- Początki uprawy czerwonego szafranu (Crocus dativus)sięgają dalej, niż 3000 lat wstecz
- Na Minojskiej Krecie piękny kwiat krokusa był symbolem wielkiej bogini Natury, a jego zbiorom towarzyszyły ceremoniały
- Od ponad 300lat na obszarze Kozanis (zachodnia Macedonia), uprawy i zbiory prowadzone są systematycznie w ten sam sposób: pojedyncze kwiaty zbierane są ręcznie do płóciennych fartuchów jeszcze przed wschodem słońca, potem przekładane do wiklinowych koszy
- Bezpośrednio po zbiorze kwiaty są suszone w przewiewnym miejscu a następnie usuwane są z nich znamiona
- Każdej jesieni tysiące akrów ziemi wokół Kozanis na kilka tygodni zamieniają się na morze kwiatów krokusa
- Na 1 kg szafranu potrzeba około 150 000 kwiatów i tyle samo „ukłonów” w kierunku Matki Ziemi
- Jest uznany za Króla przypraw
– „W mojej rodzinie szafran stosowany jest od pokoleń nie tylko jako doskonała przyprawa o lekko pikantnym smaku i wykwintnym aromacie, kiedyś używano go do farbowania tkanin, a nawet włosów u kobiet. Seria Herbatek Ekologicznych Krokus Kozanis jest naprawdę doskonałym rozwiązaniem, kiedy mamy coraz mniej czasu na zdrowe przygotowanie posiłków. Nie tylko zaparzamy je do śniadania, czy kolacji, ale eksperymentujemy podczas pieczenia i gotowania. Wystarczy, że do sosu pieczeniowego wsypiemy drobno rozkruszoną zawartość saszetki i uzyskujemy wyśmienity smak mięsa z nutką szałwii czy rozmarynu. Nawet najcięższe dania są dzięki nim łatwiej przyswajalne, a na zimowe wieczory przygotowuję grzaniec z dodatkiem silnego naparu z herbatki z przyprawami korzennymi. Moi synowie uwielbiają pudding ryżowy o złocistym zabarwieniu i pomarańczowo miodowej nutce. Sami spróbujcie…” – poleca Mistrz Kulinarny , który jako pierwszy sprowadził i rozpropagował Krocus Kozanis na polskim rynku.
Pudding ryżowy z szafranową herbatką, przepis na 6 porcji:
· 85 g ryżu
· 1 litr mleka
· 75g cukru
· 100g sera Manouri
· 4 saszetki Krocus Kozanis z miodem
· 1 łyżeczka masła do wysmarowania brytfanki
W misce mieszamy ryż, cukier, mleko, susz herbatki, rozdrobniony ser Manouri i przelewamy do natłuszczonej brytfanki żaroodpornej. Wstawiamy do rozgrzanego do 180˚C piekarnika i pieczemy przez 30min. Następnie nasz pudding dokładnie mieszamy i jeszcze raz zapiekamy. Czynności powtarzamy, aż pudding stanie się kremowy i zapiekamy na złocisto brązowy kolor.
Ekologiczne herbatki KROCUS KOZANIS to połączenie tradycyjnych naparów z ziół, owoców i przypraw korzennych z najcenniejszym na świecie szafranem z regionu Kozanis.
Unikatowa seria naparów podawanych na ciepło lub zimno, których wspólnym mianownikiem jest wykorzystanie właściwości greckiego czerwonego szafranu, uznanego na arenie międzynarodowej jako najwyższej jakości (od 1999 roku Krokus Kozanis znajduje się w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia P.D.O.)
Współczesne wielopłaszczyznowe badania nad Krokus Kozanis wykazały jego silne działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające) chroniące przed wolnymi rodnikami, mające dobroczynne działanie na funkcjonowanie organizmu. Poza tym szafran działa antyseptycznie (np. w jamie ustnej), przeciwdrgawkowo i łagodząco na dolegliwości układu pokarmowego (dyspepsja, podrażnienia i inne).
Ostatnie badania dowodzą, że poprawia pamięć i krążenie krwi.
Zobacz również:
- Impreza w stylu meksykańskim
- Dania kuchni wietnamskiej
- Kuchnia brazylijska – przepisy
- Kuchnia hiszpańska
- Kuchnia irlandzka
- Kuchnia litewska
- Kuchnia turecka
- Kuchnia ormiańska