Tarta ziemniaczana na cieście francuskim

23 września 2015, dodał: Moje Kucharzenie
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego*
4 duże ziemniaki
1 cebula biała, pokrojona w talarki
1/2 cebuli czerwonej, pokrojona w talarki
kilka oliwek, pokrojonych w plasterki
1 szkl. mleka
1 jajko
kawałek sera żółtego, startego na tarce
2 ząbki czosnku, posiekanego
2 łyżki sosu sojowego
pieprz kolorowy
1/2 łyżeczki kurkumy
przyprawa do ziemniaków lub sól

Foremkę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok 12-15 min.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i zblanszować w gorącej wodzie ok 10 minut.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy na przemian, na zakładkę zblanszowane ziemniaki, białą cebulę. Na wierzch ułożyć krążki czerwonej cebuli i oliwki. Poprószyć przyprawą do ziemniaków lub lekko posolić.
Mleko, jajko, starty ser, czosnek i przyprawy wymieszać. Zalać ziemniaki i piec w piekarniku w temp. 180 st.C przez ok. 20-25 min. aż do zrumienienia.

*ciasto francuskie można zastąpić ciastem kruchym

tarta



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz