Smaczny sposób na piękną sylwetkę i zdrowie czyli dieta śródziemnomorska

10 stycznia 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

 

Jest uznawana za najlepszą dietę w Europie, o udowodnionym działaniu prozdrowotnym, wykazanym na podstawie wieloletnich badań na dużych populacjach ludzkich, zapobiegającą rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy.

Trudno się temu dziwić, gdyż w żadnej ze znanych diet nie występuje jednocześnie tak dużo zdrowych składników potraw, przygotowywanych z zastosowaniem różnorodnych technik kulinarnych. Składniki menu krajów basenu Morza Śródziemnego obniżają ciśnienie tętnicze krwi, działają przeciwmiażdżycowo, a więc chronią serce i naczynia krwionośne, poprawiają obraz lipidowy i tolerancję glukozy.

Podstawowym tłuszczem stosowanym do przyrządzania potraw jest oliwa z oliwek z ziołami. Używa się jej do wszystkiego: surówek, sałatek podawanych na zimno, warzyw duszonych i pieczonych, faszerowanych i dodawanych do makaronów czy ryżu z niewielką ilością mięsa lub bez. Oliwa zastępuje masło, gdyż w krajach tych nie ma zwyczaju smarowania pieczywa.

Należy pamiętać jednak, ze oliwa to tak samo kaloryczny tłuszcz jak każdy inny, dlatego należy go spożywać w rozsądnych granicach 2-3 łyżek dziennie. Przekroczenia grożą przybieraniem na wadze, o czym można się przekonać odwiedzając Grecję, południowe Włochy, południową Francję czy Hiszpanię,jest tam mnóstwo tzw.”puszystych” osób .

Pomimo dużego procentu osób z nadwagą, w krajach tych zapadalność na choroby naczyniowo-sercowe jest niewielka, do czego przyczynia się też wysokie spożycie ryb, zawierających unikalne wielonienasycone kwasy Ω-3, które zmniejszają ryzyko występowania miażdżycy, obniżając poziom trójglicerydów oraz zmniejszają ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo i antydepresyjnie. Dieta śródziemnomorska nie zna śmietany i zasmażek, mięso spożywane jest z umiarem, podobnie jak mleko i produkty mleczarskie, spośród których jogurt nie ma sobie równych.

Na diecie śródziemnomorskiej wzoruje się dieta LightBox charakteryzująca się wysoką zawartością:

  • produktów zbożowych nieprzetworzonych, pełnoziarnistych o wysokiej zawartości błonnika i  niskim indeksie glikemicznym,
  • nasion roślin strączkowych,
  • warzyw i owoców
  • ryb, przede wszystkim morskich
  • oliwy z oliwek jako tłuszczu dodanego

i niską:

  • czerwonego mięsa,
  • soli, którą zastępują przyprawy, a także
  • umiarkowanym udziałem mleka i produktów mleczarskich.

Konsumenci takiej diety odzyskują zdrowie, co znajduje potwierdzenie w wynikach ich badań, a przede wszystkim w obrazie „złego” i „dobrego” cholesterolu.

Owocem wakacyjnych przygód Lightboxa z dietą śródziemnomorską jest przepis na wspaniałą potrawę, smaczną, zdrową i łatwą do przygotowania o zachęcającej do spróbowania nazwie Imam:

Składniki:

  • bakłażany,
  • cebula,
  • cukinia,
  • pomidory świeże i suszone,
  • papryka,
  • czosnek,
  • zioła,
  • feta grecka,
  • gotowa przyprawa do potraw greckich


Wykonanie:

Bakłażana przekroić wzdłuż, miąższ usunąć – po rozdrobnieniu dodać do farszu (bez pestek). Pozostałe składniki (w dowolnych proporcjach) pokroić w kostkę, poddusić na oliwie i przełożyć do wydrążonych łódeczek z bakłażana, posypać rozkruszona fetą grecką, piec w temp. 200 st.C przez około 30 minut.

Każdemu posiłkowi powinna towarzyszyć odpowiednia ilość płynów. Żeby było konsekwentnie  zdrowo, najlepiej by była to woda mineralna, naturalne soki owocowo lub warzywne bez dodatku cukru lub lubiana przez nas woda kokosowa.

 

zobacz również:

  1. Dieta oczyszczająca prof. Tombaka
  2. Oczyszczająca dieta dr. Gersona
  3. Dieta dla urody dr N. Perricone
  4. Dieta dla cukrzyków – przykładowe przepisy i jadłospis