Oczyszczająca dieta dr. Gersona

9 stycznia 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dieta doktora Maxa Gersona polega na dostarczaniu organizmowi porządnej dawki witamin, soli mineralnych i enzymów za pośrednictwem świeżych owoców, warzyw i soków.

Dopiero wtedy możemy pozbyć się z organizmu wszystkich niebezpiecznych toksyn. Dieta wzięła się stąd, że dostrzeżono istotne znaczenie zanieczyszczeń, które przedostają się do naszego organizmu dla aktywności układu odpornościowego.

Wszystko wzięło się stąd, że w młodości Max Gerson cierpiał na migreny i dzięki odpowiednio skomponowanemu jadłospisowi potrafił się z nich całkowicie wyleczyć – głównie za sprawą świeżych owoców i warzyw, a zupełnie bez udziału soli, tłuszczu, produktów wędzonych i konserwowanych. Kiedy opracował swój własny program żywieniowy, na pewno nie spodziewał się, że uratuje tym setki ludzi z nowotworami, chorobami zwyrodnieniowymi, serca, niewydolnością nerek, cukrzycą, zapaleniem stawów czy gruźlicą skóry. W ten oto sposób wyleczył w Instytucie w Teksasie ponad 50 osób z różnymi odmianami raka: skóry, kości, płuc, okrężnicy, prostaty, piersi, trzustki, mózgu czy jajnika.


Ogromnym plusem diety jest to, że dostarcza wiele witamin, płynów, enzymów, minerałów i innych związków bioaktywnych oraz minimalne ilości sodu i tłuszczu. Nie bez znaczenia jest detoksykacja organizmu, jaka się dokonuje po spożyciu preferowanych w diecie pokarmów. I tak – w okresie pierwszych trzech miesięcy żywimy się tylko owocami, warzywami i wyciskanymi z nich sokami – ewentualnie, „za przymrużeniem oka”, można również jeść płatki owsiane i żytni chleb – najważniejsze, by wszystko było bez udziały soli.


Kiedy ten okres minie, można stopniowo zjadać inne pokarmy – na przykład chudy nabiał czy jogurt z naturalnymi kulturami bakterii. Aby kuracja przyniosła pożądane efekty, trzeba do minimum ograniczyć sód, a w zamian za to zwiększyć maksymalnie przyjmowanie potasu.
Należy jeść mało, ale często. Posiłki, które spożywamy, muszą pochodzić wyłącznie z upraw organicznych, natomiast ich ilość jest obojętna. Zanim zaczniesz stosować dietę, koniecznie skonsultuj to z lekarzem specjalistą.

Produkty surowo zabronione w diecie: konserwowane, odwodnione, wędzone, mrożone, solone, siarczanowane, marynowane, butelkowane rafinowane, zupy w proszku, alkohol, mąka biała, ciastka, olej (jedynie lniany tłoczony na zimno), napoje słodzone, ananasy, awokado, ogórki, cukier, orzechy, ostre przyprawy, owoce jagodowe (za wyjątkiem czarnej porzeczki), cukierki, czekolada, soda oczyszczona, grzyby, kiełki, gorzka sól, fluor zawarty w pastach do zębów i płukankach do gardła, herbata, kakao, śmietana, lody, tłuszcze zwierzęce, kawa (nawet rozpuszczalna), jogurty zawierające tłuszcz, jaja, tłuste sery, śmietana, masło, warzywa strączkowe i ich wyroby (powodują gazy, jednak świeża fasolka szparagowa i zielony groch, a także garść soczewicy, dodana do zupy, są dozwolone), i co ciekawe – woda do picia (objętość żołądka jest potrzebna dla soków). Nie powinno się gotować w szybkowarach i garnkach z aluminium, za to wskazane są te ze stali nierdzewnej lub szkła.

Produkty zalecane w diecie:

Jest to podstawa leczenia w celu odtrucia organizmu. Surowce powinny pochodzić z upraw organicznych. Ilość spożywanych potraw i soków jest dowolna, możliwie największa. Niektórzy pacjenci mogą nawet żądać dodatkowych ilości w nocy. Ilość kalorii na jednostkę objętości jest mniejsza, dlatego posiłki muszą być obfitsze i częstsze.

• Owoce (banany, mandarynki, brzoskwinie, melony, czereśnie, wiśnie, morele, grejpfruty, pomarańcze, gruszki, porzeczki, jabłka, śliwki, winogrona, mango. Należy jeść surowe owoce w dużych ilościach (wykluczone są z puszek i słoików). Gruszki i śliwki uduszone są łatwiej strawne. Można też jeść owoce duszone własnym soku. Można jeść też owoce suszone łagodnym ciepłem i bez siarczynowania, jak rodzynki, brzoskwinie, daktyle, figi, morele, śliwki lub owoce mieszane – opłukać, namoczyć i udusić,

• Soki owocowe, warzywne i z zielonych części roślin. Łącznie 13 szklanek soków dziennie, co odpowiada ok. 7,5 kg surowca. Co godzinę 1 szklankę (od godziny 8 do 20). Świeże (nie z puszek ani kartoników). Wypijać natychmiast po przygotowaniu. Enzymy oksydacyjne w ciągu pół godziny tracą do 60% aktywności pod wpływem tlenu z powietrza, światła i temperatury.

