Tajskie warzywa z grilla | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Tajskie warzywa z grilla

26 września 2013, dodał: milagro
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Grillowane warzywa z sosem tajskim

Składniki:

Sos tajski:

  • ½ łyżeczki startej skórki z limonki
  • ½ limonki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka liści świeżej bazylii
  • 1 łyżka tajskiego słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Warzywa :

  • 4 pomidory, każdy przecięty na pół
  • 2 średnie żółte papryki, pokrojone na grube paski
  • 1/2 średni bakłażan, pocięty na plasterki
  • 1 duża cukinia, pocięta na plasterki
  • 1 duża cebula, pokrojona na 6 klinów
  • olej z oliwek sprayu
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:


Wymieszać 1/2 łyżeczki skórki i sok wyciśnięty z limonki (2 łyżki). W patelni, podsmażyć orzechy włoskie przez ok. 5 min., mieszając. W maszynce zmiksować orzechy, bazylię, chili, wodę, sok i skórkę z limonki oraz sól. Przechowywać w lodówce ok 1 dzień. Przygotować grill. Warzywa lekko skropić oliwą w spreyu. Pomidory i cukinię piec od 6 do 8 min., paprykę i cebulę 8 do 10 min., a bakłażana 10 do 12 min., przewracając raz. Zdjąć warzywa na talerz, oprószyć solą. Podawać z sosem tajskim.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...