Smalczyk z białej fasoli

8 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Smalec z białej fasoli to doskonałe smarowidełko do pieczywa i ciekawa, wegańska alternatywa dla tradycyjnych past. Smakuje nawet zwolennikom mięsnej diety, a niejeden dałby się nabrać i pomylił go z najzwyklejszym smalcem. Czy to możliwe? Tak!

Składniki:

  • puszka białej fasoli (ok. 230 g po odsączeniu),
  • duża biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz
  • sól,
  • majeranek,
  • 3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Fasolkę opłukać z zalewy i pozostawić do odcieknięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dorzucić posiekane ząbki czosnku. Cebulka powinna być dobrze podsmażona. Pod koniec dosypać majeranku, pieprzu i dokładnie wymieszać. Odłożyć dwie łyżki, a resztę zblendować razem z fasolką. Dopiero wtedy dodać resztę cebulki i wymieszać. Po schłodzeniu przechowywać w lodówce.

Spróbujecie? Znacie jakieś proste przepisy na „coś do chleba”?