Rzadkie najmniej znane rodzaje makaronów

17 listopada 2011, dodał: szila
Artykuł zewnętrzny

Najbardziej popularne rodzaje makaronów to: świderki, nitki, muszelki, penne, tagliatelle i znane jako „kokardki” Wykorzystywane są przede wszystkim do zup, rosołu, sałatek czy zapiekanek. Ale niektóre z nich mają bardzo finezyjny kształt. Najważniejsze jednak, że wszystkie smakują pysznie i można je wykorzystywać na wszelaki sposób!

Makaron jest produktem dobrze znanym, wytwarzanym na bazie mąki wody i czasem jaj. Jest bardzo syty i pożywny. Według legendy do Europy przywiózł go Marco Polo, według historii – znany był już w starożytnym Rzymie (II w. n.e.),  a najstarsze dowody archeologiczne zostały znalezione w Chinach, w wiosce z okresu neolitu.

Rodzaje makaronów możemy podzielić na kilka grup, z których wyróżnia się: makaron krótki, długi, do zapiekania, nadziewany i miniaturowy. Wszystkie podane nazwy pochodzą z języka włoskiego. Tak więc najbardziej popularne makarony to: penne rigate, fusilli, pipe rigate, pasta mista, farfalle, spaghetti, barbine, lasagne, cannelloni, conchiglioni, tortellini, ravioli, lumachine. Nazwy brzmią obbco, bardziej są znane pod polskimi, np. kokardki, kolanka, nitki.

Natomiast do najmniej znanych należą: qudretti, stelline, farfalline, gramigna, anelli siciliani, malfatti, tondelli, reginette, cavatelli, ruote, trofie, castellane, cellentati, gemelli, fiocchi rigate.