Polecane soki i przeciery:

– Sok pomarańczowy (jedna szklanka na śniadanie).
– Sok jabłkowo-marchwiowy – cztery szklanki dziennie.
– Sok z zielonych części roślin – cztery szklanki dziennie.
– Sok winogronowy.
– Sok grejpfrutowy.
– Sok jabłkowy.
– Sok pomidorowy.
– Surowy przecier jabłkowy – robi się na części mielącej prasy Norwalk – jako deser, między posiłkami, wieczorem, na noc.
– Gotowany przecier jabłkowy – jabłka pokrajane i oczyszczone z gniazd nasiennych zalać do 3/4 wysokości wodą (nie przykrywać wodą). Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia, zmniejszyć ogień i chwilę pogotować na małym ogniu. Przepuścić przez ręczny młynek do potraw – skórki zostaną na nim. Może stać w nocy na stoliku przy łóżku pacjenta – dobry w biegunce, niestrawności. Gdy jabłka wczesne, kwaśne, można słodzić. Nie wolno, gdy biegunka, także miodem ani słodzikami. W biegunce nie można surowych wczesnych kwaśnych jabłek – wtedy ubiegłoroczne.
– Przecier marchwiowo – jabłkowy plus troszkę soku pomarańczowego plus troszkę rodzynek: jako II śniadanie dla dzieci – poprawia uwagę na lekcjach, stopnie, wzmacnia układ odpornościowy (mniej przeziębień)

Produkty zabronione w diecie:

• Nikotyna,
• Sól i wszystkie zamienniki soli,
• Butelkowane rafinowane,
• Puszkowane solone,
• Mrożone,
• Wędzone,
• Przetwory siarczynowane,
• Marynowane,
• Zupy w proszku,
• Alkohol,
• Biała mąka,
• Ananasy,
• Napoje gotowe ze sklepu,
• Awokado. Zbyt dużo kwasów tłuszczowych,
• Ogórki. Zbyt dużo sodu i źle łączą się z sokami (niestrawność),
• Ciastka,
• Olej, z wyjątkiem lnianego tłoczononego na zimno,
• Cukier,
• Orzechy. Zbyt dużo kwasów tłuszczowych,
• Cukierki,
• Owoce jagodowe (z wyjątkiem porzeczek). Ich kwasy aromatyczne wywołują niekorzystne reakcje,
• Czekolada,
• Ostre przyprawy (pieprz, papryka),
• Farby do włosów, trwałe ondulacje,
• Soda oczyszczona w potrawach,
• Fluor w paście do zębów, płukankach do gardła,
• Grzyby,
• Kiełki. Zawierają niekompletne aminokwasy, wywołujące toczeń (rośliny tak bronią się przed zwierzętami),
• Sól gorzka,
• Herbata,
• Warzywa strączkowe i wyroby z nich. Suche nasiona zawierają inhibitory enzymów, utrzymujące je „w stanie uśpienia”. Dlatego powodują gazy. Świeża fasolka szparagowa i groszek zielony są dopuszczalne. Wyjątkowo można wrzucić do zupy garść soczewicy dla zmiany smaku, generalnie unikać,
• Kakao,
• Śmietana,
• Kawa, także rozpuszczalna (instant),
• Tłuszcz,
• Lody,
• Woda do picia,
• Zabronione są wszelkie tłuszcze zwierzęce: śmietana, masło, jogurt zawierający tłuszcz, jaja, ser z zawartością tłu

Przykładowe menu:

Śniadanie:

1 szklanka soku, płatki owsiane, duszone owoce

Obiad:

Surówka,1 szklanka ciepłej zupy, 1 szklanka soku, duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane. Deser: duszone lub surowe owoce (Na jednym talerzu można podać np. sałatkę ziemniaczaną, buraki z musem jabłkowym na ciepło, marchew z jabłkiem na surowo).

Kolacja:

Surówka, 1 szklanka ciepłej zupy, 1 szklanka soku, duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane, 2 rodzaje. Deser: surowe lub duszone owoce.

Zobacz również:

  1. Odchudzająca zupa
  2. Najczęstsze pułapki jedzeniowe
  3. Czy wiesz ile powinnaś ważyć?
  4. Jajka w dietach odchudzających
  5. Najgroźniejsze jedzenie świata