. Wszystko razem gotuj jeszcze przez 2 minuty. Kulki mozzarelli oraz pomidorki przekrój na pół. Wraz z makaronem dodaj je do potrawy i dokładnie wymieszaj.

Spaghetti z zielonymi oliwkami
Autor: bitedelite

Składniki:
– 100 g makaronu spaghetti
– 1 czerwona papryczka w zaprawie , poszatkowana
– 5 suszonych pomidorów,
_mak19– 50 ml białego wina
– 10 zielonych oliwek królewskich
– 6 listków świeżej bazylii
– 3 gałązki świeżego tymianku
– garść orzechów włoskich
– oliwa z oliwek bardzo dobrej jakości
– szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie, na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, dodać poszatkowaną papryczkę i suszone pomidory. Przyprawić solą i pieprzem, dodać wino. Mieszając od czasu do czasu, poczekać aż trochę odparuje. Ugotowany makaron odcedzić, można wrzucić na patelnię i wymieszać ze wszystkimi składnikami lub wyłożyć na talerz i dodać pozostałe składniki osobno. Na końcu dodać oliwki, posypać orzechami i świeżo poszatkowanymi ziołami.

 

farfalle_z_sosem_brokulowym

 

Zobacz  również:

 

  1. Różne dania z makaronu – pomysłowe przepisy
  2. Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły
  3. Spaghetti – przepisy czytelników
  4. Makaron – przepisy czytelników
  5. Rzadkie najmniej znane rodzaje makaronów