Smalczyk z białej fasoli | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Smalczyk z białej fasoli

8 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Smalec z białej fasoli to doskonałe smarowidełko do pieczywa i ciekawa, wegańska alternatywa dla tradycyjnych past. Smakuje nawet zwolennikom mięsnej diety, a niejeden dałby się nabrać i pomylił go z najzwyklejszym smalcem. Czy to możliwe? Tak!

Składniki:

  • puszka białej fasoli (ok. 230 g po odsączeniu),
  • duża biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz
  • sól,
  • majeranek,
  • 3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Fasolkę opłukać z zalewy i pozostawić do odcieknięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dorzucić posiekane ząbki czosnku. Cebulka powinna być dobrze podsmażona. Pod koniec dosypać majeranku, pieprzu i dokładnie wymieszać. Odłożyć dwie łyżki, a resztę zblendować razem z fasolką. Dopiero wtedy dodać resztę cebulki i wymieszać. Po schłodzeniu przechowywać w lodówce.

Spróbujecie? Znacie jakieś proste przepisy na „coś do chleba”? 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...
Tabletka "po" od 15 roku życia
Co sądzicie o zgodzie na dostęp bez recepty do antykoncepcji po stosunku dla...
Implanty z drukarki 3D
Technologia druku 3D znalazła kolejne praktyczne zastosowanie. Zespoły naukowe z Politechniki Wrocławskiej i Narodowego...