Tiramisu
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 op. biszkoptów
- 30 dag masła
- 1/2 szkl. cukru
- 3 naturalne serki homogenizowane(2x200g)
- 2 szkl. mleka w proszku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 3 łyżki kawy
- dowolne owoce do dekoracji
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem na puszytą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno dodawaj jajko, żółtka, serki homogenizowane i mleko w proszku. Żelatynę rozpuść w wrzątku (200ml). Ostygniętą połącz z masą serową. Utrzyj ją na gładki krem.Kawę zalej 100ml wrzącej wody, dobrze ostudź. Połowę biszkoptów ciasno ułóż w podłużnej formie. Skrop 1/2 kawy. Przykryj kolejno połow kremu serowego, resztą ciastek iznw kremem. Odstaw do lodówki na 2 h. Gotowy placek udekoruj dowolnie.