Tarta razowa z jabłkami

8 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Ciasta nie muszą być na czarnej liście żadnej z diet. Wiele z nich można przygotować w wersji, która nie zrujnuje fit formy, noworocznych postanowień, nie oddali nas od upragnionego celu, czy nie będzie stanowić przeszkody w walce z insulinoopornością, cukrzycą, nadwagą. Czasami przecież każdego nachodzą pokusy… 

 

                                                                                  Składniki:

– 100 g mąki razowej,

– 100 g zwykłej mąki (najlepiej typ 450 lub 500),

– 120 g masła lub margaryny do pieczenia,

– 1 jajko,

– czubata łyżka cukru wanilinowego,

– 2 łyżki zimnej wody,

– 4-5 słodkich jabłek,

– 3 łyżki bezcukrowego dżemu z czarnej porzeczki,

– cynamon.

Przygotowanie:

Z mąki, cukru, wody, margaryny i jajka wyrobić kruche ciasto. Umieścić je w lodówce na minimum 30 minut, a najlepiej na godzinę. Schłodzone ciasto wyłożyć na spód i brzegi formy do tart, ponakłuwać widelcem i zapiec przez 15 minut w piekarniku, w temperaturze 175 stopni. W tym czasie pokroić jabłka w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie skroić je w plastry. Zapieczone ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki i ułożyć na nim plastry jabłek w taki sposób, aby tworzyły rozetę. Całość oprószyć cynamonem. Piec około 25 minut.

Ciasto zawiera niewielki dodatek cukru, ale należy pamiętać o cukrze zawartym w owocach (jabłka i dżem). Dodatek cynamonu sprawi, że poziom cukru we krwi po spożyciu zostanie obniżony, dlatego warto nie pomijać tego składnika.

Czy na Waszym stole też czasami goszczą dietetyczne słodkości?

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Żółte paznokcie
Dlatego ja zmywam lakier zaraz po imprezie czy innej okazji, nie trzymam długo na paznokciach.
Tanie gotowanie
Ja nie lubię odgrzewanego,zwłaszcza z mikrofali. Jest gumowate...
Srebrna torebka, jaki kolor butów?
Z nią zawsze jest problem, lepsze są jednak stonowane kolory...
najbardziej nietrafiony prezent
Dostałam raz taki na 18-tkę - krowę ze śmiesznym napisem, chyba miało być...