Tajemnica długowieczności i urody Włoszek czyli dieta włoska w Polsce
Która z nas nie chciałaby wyglądać jak Monika Bellucci? Włoszki są wyjątkowo urodziwe. Ich oliwkowa, gładka cera, gęste błyszczące włosy w połączeniu ze zmysłowymi krągłościami są obiektem westchnień wielu mężczyzn. Czy to możliwe, że kobiety świata nie odmawiają sobie kulinarnych rozkoszy, a wieczory spędzają na biesiadowaniu?
Sekret tkwi w specyficznej diecie śródziemnomorskiej i w stylu życia południowców. Włosi spożywają kilogramy pomidorów, bogatych w likopen. Posiada cenne przeciwutleniacze, które chroni nas przed rakiem. Bogactwo owoców morza pozwala cieszyć się pięknymi włosami, ponieważ zawarty w nich cynk wzmacnia i regeneruje je. Śródziemnomorskie piękności uważają, że nie ma lepszego specyfiku niż oliwa z oliwek. Ma ona swoje zastosowanie zarówno w kuchni jako dodatek do potraw, jak i domowy kosmetyk nawilżający i natłuszczający oraz antidotum na rozstępy. Zaskakujące jest jednak to, że śniadanie Włoszek składa się zazwyczaj ze słodkiego ciastka i filiżanki cappucino lub caffe espresso. Południowcy uważają, że uśpiony organizm potrzebuje do rozbudzenia dużej dawki energii, która najłatwiej pozyskiwana jest przez cukry.
Poza tym narody południa już dawno zdały sobie sprawę, że dostarczając sobie kalorii w pierwszej połowie dnia, unikną ich niebezpiecznej kumulacji wieczorem, a tym samym przeciwdziałają odkładaniu się tłuszczu w strategicznych partiach sylwetki. Jadają regularne i bez pośpiechu, a właściwie celebrują jedzenie w gronie przyjaciół.
Mieszkańcy Włoch jedzą pełnowartościowe posiłki o ustalonych porach. Dbają nie tylko o smak potraw, ale także o sposób ich podania. Są prawdziwymi smakoszami, dlatego spożywają posiłki powoli minimum 15-20 minut, dokładnie przeżuwając każdy kęs. W czasie posiłku nie oglądają telewizji, ani nie czytając gazety. Zasiadają do stołu ze znajomymi co pozwala na konwersację i dzięki rozmowie między kolejnymi kęsami zjadają o wiele mniej. W kuchni południowej nie brakuje także bomb kalorycznych. Jednak żeby nie utyć, południowcy jadają np. tłuste sery na zakończenie posiłku i w małych ilościach, a kieliszek wina przyspiesza trawienie.
Dieta śródziemnomorska to głównie ryby, świeże owoce i warzywa. W nich znajdują się cenne tłuszcze omega. Owoce morza zawierają wiele wapnia i fosforu oraz jod, który pozwala na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i całego układu nerwowego. Włosi nie wyobrażają sobie posiłków bez chleba, jednak tego dobrej jakości i bogatego w błonnik. Pieczywo chodź tak wielbione jadane jest jako dodatek, a nie podstawa posiłku. Ale kuchnia włoska to przede wszystkim makarony. Cały sekret zajadania ich i smukłej sylwetki polega na pojadaniu ich w wersji al dente. Pasty z odpowiednimi dodatkami są nie tylko bogactwem witamin i mikroelementów, ale wyprodukowane z pszenicy durum.
Po tak sytych i smacznych posiłkach organizm wprowadzony jest w stan uśpienia. W Italii popołudniowa sjesta jest wręcz obowiązkowa, zarówno dla zdrowie jak i urody. Dzięki niej odzyskujemy energię, a dodatkowo zwiększa się stężenie leptyny – czyli hormonu hamującego apetyt.
Włoszki to nie tylko najpiękniejsze kobiety świata, ale także długowieczne. Według badań kobiety żyjące w okolicach basenu morza śródziemnego żyją średnio o 10 lat dłużej niż pozostała część ludzkości. Cała tajemnica tkwi odpowiedniej diecie oraz podejściu do życia. Włosi to także naród o najmniejszym odsetku zachorowań na depresję. Mieszkańcy Italii mają bardzo wysoki poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Ale jak tu się nie cieszyć słońcem, pysznym jedzeniem oraz włoskimi butami. W takich warunkach grzechem jest nie cieszyć się życiem. Dolce Vita!
Aleksandra Klimczak
Zobacz również:
- Smaczny sposób na piękną sylwetkę i zdrowie czyli dieta śródziemnomorska
- Dieta śródziemnomorska zbliżona do ideału
- Dieta na styl grecki
- Dieta kreteńska – śródziemnomorski sposób na zdrowie